Politieke en fiscale umfeld

Grondprijs betere Franse regio's spectaculair gestegen

12 Juli 2016 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

De grondprijzen in Frankrijk liggen nogal wat hoger dan tot nu toe naar buiten werd gebracht. Ook het politieke en fiscale umfeld is van een heel andere orde, zo zet emigratiespecialist Interfarms uiteen.

Medio juni bleek uit het grondmarktonderzoek van Safer dat de prijs van Franse landbouwgrond voor het eerst naar een record van plus 6.000 euro was gestegen. Maar Interfarms wijst erop dat de klim in de betere Franse regio’s nogal wat groter is.

In 2015 bedroeg de gemiddelde prijsstijging van een perceel volgens Safer 1,6 procent. Interfarms begeleider Rudy Doppen zegt echter dat de goedkopere regio’s het gemiddelde enorm drukken. De minder goede grond in deze regio’s kennen geen spectaculaire prijsstijging.

Grondprijs lange tijd enorm gedrukt om politieke redenen

Daarentegen laten goede grond in deze goedkopere regio’s een zeer spectaculaire prijsstijging zien. In de betere agrarische regio’s zoals in West Frankrijk, is de prijsstijging veel groter en liggen de grondprijzen ook aanzienlijk hoger. Zo gaat goede grond in Basse Normandië weg voor circa 10.000 euro per hectare. In Bretagne en Mayenne betaal je minimaal 7.000 euro per hectare.

Een opvallende gang van zaken in Frankrijk vormen de invloeden die op de grondprijs worden uitgeoefend. Doppen zegt dat veel regio’s, bijvoorbeeld de Loire Atlantique, een lage grondprijs kennen die niet is gekoppeld aan de kwaliteit van de grond. De Safer heeft deze grondprijs om politieke redenen, sinds lang, enorm gedrukt. Dat met het idee om zo het boeren betaalbaar te houden.

Volgens Doppen is dat inmiddels een achterhaald idee. ‘Als de grond voor de verkoop een beletsel vormt - omdat de kapitaalbehoefte te groot wordt - zoekt, nota bene, de Safer zelf vaak een investeerder die de grond wil kopen en aan de boer verpachten.’

Belastingbesparing kan in Frankrijk echter flink oplopen. Rijke mensen betalen in Frankrijk een hoge vermogensbelasting, de taxe sur le fortune. Kopen ze van een deel van hun vermogen landbouwgrond dan hoeven zo over dat deel bijna geen belasting te betalen. Ze profiteren dan wel van de heel zekere waardevermeerdering van de grond naast de belastingbesparing. Ze maken dan een rendement van ongeveer 3 procent door middel van verpachten.
 
De Safer heeft het overigens alleen over grondprijzen die zijn gekoppeld aan de overdracht van een boerderij. Wordt grond los te koop aangeboden, dan is die veel duurder.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
comyn 25 September 2017
beste ik ben geinteresseeerd in aankoop van een landbouwboerderij en N-Fr
Frans 28 September 2017
Hoeveel ha ? Hoe groot is je portemonnee ?
Yvonne Keller 20 Oktober 2017
Beste Lezer,

De wijnboer achter ons franse huis gaat zijn wijngaard verkopen . Wij mogen een deel van hem kopen (600 vierkante meter) Hij vraagt hier voor 60.000 euro.
Het is in de Ardeche streek, Vallon pont darc. Wat is een normale prijs . Ik hoop dat iemand ons kan helpen voordat wij een kat in de zak kopen. Alvast heel hartelijk dank voor jullie berichtjes, Yvonne
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Grond

Bouwland is iets minder duur geworden

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Overheid en grond, niet de gelukkigste combinatie

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden