Toename erfpachtconstructies

Kopers landbouwgrond nog geen hoogtevrees

20 September 2016 - Redactie Boerenbusiness - 9 reacties

Degenen die het idee hebben dat potentiële kopers van landbouwgrond hoogtevrees hebben, kunnen dat vermoeden rücksichtslos aan de kant schuiven. Uit gesprekken met makelaars blijkt dat de verhandelbaarheid nog altijd vlot is en dat - als de bank mee wil - tegen een flink prijskaartje.

Het aanbod aan akkerbouwbedrijven en -gronden in de Flevopolders is spaarzaam, terwijl de vraag groot is. Deels heeft dat te maken met het niet willen verkopen vanwege de emotionele verbintenis. Het aantal transacties is dan ook laag in het derde kwartaal van 2016. De bovengrens van de prijs lijkt af te hangen van de bank.

Bouke Wielenga van Agriteam makelaars kijkt ervan op dat er boeren bereid zijn te onderhandelen op een niveau van richting de 100.000 euro. ‘Met de lage rente van 2.5 procent en de aflossingsverplichting van 3 procent is er een kostenplaatje van 5.5 procent. Vergelijkbaar met het pachten van een kavel, maar de grenzen worden nu wel bereikt.’ Een ton per hectare is allang niet meer vreemd. Een overzicht van de grondprijzen van VSO-makelaars meldt een prijsrange van 90.000 tot 120.000 euro per hectare voor Flevoland.

In Noord-Holland, Friesland en Groningen is dat niet anders. Volgens Theunis Jensma van De Mars makelaardij en rentmeesterij loopt het in de akkerbouw goed weg. ‘Zonder er publiciteit aan te geven zijn te koop staande objecten veelal binnen twee weken verkocht. Akkerbouwers zijn bereid een flinke prijs neer te leggen. Er zijn ook wel boeren die het te gortig vinden worden, maar er zijn er altijd een paar die erin stappen als de bank mee wil.’ Prijzen voor grond liggen voor deze regio's tussen de 55.000 en 85.000 euro per hectare. 

Erfpachtconstructies komen meer in zwang 

Een obstakel in Flevoland vormt het erf. ‘Agrarische erven zijn moeilijker te verkopen. Het ligt er wel een beetje aan waar, maar dat stagneert de boel toch wat. De afgelopen periode zag ik dat kopers het erf op de koop toenemen, maar ze hebben het liever niet’, weet Johan Huijbregts van Agrivesta Flevoland. Ook VSO constateert dat het voor complete bedrijven lastiger is een koper te vinden.

In de veehouderij heerst meer rust. Melkveehouders willen de financiën volgens Huijbregts op orde hebben, voordat ze iets doen. ‘Maar als de melkprijs opkrabbelt of de wetgeving duidelijk is, willen ze toch uitbreiden of een stap zetten’, meent hij. Veehouders wachten momenteel af welke kant het met de fosfaatrechten op gaat, stellen de makelaars. ‘Hoe komen we ervoor te staan? En wat worden de kortingen?’, verwoordt Jensma de gedachten van boeren. ‘Maar er zijn er ook die pakken wat ze erbij willen hebben. Dat zijn dan de bedrijven die tot de beste behoren. Het is dus niet alleen kommer en kwel.’

Opvallend is de inmenging van de bank. ‘Die oppert constructies met erfpacht. Verkoop 15 hectare aan een belegger en neem dat terug in erfpacht’, aldus Jensma. Maar ook als de grond van de buurman vrijkomt worden erfpachtconstructies ingezet. ‘Als boeren een aankoop niet rond krijgen, biedt erfpacht een mogelijkheid om toch wat te doen’, vult Wielenga aan. Huijbregts maakt mee dat om de buurman erbij te kunnen kopen een groot deel in erfpacht gaat om de boel te kunnen financieren. Soms worden zelfs stukken van de eigen boerderij erin gelegd om het liquide te maken. Of het een goede oplossing is, weet ik niet, maar het is een keuze.’

Ook hij constateert dat in de melkveehouderij de vraag naar grond en volledige bedrijven afneemt. ‘Een gevolg als er minder gepresteerd wordt, terwijl je koopt voor lange duur. Daarbij komt dat er weinig bedrijfsverplaatsingen en ontwikkelingen in het land zijn die ertoe leiden dat Flevoland in trek is voor verplaatsers. Voor een mooi melkveebedrijf in Flevoland moet je het op dit moment hebben van boeren die zijn uitgekocht of verplaatst en die ontbreken.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
9 reacties
Rabo 20 September 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/grond/artikel/10871607/Kopers-landbouwgrond-nog-geen-hoogtevrees]Kopers landbouwgrond nog geen hoogtevrees[/url]
Grappig stukje.
Deze zomer onze hypotheekverstrekker nog aan tafel gehad.
Vragen ze wat ik denk wat mijn woning en loodsen in de vrije verkoop waard zijn.
Kwamen langs voor een perceel grond. Geeft voor mij de bevestiging dat ze zelf ook geen vertrouwen hebben in die hoge prijzen.
En die erfpachtconstructies komen ze ook mee om er zelf niet met in het schip Texaan. Ben benieuwd wat de komende 3 jaar gaan brengen.
Denk dat de meeste het antwoord wel weten.
Abonnee
Dekil 21 September 2016
Rabobank en LTO melden dat binnen 1 jaar 1800 melkveebedrijven vrijwillig stoppen en 300 failliet gaan. Het lijkt mij dat van die bedrijven die failliet gaan de grond in de verkoop komt. Ook van de vrijwillige stoppers zal er een grote groep zijn die "schoon schip" willen maken, en dus ook grond in de verkoop doet. Ik denk dat dan de stemming op de grondmarkt anders is als men in het artikel schetst.
Abonnee
boerke 21 September 2016
omdat er nu ook al gesproken wordt dat misschien de derogatie eraf gaat zal ook in de toekomst grond een belangrijke factor zijn voor bedrijven die willen groeien maar ook voor diegene die niet minder vee willen gaan houden. Ook verdwijnt er nog steeds grond voor natuur en woningbouw/ industrie. Verder ben ik van mening dat wanneer de melkprijs aantrekt en er op de bedrijven met grote nieuwe stallen geld verdient wordt maar in 1 ding geinvesteerd zal worden nml: grond. Immers stallen zijn op orde en machines hebben ze de tijd niet voor.De rest mag je zelf invullen.
Durk 21 September 2016
We gaan terug in de tijd, in de begin jaren 80 (na de hausse met grondprijzen eind 70-er jaren) ging veel volledig eigendom over in een zakelijk erfpachtsrecht omdat de financiële problemen toen op veel bedrijven te groot waren geworden. Alleen de beleggers zijn er uiteindelijk goed mee geweest.
ak 21 September 2016
als ik in mijn omgeving rond kijk zie ik dat er nog veel grond verkocht gaat worden veel grond zit bij oudere boeren die binnen een jaar of 5 stoppen en ook grond van oudere verpachters en ik denk dat de volgende generatie liever 1keer 100000 euro krijgt dan elk jaar 1000euro
sjappie 21 September 2016
rente is laag, niet alle grond is eigendom, dus niet alle grond is te koop, huren is duur en onzeker, miljoenennota is miljardennota, grond is naar verhouding met een loopstal of een schuur met machines nog helemaal niet zo'n ding waar je op leeg loopt. Het loopt meestal anders dan dat je denkt.
rustig blijven 22 September 2016
Bij mij in de buurt is er heel veel grond in erfpacht gestopt...
Persoonlijk vind ik het geen fijn idee om zoiets te doen.
Maar de mensen die het gedaan hebben groeien wel gestaag.
Kunnen ze dag en nacht werken vinden ze fijn.

Moraal van het verhaal als je je boterham kunt verdienen op 65ha waarom dan 95ha willen doen??
De correctie komt een keer, en de rente hoeft maar 2% te stijgen en je doet alles voor niets.
Maar ja ik ben waarschijnlijk geen ondernemer
Drent 22 September 2016
als je nu op 65 ha een boterham kunt verdienen is het niet gezegd dat je dat nog kunt over 10 jaar. Zo ging het ook met de oudere generatie die nooit wat gedaan hebben, de meeste zijn al geen boer meer..
zeeuwtje 22 September 2016
als je op 95 ha met te hoge grondlasten boert , dan heb je nog meer een zware dobber
Wilco 23 September 2016
Drent schreef:
als je nu op 65 ha een boterham kunt verdienen is het niet gezegd dat je dat nog kunt over 10 jaar. Zo ging het ook met de oudere generatie die nooit wat gedaan hebben, de meeste zijn al geen boer meer..

Inderdaad die zullen nu dan wel aan het rentenieren zijn
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Grond

Bouwland is iets minder duur geworden

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Overheid en grond, niet de gelukkigste combinatie

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden