Waar in Nederland waardevolle landbouwgrond wordt opgeofferd voor natuur of woningbouw draaien ze het in China om. De overheid ziet de voedselvoorziening als een van hun grootste uitdagingen gedurende de komende vier jaar. Daarom wordt getracht 1,3 miljoen hectare extra akkerbouwgrond in productie te nemen.
Op de valreep van het nieuwe jaar maakte de Chinese overheid bekend een ambitieus plan te starten om meer landbouwgrond in productie te nemen. Het is één van de grootste uitdagingen voor het land om de bevolking van voldoende voedsel te voorzien. Zeker nu de welvaart, en daarmee het voedselpatroon, sterk aan het veranderen is. In drie jaar tijd moet daarom meer land in productie worden genomen. Het gaat om 1,3 miljoen hectare in totaal.
Verstedelijking en natuurrampen hebben ervoor gezorgd dat veel landbouwgrond in China is verdwenen. Het ministerie van grond en grondstoffen spreekt over een terugval van 2 miljoen hectare sinds 2003. Met de extra 1,3 miljoen hectare komt het land dus nog niet terug op het oude niveau. In 2016 is daarvoor het vijfjarig 'land management plan' in het leven geroepen. Volgens de overheid komt het extra areaal voort uit het bouwrijp maken van grond en beter management van de grond.
China beschikt momenteel over 124,3 miljoen hectare akkerbouwgrond en nog eens 100 miljoen hectare voor de veehouderij. Sinds 2003 hebben grondbanken hun portfolio met bijna driekwart zien afnemen. In tien provincies is die daling zelfs 90 procent of meer. Het gaat onder andere om Beijing, Tianjin en Jiangsu.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.