In 4 jaar tijd

Duitse pachtprijzen 20 procent gestegen

26 Juli 2017

In 4 jaar tijd zijn Duitse boeren gemiddeld bijna 20% meer gaan betalen voor hun pachtgronden. Dat becijfert Der Deutsche Bauernverband (DBV), de Duitse tegenhanger van LTO. Nedersaksen kent de grootste prijsstijging. Die komt boven de 20% uit. Schaarste aan landbouwgrond drijft de prijzen verder op.

In 2016 betaalde een Duitse boer gemiddeld €288 voor een hectare pachtgrond. Voor Nederlandse begrippen wellicht een prima prijs, maar het houdt een stijging in van dik 19% sinds 2013.

Nedersaksen kent de grootste prijsstijging. Daar kwam er in 4 jaar tijd 22% bij. In Mecklenburg-Vorpommern is dat 21% en in Saksen-Anhalt 20%. Ongeveer 3 op de 4 boeren in Duitsland heeft pachtgrond in hun portefeuille, zegt DBV. Dat was in 2016 het geval, blijkt uit cijfers van het Statistischen Bundesambt.

2,8

miljard euro

werd in 2016 aan pachtgrond uitgegeven

Ter vergelijking: in Nederland bedraagt de laagste regionorm voor pachtgrond €414 per hectare. De IJsselmeerpolders staan met €1.049 bovenaan.

Schaarste drijft prijs op
De reden voor de prijsverhogingen is volgens DBV de vraag naar landbouwgrond. 'Flächenknappheit' drijft de prijzen op. Voor zowel pacht als koop wordt meer betaald. De totale uitgaven aan pachtgrond bedroegen in 2018 €2,8 miljard, volgens DBV. Een verdubbeling ten opzichte van 1992.

Dat komt volgens de standsorganisatie mede doordat de prijzen worden bepaald naar gelang de bodemvruchtbaarheid en opbrengstpotentie. Ook biogasinstallaties, met hun vraag naar grond voor snijmaïs en andere energiegewassen, doet de prijzen stijgen. Om de meststoffen weer terug op het land te brengen is eveneens meer grond benodigd.

Nauwelijks liberale pacht
Investeerders van buiten de landbouw spelen volgens DBV slechts een kleine rol op de Duitse pachtmarkt. Dalende EU-subsidies beïnvloeden de grond- en pachtprijzen niet. Beide groeien juist verder uit elkaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Grondmarkt

Inflatiecorrectie stuwt ook geliberaliseerde pacht op

Nieuws Varkens

Varkensvleesproductie Duitsland krimpt bijna 12%

Nieuws Grondstoffen

Duitsers telen vooral maïs als hernieuwbare grondstof

Analyse Aardappelen

Aardappelareaal daalt, maar frites trekt eigen plan

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox