Grond is duur en schaars

Schaalvergroting in de akkerbouw stagneert

7 Maart 2017 - Esther de Snoo - 6 reacties

De schaalgrootte van de Nederlandse akkerbouwbedrijven stijgt nauwelijks. Dat staat in het Rabobank Visierapport akkerbouw dat dinsdag is verschenen.

Akkerbouwers komen moeilijk aan grond omdat deze duur is en schaars. Volgens de Rabobank hadden de grote bedrijven (met meer dan 80 hectare landbouwgrond) 23 procent aandeel in 2011. In 2013 was dat aandeel gegroeid tot 29 procent. In België is dit aandeel vergelijkbaar. Daarentegen is het aandeel grote akkerbouwbedrijven in Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk fors gegroeid naar 65 tot 75 procent.  

56.500 

euro per ha

kostte landbouwgrond eind 2016

Volgens de Rabobank neemt de schaalvergroting nauwelijks toe in Nederland omdat grond duur is. Eind 2016 was de gemiddelde grondprijs 56.500 euro per hectare. Ter vergelijking: In West-Duitsland kost een hectare landbouwgrond 40.000 euro. Britse akkerbouwers betalen slechts gemiddeld 10.000 euro per hectare. 

Andere vormen van grondgebruik
Akkerbouwers die willen groeien, zullen vaker op zoek moeten naar andere vormen van grondgebruik, bijvoorbeeld door grond te pachten, teeltpacht, grond aankopen met behulp van externe financiers of door exploitatiecontracten af te sluiten met stoppers. Vooral dit laatste is voor jonge ondernemers interessant, aldus de bank. 

Of akkerbouwers krediet kunnen krijgen van financiers zal meer gaan afhangen van hoe efficiënt de ondernemer zijn machines, personeel, kunstmest, pootgoed en zaaizaad weet te benutten. 

Marktvooruitzichten uitstekend
Rabobank benadrukt dat de marktuitzichten voor akkerbouwers uitstekend zijn. De vraag naar aardappelproducten zal de komende jaren wereldwijd toenemen met 2 tot 3 procent per jaar. Ook de vraag naar suiker neemt toe. 

Klik hier voor het rapport> 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
Abonnee
Vrije Agria 7 Maart 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/grond/artikel/10873680/Schaalvergroting-in-de-akkerbouw-stagneert]Schaalvergroting in de akkerbouw stagneert[/url]
Oje, Raborapporten voorspellen meestal het tegenovergestelde van wat er gebeurt.
Dik 7 Maart 2017
Dit is een rapport van de Brancheorganisatie Akkerbouw en Rabobank samen. Ik heb het net gelezen. Mijn mening; prima rapport. Met nuance wordt geschetst waar de uitdagingen en kansen liggen voor de akkerbouw en er wordt ook helder aangegeven waarover we ons zorgen moeten maken zonder dat het allemaal te veel wordt opgeblazen.
xx 7 Maart 2017
Inderdaad, dat voorspellen hecht ik helemaal geen waarde meer aan van de Rabo. Ze voorspellen ook al meer dan 5 jaar dat de grondprijs gaat zakken. Heb er nog niets van gezien.
Abonnee
Peer 7 Maart 2017
Prima rapport. Goed dat Rabo zijn licht er over laat schijnen.

De praktijk is trouwens wel anders. De echte ondernemers zijn al lang bezig met alternatieve vormen zoals grondruil. Dat staat niet altijd zo op papier, misschien is schaalvergroting van een ander nivo dan hier wordt veronderstelt.
koning klant 8 Maart 2017
Mooi dan kan de Rabo eindelijk zijn woekerrente en risicoopslag voor onze risicoloze leningen schrappen, voor de rest zijn hun onderzoeken bla bla
Abonnee
Blit Agro 8 Maart 2017
Het belang van een dergelijk rapport is dat er signalen vanuit de sector en alles wat daar omheen zweeft uitgedragen wordt.
Tuurlijk discutabel, en voor iedereen anders, maar een gezamenlijk geluid laten horen naar politiek en media is belangrijk.
Ik vind dat de akkerbouw zichzelf iig positief profileert, en laat zien om te willen gaan met de geboden uitdagingen van de komende jaren.
Jan 31 Maart 2017
De teneur van het bericht is dat groot groeien in de akkerbouw, middels verwerving van grond, voor de (overblijvende) bedrijven gunstig is. Laat de BA die vooronderstelling nou eerst eens onder de loep nemen.
Ik concluder uit bedrijfsvergelijkingen dat opbrengstverschillen tussen bedrijven, onafhankelijk van grootte. zeer aanzienlijk kunnen zijn.
Kooman merkte op dat opbrengstverschillen tussen aardappelplanten (om niet aanwijsbare redenen?) onder de zelfde omstandigheden, wel 20% kunnen zijn. Daar is nog een wereld te winnen, maar wordt dat onderzocht?

Is groter groeien ook niet emotioneel gemotiveerd? Daar trekt een plant zich niets van aan. Wel van slechte groeiomstandigheden doordat het vele werk (snel) op tijd af moest.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Rabobank

Rabobank wil meer slagkracht hoofdkantoor

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Interview Alex Datema

Zonder duurzaamheid geen financiering bij Rabobank

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden