Update: Pachtprijs stijgt 120%
Pachtprijs RVB met 2.809 euro per ha weer hoger
16 September 2015
- Redactie Boerenbusiness - 28 reactiesDe inschrijving voor achttien geliberaliseerde pachtkavels in de Wieringermeer, Noordoostpolder en Oostelijk Flevoland is woensdagochtend 9 september afgesloten. Het Rijksvastgoedbedrijf RVB bood de kavels online aan via de website Pachtonline. Geïnteresseerden konden zich tot 9 september 10.00 uur inschrijven. Eén kavel is per opbod aangeboden. Het hoogste bedrag kwam dit jaar uit op 2.809 euro per hectare per jaar. Inmiddels heeft RVB bekend gemaakt wat iedere kavel heeft opgebracht en wat de verschillen zijn ten opzichte van het oude pachtbedrag. Gemiddeld lagen de inschrijvingen op een gelijkwaardig niveau aan 2014.
2809
euro
per ha per jaar bedraagt de hoogste bieding
Koert Sportel, van het Rijksvastgoedbedrijf, is tevreden met de belangstelling en het aantal inschrijvingen die dit jaar plaatsvonden. ‘Het prijsniveau van de inschrijvingen, en de biedingen bij de kavel per opbod, lagen op een gelijkwaardig niveau met die van 2014’, licht hij toe. ‘Het hoogste bod bedraagt 2.809 euro per hectare per jaar.’ Daarmee is de lat weer een stukje hoger gelegd. Vorig jaar bedroeg het hoogste bedrag nog 2.751 euro per hectare per jaar.
Sportel is nog in afwachting van de complete gegevens. ‘De biedingen lagen uiteen van 1.000 tot ruim 2.800 euro per hectare per jaar. ‘De kavel die per opbod is verkocht bracht uiteindelijk 1.500 euro per hectare per jaar op’, aldus Sportel. Uiteindelijk zijn acht biedingen uitgebracht. Daar zijn we tevreden mee. Op de zeventien andere kavels kwamen in totaal 181 inschrijvingen binnen.’ Vorig jaar waren dat er 63 op 11 pachtkavels. Het prijsniveau per gebied is er gemixt.
De achttien kavels zijn gelijk verdeeld over de drie gebieden. De totale oppervlakte bedraagt 391 hectare. De grootste kavel is gelegen in Marknesse en bedraagt ruim 55 hectare. De kleinste ligt eveneens in de Noordoostpolder, met 10,42 hectare in Ens. Het is voor het eerst dat RVB de inschrijving online laat verlopen via Pachtonline.nl. Het bieden zelf wordt door veilinghuis Troostwijk georganiseerd, in samenwerking met Van Lanschot Nannenga Naus Rentmeesters.
De geliberaliseerde pacht wordt aangeboden voor een periode van vier, vijf of zes jaar. RVB heeft bij wijze van proef één kavel per opbod geveild. Volgens Sportel volgt nog een uitgebreide analyse over het huidige resultaat. Op het eerste gezicht is hij tevreden met het resultaat. De kans is dan ook groot dat volgend jaar wederom een aantal pachtkavels per opbod of inschrijving van de hand zullen gaan bij het RVB.
Of de hoogste bieders zich ook daadwerkelijk pachter kunnen noemen moet nog blijken. Zo moet het RVB eerst nog gunning verlenen. Daarvoor moet onder andere een bankgarantie voor het pachtbedrag worden ingediend door de aspirant-pachters. Daarvoor hebben zij twee weken de tijd.
UPDATE: RVB heeft afgelopen weekend alle details per kavel bekend gemaakt. Het is zeer tevreden met de resultaten, wat logisch is. Gemiddeld is het saldo van de pachtopbrengst met net geen 70 procent gestegen. Van 462.460 euro tot 784.492 euro. De hoogste bieders hebben nog tot 23 september om met een bankgarantie te komen. Is dit in orde, dan gaat RVB over tot gunning van de kavel.
Voor een kavel in Marknesse werd 120 procent meer geboden dan voorheen werd betaald
Het grootste verschil in het oude pachtbedrag en het nieuwe geliberaliseerde pachtcontract heeft plaatsgevonden op kavel nummer 10 aan de Uiterdijkweg in Marknesse. Daar werd voorheen 1.250 euro per hectare betaald. Het hoogste bod kwam echter uit op 2.755 euro per hectare. Een stijging van maar liefst 120 procent. Andere kavels in de Noordoostpolder, onder andere Rutten en Tollebeek, laten eveneens een verdubbelling in de pachtprijs zien. Het kleinste verschil wordt genoteert voor een kavel van 10,42 hectare aan de Zuiderringweg in Ens. Daar ging de prijs met 48 procent omhoog.
Kavel nummer 15, aan de Lemsterweg in Rutten, 21,67 hectare groot wist het hoogste pachtbedrag in de wacht te slepen. Daarmee brengt het voor RVB 108 procent meer geld in het laatje. In Noord-Holland lijken de geboden bedragen gemiddeld iets lager te liggen, onder de 2.000 euro. Uitschieters vind je het meeste in de Noordoostpolder en een enkele in Oostelijk Flevoland.
Het volledige overzicht per kavel is te vinden op de website van het Rijksvastgoedbedrijf.
© DCA MultiMedia. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA MultiMedia.
Gerelateerde artikelen
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/grondmarkt/artikel/10865671/Pachtprijs-RVB-met-2.809-euro-per-ha-weer-hoger]Pachtprijs RVB met 2.809 euro per ha weer hoger[/url]
Ik blijf me er over verbazen dat deze bedragen betaald gaan worden 1 misser en je bent jaren voor jan . . . aan het werk geweest
En maar klagen dat de pachtprijzen zo hoog zijn , we gooien onze eigen glazen in .
Ik krijg het idee dat men elkaar het verlies nog niet gunt
kun je nog geen droog brood van kopen ,dit kost alleen maar geld!
Respect dat voor deze prijzen sommige boeren voor kunnen boeren
je hebt boeren en ondernemers. De ene ziet alleen bedreigingen, de andere ook kansen.
Het zal wel heel goede grond zijn, voor 2809 euro/jaar wil ik ik mijn boerderij ook wel verhuren.
Het hoeft geen goede grond te zijn. Als degene die inschrijft maar goede grond heeft
Het hoeft geen goede grond te zijn. Als degene die inschrijft maar goede grond heeft
Weet iemand of alle bedragen van deze 'slavenkavels' ook nog bekend worden gemaakt?
Bij mij rijst meer en meer de vraag hoe de verpachters de grond vruchtbaar willen houden met dit soort praktijken. Er zal geen sterveling zijn die bij de kortlopende pachtcontracten graan of iets dergelijks gaat telen, helemaal bij dit soort prijzen niet. Hier wordt dan wel duidelijk dat ook de verpachters aan korte termijn politiek doen en alleen maar kijken naar de meeste euro's achter hun naam.
er is een voorgeschreven bouwplan, met verplichting van graanteelt
Dat bedrag betaalde ik liever als rente voor gekochte grond.
Ja Drentie en dan wel de rente voor 1,5 hectare.
Pootaardappel schreef:Bij mij rijst meer en meer de vraag hoe de verpachters de grond vruchtbaar willen houden met dit soort praktijken. Er zal geen sterveling zijn die bij de kortlopende pachtcontracten graan of iets dergelijks gaat telen, helemaal bij dit soort prijzen niet. Hier wordt dan wel duidelijk dat ook de verpachters aan korte termijn politiek doen en alleen maar kijken naar de meeste euro's achter hun naam.
Er ligt wel een bouwplan verplichting op maar inderdaad het uitknijpen is begonnen, compost droge mest bodemverbeteraars en aaltjes bestrijding zullen deze kavels niet te zien krijgen in de komende jaren
En over een paar jaar zal er van overheidswege wel weer een commissie benoemd gaan worden waarom de kwaliteit van de gronden zo hard achteruit gaat Ik heb altijd geleerd in een grijs verleden dat je de grond in bruikleen van je kinderen hebt gekregen en onze overheid stimuleert op allerlei manieren om duurzaam te werken en te leven maar dat geld zoals gewoonlijk niet voor de overheid zelf
Grote bedragen, grote winst, grote opschepperij, grote vreugde bij de RVOB. Dat hebben ze maar weer mooi voor elkaar. Daartegenover staat grote woede, groot verdriet, grote frustratie bij de nu-pachtende boeren gezinsleden van deze kavels, die hun hele bedrijfsplan in duigen zien vallen. Grote machteloosheid, omdat zíj niet opkunnen tegen deze hoge-pachtbieders. En waarvoor? De Staat verdient iets meer, wat in de miljardennota niet zal opvallen....
Grote bedragen, grote winst, grote opschepperij, grote vreugde bij de RVOB. Dat hebben ze maar weer mooi voor elkaar. Daartegenover staat grote woede, groot verdriet, grote frustratie bij de nu-pachtende boeren gezinsleden van deze kavels, die hun hele bedrijfsplan in duigen zien vallen. Grote machteloosheid, omdat zíj niet opkunnen tegen deze hoge-pachtbieders. En waarvoor? De Staat verdient iets meer, wat in de miljardennota niet zal opvallen....
Gerard schreef:Grote bedragen, grote winst, grote opschepperij, grote vreugde bij de RVOB. Dat hebben ze maar weer mooi voor elkaar. Daartegenover staat grote woede, groot verdriet, grote frustratie bij de nu-pachtende boeren gezinsleden van deze kavels, die hun hele bedrijfsplan in duigen zien vallen. Grote machteloosheid, omdat zíj niet opkunnen tegen deze hoge-pachtbieders. En waarvoor? De Staat verdient iets meer, wat in de miljardennota niet zal opvallen....
Nu even de broeksriem aantrekken als pachterboertje. Als die grote jongens met hun duizenden euro's pacht straks failliet zijn kunnen we profiteren.
Bod gevraagd op zandgrond in Twente voor éénjarig grondgebruik.
Kavels van 5-10 Ha, eventueel ook kleinere kavels beschikbaar.
2700 euro's en daar graan telen??? dan moet aan die andere gewassen zeer veel geld te verdien zijn om dit er uit te halen.
tel even mee; 11.5 ton graan/ha aan ongev. 170€ = 1955€ daar moeten nog wel teeltkosten en afschrijvingen af dus al zeker 1 jaar niets verdienen maar geld bijleggen en de (eventuele) winst aan b.v. aardappelen het volgend jaar hangt er ook al een stuk aan.
Als men dit nog wil neertellen voor akkerland moet men niet gaan klagen dat er niets te verdienen is.
Men doet voor alsof alles 2809 euro opgebracht heeft. Een bij opbodkavel kwam niet verder dan 1500 euro. De meeste biedingen kwamen niet boven de 2000 euro. 1 zelfs voor 1000 euro. Lees je blijkbaar nergens. Bij de eerder geveilde kavels beginnen de sporen van minimale input nu al zichtbaar te worden. Ben benieuwd of de euforie er over 3 jaar ook nog is.
geen 2809 maar 2006 is de opbrengst - de betalingsrechten /- 500 = 1506.
500 euro betalingsrechten? Verdiep je eerst maar eens en ga dan reageren.
Willen ze daar wiet gaan telen ofzo ?
Degene die dit pachten zijn natuurlijk niet gek, maar achter iedere situatie zit een specifiek verhaal. Echter als heel je bedrijf op deze manier tot stand komt wordt het een lastiger verhaal zoniet onmogelijk. De mensen die dit doen hebben echter een strategie en dat is op zich al lovenswaardig. Verder is het voor velen moeilijk te accepteren dat de een tot veel meer in staat is dan de ander.
Dit is bij boekhoudkantoren en banken wel bekend. Het feit dat sommige zo hard schreeuwen zegt meer over hun zelf dan over de ander.
Het is straks met de fosfaatrechten bij de melkveehouders ,net zo ,wie kan het betalen,wie heeft de dikste portemonnaie ? in ieder geval is het goed voor de makelaars !
De huurders verhuren door aan een tulpenteler voor minimaal € 4000. Dan stapt er voor hetzelfde geld een poterboer uit de NOP in, de uien en de tarwe voor jezelf.
Oogst en prijsrisico zit alleen in de uien, tarwe is bijvoorbaat verliesgevend.
Is het een bio kavel is het altijd bingo als ik de bioboer zo hoor.
U kunt niet meer reageren.