Frappante ontwikkeling

Grondprijs Iowa stijgt, ondanks slechte graanprijs

14 December 2017 - Wouter Baan

De grondprijs in Iowa, een van de belangrijkste akkerbouwstaten in de ‘Midwest’ van de Verenigde Staten (VS), zit weer in de lift. Dit is opmerkelijk, gezien de grondprijzen in de afgelopen jaren continu daalden en Amerikaanse boeren weinig verdienen.  

De grondprijzen in Iowa zijn dit jaar met 3% toegenomen tot gemiddeld $6.694 per acre (circa 0,4 hectare). Volgens economen in de VS is dit een opmerkelijke ontwikkeling, gezien de grondprijs in Iowa sinds 2013 met een kwart is afgenomen. Zij denken dat de plotselinge waardestijging van grond een tijdelijke onderbreking is van de dalende trend van de afgelopen jaren.

De grondprijzen trekken doorgaans alleen aan, wanneer grond rendabel is. Door de slechte graanprijzen van de afgelopen jaren is dat niet het geval. De reden waarom de grondprijzen in Iowa toch aantrekken, is omdat er simpelweg weinig aanbod beschikbaar is.

Boeren houden hun land vast 

Inkomsten omlaag
Volgens economen rijmt dit niet met de tegenvallende inkomsten. Sinds 2013 is het landbouwinkomen in Iowa met 70% gedaald tot $2,6 miljard in 2016. Amerikaanse boeren wachten daarom waarschijnlijk op betere tijden om te stoppen of grond te verkopen.

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) heeft de verwachte inkomsten voor dit jaar met 3,1% opgeschroefd. Dit vanwege betere prijzen in de veehouderij. Iowa is belangrijkstee varkensstaat in de VS en tevens een grote producent van eieren.

 

Chard Hart, landbouweconoom in de VS, betwijfelt of deze prognose ook uitkomt voor akkerbouwers, gezien de staat deze zomer werd geteisterd door droogte. Ondanks dat het soja-areaal in Iowa dit jaar met 500.000 acre groeide, is de productie met circa 4.58 miljoen bushels gedaald. Ook is er door de droogte minder maïs geoogst. Desondanks zijn de graanvoorraden in de wereld ruim. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Overheid en grond, niet de gelukkigste combinatie

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Nieuws grondmarkt

Wat kost een hectare landbouwgrond in Europa?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden