Dit jaar overgeslagen

Inschrijving pachtgrond RVB kan verdriedubbelen

10 Augustus 2016 - Niels van der Boom - 1 reactie

Hoogstwaarschijnlijk komt er dit jaar geen nieuwe uitgifte van pachtgronden door het Rijksvastgoedbedrijf (RVB). Daar berichtte Boerenbusiness al eerder over. Het overheidsorgaan wil de uitgifte middels openbare inschrijving logischer in gaan delen. Daarom slaat het een jaartje over. Er is een grote kans dat de volgende ronde fors meer hectares zal omvatten.

Eerder wilde een medewerker van het RVB geen uitspraken doen over waarom dit jaar geen nieuwe openbare inschrijving plaats zal vinden. Agrarische makelaars in de provincie Flevoland – waar de meeste pachtgronden worden uitgegeven – opperden enkele oorzaken voor deze tijdelijke stop. 'De waarheid ligt echter anders', zo reageert RVB-woordvoerder Frank Wassenaar.

Bemonstering verschuift naar december

‘Normaal gesproken werd in september een openbare inschrijving georganiseerd en de toekenning per 1 november bekend gemaakt’, laat Wassenaar weten. ‘Dit tijdstip valt echter zeer ongunstig. Voor uitgifte worden - door het RVB zelf - de uit te geven kavels bemonsterd op de bemesting- en besmettingstoestand. Vanwege het tijdstip moest deze bemonstering in de zomer plaatsvinden, wanneer er een gewas op het land groeit. Dit jaar gaan we echter in december bemonsteren voor de nieuwe uitgifte. Daarom slaan we een jaar over.’

Volgens Wassenaar spelen de oorzaken die eerder werden aangedragen, zoals een tekort aan grond, te weinig interesse vanuit de melkveehouderij of uitbreiding van vliegveld Lelystad geen rol. Ook van een personeelstekort is geen sprake. ‘Het is waar dat het aantal werknemers afneemt echter, over een kleine organisatie is niet te spreken. We proberen zo efficiënt mogelijk te werken en passen het werk aan naar de beschikbare capaciteit. Binnen het RVB kan ook met capaciteit worden geschoven.’

Werknemers van het RVB voeren nu zelf de bemonstering uit van de vrijkomende kavels. Op termijn moet alle pachtgrond van de organisatie middels openbare inschrijving worden verpacht. Wanneer alle gronden in dit systeem meedraaien neemt de frequentie af, omdat de grond voor vier jaar wordt verpacht. Door een toenemend areaal neemt ook de vraag naar bemonstering toe. ‘Daarom loopt nu een Europese aanbesteding voor het bemonsteren. Dit gebeurt dan door een externe partij’, aldus de woordvoerder. Wanneer het lukt de gunning dit jaar rond te krijgen kunnen we komende winter meer hectares onderzoeken en volgend jaar een veel grotere inschrijving opstarten. Misschien wel een verdriedubbeling. Lukt het niet de aanbesteding tijdig rond te krijgen, dan blijft de inschrijvingsronde voor 2017 rond die 400 hectare schommelen.

Wassenaar is zich bewust van de kritiek die ondernemers hebben op het verpachten via een openbare inschrijving: ‘Er wordt gesproken over de reguliere pachtprijs echter, wij hanteren de marktconforme prijs. Die wordt door de inschrijvers zelf vastgesteld. De grond is eigendom van de Nederlandse belastingbetaler. Wij zijn verplicht de conforme waarde te vragen. Dat geldt voor zowel pachtgrond als een niet-gebruikt gebouw dat verhuurd wordt.’

Naast het opjagen van de pachtprijs, in 2014 maximaal 2.751 euro per hectare en in 2015 2.809 euro per hectare, noemen belangenbehartigers en agrarische ondernemers de toekomstbestendigheid van het systeem als groot nadeel. ‘We stellen daarom regels op dat de toestand van de bodem niet mag verslechteren in de vier jaar dat de grond gepacht wordt. Ook worden eisen gesteld aan het bouwplan’, aldus Wassenaar. Ook op het gehalte organische stof wordt gelet. De praktijk mist echter een betrouwbare meetmethode. Dit probleem is bij het RVB bekend en er wordt aan gewerkt.

>> Dit artikel is een reactie op het verhaal: 'Portefeuille pachtgrond RVB blijft dit jaar gesloten'. <<

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Berry 10 Augustus 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/grond/artikel/10871079/Inschrijving-pachtgrond-RVB-kan-verdriedubbelen]Inschrijving pachtgrond RVB kan verdriedubbelen[/url]
Hoe dat nu met het bouwplan zit is me een raadsel. Ik zie in mijn omgeving toch soms andere gewassen groeien dan werd voorgeschreven.
Ook het tijdstip van bemonsteren roept vraagtekens op. Dit gebeurt voor het laatste teeltseizoen van de zittende pachter. Mocht de situatie dit laatste teeltseizoen verslechteren. Is dit dan voor rekening van de nieuwe pachter?
Timmy 10 Augustus 2016
Hoe staat het met de rechten van de nu reguliere pachter? Of worden deze rechten, na afloop van de reguliere pachttijd van 6 of 12 jaar met voeten getreden.
Volgens mij werkt dit systeem op lange termijn niet meer. Alles groter heeft in andere sectoren uiteindelijk ook het onderspit moeten delven. Als geld de enige rol speelt, gaat het uiteindelijk toch fout. Zie de bankencrisis!
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Grond

Nieuwe Vlaamse pachtwet steunt jonge boer

Achtergrond Grond

Staatsbosbeheer zet in op natuurinclusieve pachters

Podcast Grondcast

'Voorstel pachtwet komt er aan, dit zijn de kenmerken'

Grondcast Eelco Terpstra

'RVB wil grondportefeuille flexibel inzetten'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden