Minister Carola Schouten, Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), hoopt rond Pasen met een Kamerbrief te komen waarin onder meer ingegaan zal worden op het onderwerp pacht. Dat zei Aldrik Gierveld, directeur-generaal van het ministerie van LNV, 15 maart op de jaarvergadering van de Bond van Landpachters en Eigen Grondgebruikers (BLHB).
Gierveld sprak namens minister Schouten, die afwezig was wegens het debat over rundveefraude. In de brief zal gesproken worden over de rol van Schouten rondom geliberaliseerde pacht. Gierveld vertelde dat Schouten 3 keuzes heeft. "Het ministerie kan het huidige systeem in stand houden, met kleine aanpassingen. Ten tweede kan het de kwestie overlaten aan private partijen en de derde optie is het aanpassen van de Pachtwet."
Gierveld benadrukte daarbij wel dat het Pachtwet niet zomaar gewijzigd kan worden. "Dit valt namelijk onder het burgerlijk wetboek en moet dus door de Eerste en Tweede Kamer goedgekeurd worden. Dat betekent dat er grondig werk geleverd moet worden."
Nieuwe opening
De gesprekken over het pachtbeleid zitten al langere tijd muurvast. De hoop is dat er, met minister Schouten, schot in de zaak komt. Gierveld gaf aan dat Schouten positief is over een duurzaam pachtbeleid. "Een nieuw pachtbeleid moet de langdurige relaties, het duurzame bodembeheer en de economische rendabiliteit voor de boer bevorderen. Er moet daarbij ook een betere verhouding komen tussen langdurige en korte pacht."
Sander Thus (NAJK) en Piet van der Eijk (voorzitter BLHB) merken dat het ministerie van LNV achter langdurige pachtvormen voor de bevordering van een duurzaam grondbeheer staat. Thus en Van der Eijk merken dat er begrip is voor de situatie waarin de boer zit.
Die situatie is dat de boer korte termijncontracten aangeboden krijgt, terwijl geliberaliseerde pachtcontracten kortetermijndenken in de hand werkt. Dit in plaats van duurzaam bodembeheer te bevorderen. "Het is lastig om reguliere pacht te krijgen, terwijl dat (naast eigenaarsgrond) belangrijk is voor de bank. De pachtprijsontwikkeling moet gelijk oplopen met de verdiencapaciteit", aldus Thus. Ook vindt het NAJK dat er alternatieve pachtvormen missen. "Alleen reguliere en geliberaliseerde pacht is niet genoeg."
Daling pachtnormen
De BLHB verwacht komend jaar een daling van de pachtnormen voor veehouders. De pachtnormen voor akkerbouwers blijven waarschijnlijk wel stabiel. Dit omdat die pachtnormen bepaald worden op basis van de afgelopen 5 jaar. Veehouders hebben in die periode te maken gehad met een aantal lastige jaren.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.