Eigenaar in ongelijk

Verpachter Hedwige niet in staat zelf ontpolderen

28 April 2015 - Redactie Boerenbusiness

Eigenaar Gery De Cloedt die de meeste gronden in de Hedwigepolder in eigendom heeft, is vrijdag door de rechter in het ongelijk gesteld. Hij mag de pachtovereenkomsten met de pachters van de pachtkamer van de rechtbank in Middelburg niet ontbinden.

Pacht overeen-
komsten niet beëindigd

Het plan om de Hedwigepolder te ontpolderen, is definitief. Dit betekent dat deze polder verandert in een natuurgebied waarin getijden hun gang gaan. Verpachter Gery De Cloedt wilde de grond pachtvrij maken en de polder zelf ontpolderen. De pachters waren het hier niet mee eens.

De pachtkamer is van oordeel dat de verpachter niet in staat is om het ontpolderen zelf uit te voeren. Er is onvoldoende onderbouwd dat de bedrijvengroep van de verpachter gespecialiseerd is in dit soort projecten. Ook is aan de pachtkamer geen plan tot ontpoldering voorgelegd. Om zelf te ontpolderen, heeft de verpachter de medewerking nodig van andere eigenaren. De pachtkamer vindt het niet aannemelijk dat die anderen zullen meewerken aan ontpoldering door de verpachter. Daarom worden de pachtovereenkomsten niet beëindigd.

Eerder probeerde De Cloedt via de minnelijke weg een akkoord met de pachters overeen te komen. Toen dat mislukte stapte hij naar de rechtbank.
 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Grond

Nieuwe Vlaamse pachtwet steunt jonge boer

Achtergrond Grond

Staatsbosbeheer zet in op natuurinclusieve pachters

Podcast Grondcast

'Voorstel pachtwet komt er aan, dit zijn de kenmerken'

Grondcast Eelco Terpstra

'RVB wil grondportefeuille flexibel inzetten'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden