De Bond van Landpachters en Eigen Grondgebruikers (BLHB) ziet geen mogelijkheden voor een vervolg op het pachtoverleg over de 'losse eindjes'. BLHB is alleen welkom onder de voorwaarde dat zij het zogenaamde eindakkoord van Spelderholt onderschrijft, maar de bond zegt zich daar niet in te kunnen schikken.
Op initiatief van LTO en Federatie Particulier Grondbezit (FPG) zijn, in het verlengde van de gestaakte bemiddelingspoging van de heer Sicko Heldoorn, de partijen betrokken bij het Spelderholt-overleg uitgenodigd om een vervolg te geven aan het zogenaamde eindakkoord. Daarbij wordt van de BLHB verlangd dat zij de uitgangspunten van het eindakkoord onderschrijft, alvorens tot het overleg te worden toegelaten.
Extra agendapunten
"Wij willen wel meepraten, maar dan moeten de punten pachtprijs flexibele pacht, overgangsrecht en bestaande pachtprijssystematiek op de agenda komen. Echter, kan dat niet volgens FPG en LTO. Daarbij kunnen wij niet vooraf zeggen dat wij het met de visie van de verpachters eens zijn. De visie die wij zelf hebben ingediend, willen ze niet eens bespreken. Onze conclusie is dan ook dat deelname aan het vervolgoverleg onder die voorwaarden niet mogelijk is. Een keer stopt het”, voegt BLHB-voorzitter Piet van der Eijk toe.
Eindakkoord geen basis
Vorig jaar zijn pogingen, om tot vernieuwing van het pachtstelsel te komen, gestrand. Het afsluiten van langdurige en/of reguliere pachtcontracten zou hierdoor in de toekomst gerealiseerd moeten worden. De continuïteit van de bedrijfsvoering voor agrarisch ondernemers en behoud van duurzaam grondgebruik moest hiermee worden geborgd.
BLHB en ook NAJK waren van mening dat het eindvoorstel aan deze doelen voorbijging. Verder waren BLHB en NAJK het ook niet eens met de uitfasering van reguliere pacht en de wijze waarop de pachtprijs bij nieuwe contracten tot stand komt.
Overgang naar vrije prijzen
Volgens BLHB en NAJK diende het pachtprijssysteem een relatie te hebben met de verdiencapaciteit van de grond. Ook hadden BLHB en NAJK geen vertrouwen in de voorgestelde wijze van correctieve pachtprijstoetsing. De verpachtersorganisaties en LTO Nederland staan wel achter het voorstel. Onderdeel van het voorstel is vrije pachtprijzen voor flexibele (geliberaliseerde) pacht. Deze vorm kan alleen getoetst worden aan pachtprijzen in de vrije markt.
Geen instemming BLHB en NAJK
Daarnaast zou voor de huidige reguliere pacht een overgangstermijn gaan gelden, waarin de reguliere pacht op termijn overgaat naar vrije prijzen. Voor de overige nieuwe voorgestelde pachtvormen met een vrije aanvangsprijs (nieuwe reguliere pacht en loopbaanpacht) kan pachtprijsaanpassing plaatsvinden op basis van een index. Deze voorstellen konden niet op instemming van BLHB en NAJK rekenen.
Niet in belang van pachters
Van der Eijk benadrukt dat het niet zo is dat de bond zich buiten het proces plaatst. "Wij willen in goed overleg met politiek en partijen best verder praten. Er lagen ook nog andere initiatieven tot bemiddeling, maar we staan niet open voor een gesprek waar op voorhand voorwaarden aan verbonden zijn. Het is niet in het belang van de pachters als wij daarin verder meepraten."
De BLHB heeft de partijen maandag 4 september laten weten dat zij niet op de uitnodiging ingaan.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/grond/artikel/10875774/blhb-zegt-nee-tegen-uitnodiging-pachtoverleg][/url]