28 plekken in de maak

Zonneparken slokken landbouwgrond op

12 Mei 2017 - Clarisse van der Woude - 16 reacties

Er worden momenteel op zeker 28 plekken in Nederland grote zonneparken gerealiseerd. En dat moeten er nog veel meer worden. Dat stelt de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), op basis van gegevens van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

De NVDE wijst op de noodzaak van grote zonneparken, maar ook op de weerstand die het kan oproepen. Dat schrijft Duurzaam Bedrijfsleven. Johan ten Brinke van GroenLeven, een van de grootste ontwikkelaars van zonneparken, stelt in dat er ten minste 10.000 hectare aan zonneparken nodig is in de aankomende 5 jaar. Anders kunnen we niet voldoen aan de Europese doelstellingen. 'Ik denk dat je er niet aan ontkomt dat ook landbouwgrond daarvoor nodig is. Natuurlijk moeten we geen zuivere en vruchtbare poldergrond daaraan weggeven, maar wel bijvoorbeeld arme en slecht bewerkbare grond.'

10.000

hectare

aan zonneparken nodig komende 5 jaar

Ten koste van landbouwgrond
Nu zonneparken steeds groter worden, waarschuwt de NVDE voor het 'Not in my backyard'-effect bij bewoners. Zo vrezen boeren dat het ten koste zal gaan van stukken landbouwgrond. Ten Brinke benadrukt dan ook het belang van participatie van omwonenden en gecombineerd gebruik van stukken grond: 'Kijk eerst naar stukken grond die weinig betekenen of al een bepaalde bestemming hebben. Kijk verder naar welke combinaties er te maken zijn, zoals bijvoorbeeld met natuurontwikkeling, het planten van energiegewassen als lijnzaad, riet, wilgenstruiken of gebruik van slechte weide- of landbouwgronden. Gemeenten zijn daar nog te weinig mee bezig.'

Eerst daken benutten
LTO Nederland stelt tegen de NVTE dat landbouwgrond pas benut moet worden als de potentie van daken volledig benut is. 'Wij constateren dat die capaciteit momenteel nog lang niet benut wordt. Zolang er nog daken onbenut zijn, moet het niet ten koste gaan van hoogwaardige landbouwgrond', stelt Jakob Bartelds van LTO in het persbericht. 'Gezien de groeiende wereldbevolking en de stijgende welvaart zal de vraag naar voedsel de komende decennia sterk stijgen. Dat vergt een zorgvuldige inzet van (schaars) beschikbare landbouwgrond.'

Lees ook:
FrieslandCampina: ‘Goed boeren voor behoud van natuurlijk kapitaal’

Sensoren bepalen wanneer potplanten water nodig hebben 

Broodjesketen Subway stopt in de VS met plofkip

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
16 reacties
Westbrabander 12 Mei 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/grond/artikel/10874490/zonneparken-slokken-landbouwgrond-op][/url]
Met deze lage graan- en suikerprijzen is het toch geen probleem om vruchtbare landbouwgrond te gebruiken voor zonneparken?
Zuid Hollander 12 Mei 2017
In de winter leveren de panelen op mijn schuur zo weinig, dat ik eigenlijk niet snap wat we met die grote zonneparken moeten. Windmolens produceren jaarrond. Ik geloof ook niet dat een accu ooit het verschil tussen winter en zomer zal oplossen.
Bart 12 Mei 2017
Misschien kunnen ze de uitloop van kippenboeren gebruiken maar dan wel dat de trekkers er onderdoor kunnen
Abonnee
drent 13 Mei 2017
Er zijn nog daken zat om te benutten, moet echter wel rendabel zijn.
Abonnee
Rob07 13 Mei 2017
Als er nou maar eens een accu is die dag en nacht kan overbruggen dan zijn we al een heel eind.
Gebruik van fossiele brandstoffen of kernenergie zal de komende 50 jaar nog nodig zijn.
Abonnee
erik 13 Mei 2017
accu's zijn achterhaald. Overtollige stroom omzetten in waterstof. Veel makkelijker en langduriger op te slaan en op vele manieren te gebruiken als schone brandstof
jos 13 Mei 2017
misschien kun je zonnepanelen velden ook in rotatie brengen met andere gewassen , dan hebben we er een gewas bij . Kan best interessant worden.
Abonnee
verzopen boerenl*l 14 Mei 2017
Voor €4000.00/ha/jaar hebben we nog wel een paar perceeltjes over.
bert 14 Mei 2017
Weg met die milieu vervuilende koeien. Kies voor schone energie.
Is het gezeik ook meteen voorbij over koeien in de wei, derogatie, gecombineerde opgave, kkm, enz, enz
harry 14 Mei 2017
Als het voldoende rendement oplevert mag de hele kavel wel vol. Ook al zitten we in de NOP. Bij wortelprijzen van rond 0 komt ook niemand over de brug...Dus wie duurzame energie wil kan het krijgen.Activiteit die meeste rendement oplevert wil ik uit kunnen voeren.
zeeman 14 Mei 2017
Leg ze maar drijvend op allerlei ijssel-, marker-, sneekermeertjes; kost geen landbouwgrond en werkt net zo goed.
Berry 14 Mei 2017
Panelen in op het water zitten onder de vogelpoep
info 14 Mei 2017
Laten we de zonnepanelen toch in de natuurgebieden plaatsen dan worden die ook nog eens financieel goed benut ze hebben geen storende effecten op het leven van de dieren en de beplanting die er onder en omheen groeit de milieu mensen die een hekel aan koeien en ander dieren hebben en zelfs bepaalde gewassen niet accepteren. die voor de productie van ons eten zorgen worden dan gespaard. tevens zullen veel mensen deze panelen niet opmerken want in de meeste natuurgebieden mag niemand komen dan alleen die boswachter die met zijn Jeep daar rondscheurt.
Abonnee
moeder overste 14 Mei 2017
zo, de frustratie's weer kwijt
info 14 Mei 2017
Tevens moeten we zuinig zijn op onze landbouwgronden waar gewassen de CO2 uit de lucht halen die er teveel geproduceerd word zodat de aarde opwarmt . Wanneer er minder bossen worden aangeplant en meer mais en bieten worden geteeld word er namelijk 4 maal meer CO2 gereduceerd hier horen we de milieu organisaties niet . Ze liggen wel te miepen over het kleine beetje mest wat er op het land mag maar beseffen niet dat al het blad wat in het bos valt en alle uitstoot van hun auto , de adbleu ( pure stikstof) die in de atmosfeer worden gestoten meer trammelant veroorzaakt dan de boer die zijn land goed verzorgt
Laten we als voedselproducent ,wat dat ook mag zijn, onze stem eens laten horen , mensen (consumenten) beseffen niet hoe goed het eten is wat zij voorgeschoteld krijgen , zij moesten eens 1 dag op een markt in Albanië hun eten moeten kopen dan hoorde je niemand meer.
info 14 Mei 2017
Moeder overste we hebben het hier over Duurzaam produceren en ik kan er niet tegen dat een sector waarin zo hard word gewerkt en door mensen die er de ballen verstand niet van hebben en tijd genoeg hebben zo worden behandeld. Zij produceren ons voedsel en maken zelfs de groene stroom voor ons lampje, we moeten ze op handen dragen.
Jacky 15 Mei 2017
De kop van het artikel is behoorlijk misleidend....
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Aangeboden: Farmers Funding & Advies

'Ook op dit prijsniveau is grondaankoop mogelijk'

Nieuws Grond

Gemiddelde prijs bouwland passeert de ton

Nieuws Grond

Stoppersregelingen zetten rem op aanbod veehouderij

Nieuws Grond

Krachtig herstel van prijzen landbouwgrond

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden