In 10 jaar tijd

Oost-Duitse grondprijzen verviervoudigd

14 September 2017 - Niels van der Boom - 1 reactie

De verkoopprijzen van landbouwgrond in Duitsland zijn over een periode van 10 jaar verviervoudigd. Dat is vooral in Oost-Duitsland het geval. Daarmee ligt de prijs nog steeds op een lager niveau dan gemiddeld is in Duitsland.

De overheid maakte cijfers bekend over de prijsstijgingen van landbouwgrond. Dat was op verzoek van de Duitse politieke partij Die Grünen. Vooral in deelstaat Mecklenburg-Vorpommeren is de grondprijs sinds 2006 fors gestegen.

Vandaag de dag wordt regelmatig meer dan €20.000 per hectare betaald, terwijl dat 10 jaar terug nog €4.600 per hectare was. Als tweede volgt Saksen-Anhalt met een prijs van €15.680 per hectare in 2016, een verdriedubbeling ten opzichte van 2006.

345

euro

per hectare is de hoogste pachtprijs in Oost-Duitsland

Ook pachtprijzen stijgen
De pachtprijzen tonen een soortgelijke beweging. Vooral in Oost-Duitsland is de stijging fors te noemen, maar ook hier bereiken ze nog niet het landelijke niveau.

In Saksen-Anhalt ligt de pachtprijs, met €345 per hectare, het hoogste. Dat was 10 jaar terug nog €278 per hectare. In het oosten van Duitsland ligt de gemiddelde pachtprijs op €203 per hectare en in het deelstaatgebied op €288 euro per hectare.

Voor nieuwe pachtcontracten wordt gemiddeld €242 per hectare in Oost-Duitsland betaald, tegenover €385 per hectare in Duitsland gemiddeld.

Stop op verkoop geëist
Friedrich Ostendorff, agrarisch voorman van de Grünen, noemt de prijsstijgingen desastreus voor de agrarische sector. Hij eist een ommekeer op de grondmarkt en in de agrarische politiek. Van de grondgebruikersorganisatie BVVG eist Ostendorff een stop op verdere prijsverhogingen en op de verkoop van landbouwgrond. Beschikbare grond moet voor boerenbedrijven beschikbaar blijven en er moet meer aandacht zijn voor biologische bedrijven.

Landelijke trend
Eerder al maakte het DBV, de Duitse boeren belangenbehartiger, bekend dat de pachtprijzen in 4 jaar tijd tot ruim 20% zijn gestegen. In Nedersaksen is dit het geval. Mecklenburg-Vorpommeren komt met 21% op een tweede plaats en Saksen-Anhalt met 20% op plaats 3.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
mij 14 September 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/grond/artikel/10875884/oost-duitse-grondprijzen-verviervoudigd][/url]
dan mag hier de prijs wel halveren om er dan nog wat er op te verdienen!
josef 14 September 2017
Je kunt ook hier verkopen en daar 3 of misschien 4 keer zoveel voor
terugkopen en dan daar boeren.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Achtergrond Grond

Staatsbosbeheer zet in op natuurinclusieve pachters

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Overheid en grond, niet de gelukkigste combinatie

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden