Deal grootste veebedrijf geblokkeerd

Australië verbiedt Chinezen landbouwgrond te kopen

4 Mei 2016 - Redactie Boerenbusiness - 5 reacties

Het Australische bedrijf ARC hoopte de grootste ranch van Australië aan een Chinese investeerder te verkopen. Die deal ketste echter af door tussenkomst van de overheid. Die ziet niets in het plan om 100.000 vierkante kilometer te verkopen.

De ranch van S. Kidman & Co. Is het grootste Australische landbouwbedrijf in privé eigendom. Het bestaat sinds 1899 en omvat 100.000 vierkante kilometer. 1,3 procent van de totale landoppervlakte in Australië en 2,5 procent van alle landbouwgrond. Op het land grazen 185.000 stuks vee.

240

miljoen euro

werd voor het bedrijf geboden

De Chinese Dakang Australia Holding deed een bod op overname van het bedrijf en bood daarvoor 370 miljoen Australische dollar (240 miljoen euro). Daarmee wilde Dakang 80 procent van de aandelen overnemen van Australian Rural Capital, die de grond nu in bezit hebben.

Bedrijfsleider Greg Campbell lekte het nieuws naar de Australische pers. In totaal lieten volgens hem 130 Australische kopers weten geïnteresseerd te zijn in de koop maar, ook bedrijven vanuit de VS, Chili en Nieuw-Zeeland waren aan de markt.

De minister van financiën, Scott Morrison, steekt een stokje voor het Chinese bod. Volgens hem is de verkoop ‘in strijd met nationale belangen’, waarna een deadline werd gesteld om met een ander plan te komen. Omdat de deadline zo kort dag was besloot de Chinese investeerder zijn bod terug te trekken.

Wereldwijd zijn Chinese ondernemers actief in het aankopen van landbouwgrond of ‘land grab’ zoals het ook wel wordt genoemd. In Afrika vindt dat op grote schaal plaats. Ook Oekraïne sprak, in aanloop van het Nederlands referendum, haar zorgen uit over deze ontwikkeling.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Ballen 4 Mei 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/grond/artikel/10869594/Australië-verbiedt-Chinezen-landbouwgrond-te-kopen]Australië verbiedt Chinezen landbouwgrond te kopen[/url]
Eindelijk een minister met 'ballen'. Gewoon zeggen dat we dat niet doen, punt uit. Kunnen bestuurder van hier nog een voorbeeld aan nemen; angsthazen die bang zijn "...dar mag niet van Brussel..." of van " ...De NMA...".
jos 4 Mei 2016
boeren grond in boeren hand . Maar hoe dat dan moet met een omvang van dit model is voor mij ook een vraag.
Pieter 4 Mei 2016
Ruim twee keer zo groot als Nederland (41 543 vierkante km )
Bert 5 Mei 2016
Wordt het niet tijd dat Nederland ook een minister van landbouw krijgt? Dan komt er hopelijk een einde aan, dat er over de boeren heen gelopen wordt.
Analist 2 Juni 2016
Feedstuffs Magazine en Wallstreet Journal publiceerden beide in november 2015 al een artikel met de werkelijke reden van het verbod: n.l. een militaire.

Treasurer Scott Morrison blocked the deal because the acquisition by foreign investors "would be contrary to the national interest." According to Morrison, one of Kidman's stations, Anna Creek, is largest single property holding in Australia and around 50% of the Anna Creek pastoral lease is located in the Woomera Prohibited Area (WPA), a missile-testing range, in South Australia. "The WPA weapons testing range makes a unique and sensitive contribution to Australia's national defence and it is not unusual for governments to restrict access to sensitive areas on national security grounds," Morrison said. "Given the size and significance of the total portfolio of Kidman properties along with the national security issues around access to the WPA, I have determined, after taking advice from FIRB (Foreign Investment Review Board), that it would be contrary to Australia's national interest for a foreign person to acquire S. Kidman and Co. in its current form." Morrison said he would continue to welcome and support foreign investment that is not contrary to Australia's national interest. "Foreign investment has underpinned the development of our nation and we must continue to attract the strong inflows of foreign capital that our economy requires. Without it, Australia's output, employment and standard of living would all be lower," he said.
analist 2 Juni 2016
Australische politici zijn dus om allerlei redenen tegen het verkopen van land aan buitenlandse ondernemingen, maar vooral tegen Chinese ondernemingen. Zij zijn al de grootste buitenlandse investeerders in de Australische agrarische sector.

In het geval van de beoogde overname van Kidman is de nationale veiligheid in het geding. Enerzijds is één van de vele landerijen direct gelegen naast een militair testgebied, waar in 1953 de Britten nog een atoombom tot een ontploffing brachten en dat nu nog steeds voor militaire doeleinden wordt gebruikt.
Bovendien liggen de tientallen bedrijven van Kidman verspreid over het Australische continent in totaal 4 van de 6 staten.

'Boze' tongen beweren, dat de aandeelhouders van de Chinese investeerder, die een bod op Kidman hebben gedaan, behoren tot de 'voormalige' communistische partijtop.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden