NVR adviseert Kamer

Pachtstelsel hindert continuïteit boerenbedrijf

6 Juni 2013 - Redactie Boerenbusiness

De grote jaarlijkse schommelingen in de pachtnormen en de werking van liberale pacht versus gereguleerde pacht vormen obstakels in het huidige pachtsysteem. Dat concludeert de Nederlandse Vereniging van Rentmeesters (NVR) na een analyse van de pachtsystematiek.

De grote jaarlijkse schommelingen leiden tot onvrede bij pachters en verpachters en zijn geen basis voor continuïteit. Ook de werking van liberale pacht versus gereguleerde pacht past niet meer in een tijd waarin agrarische ondernemers zoeken naar optimalisering van verschillende financieringsvormen.

Het zijn de eerste bevindingen uit het advies van de NVR, dat woensdag werd aangeboden aan CDA Tweede Kamerlid Jaco Geurts. Met dit advies neemt de NVR een voorschot op de onlangs door de staatsecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken aangekondigde evaluatie van de pachtsystematiek.

CDA-Kamerlid Geurts liet weten dat het advies van de NVR dan ook zeker betrokken moet worden bij de nu lopende evaluatie van de pachtsystematiek. "Rentmeesters hebben veel kennis en ervaring met betrekking tot pacht. Dat blijkt ook uit de inhoud van hun advies."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Grond

Nieuwe Vlaamse pachtwet steunt jonge boer

Achtergrond Grond

Staatsbosbeheer zet in op natuurinclusieve pachters

Podcast Grondcast

'Voorstel pachtwet komt er aan, dit zijn de kenmerken'

Grondcast Eelco Terpstra

'RVB wil grondportefeuille flexibel inzetten'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden