Ondanks matig jaar

Zeeuwse grond is nog steeds in trek

9 April 2018 - Anne Jan Doorn

De prijzen voor grond en agrarisch vastgoed in de provincie Zeeland zijn stijgende. Diverse makelaars melden dat boeren hun bedrijven en percelen gemakkelijker kwijt kunnen, maar het aanbod is niet groot.

Doordat er meer vraag dan aanbod is in Zeeland, komen verkopers gemakkelijker van hun grond en agrarisch vastgoed af. Het aanbod van grond in de provincie is niet groot, omdat veel boeren (ook wanneer ze al op leeftijd zijn) doorgaan met boeren. Mogelijk wachten de verkopers totdat de prijzen hoger zijn.  

"De prijs van grond in de provincie Zeeland is stabiel tot licht stijgend, ondanks een matig akkerbouwjaar", zo meldt Jan Pollemans, makelaar bij ZLTO Vastgoed. De percelen met goede grond worden volgens Pollemans voor €90.000 tot €100.000 per hectare verkocht. Het gaat dan vooral om het midden en noorden van Zeeland. "Kleinere percelen, of percelen met minder goede grond, worden voor bedragen van €60.000 per hectare verkocht."

Akkerbouwbedrijven worden gemakkelijk verkocht

Johan van der Slikke, makelaar bij Van der Slikke Rentmeesters is voorzichtiger en noemt bedragen boven de €90.000 per hectare uitschieters. Van der Slikke noemt de markt stabiel en heeft het dan over prijzen tussen de €65.000 en €90.000 per hectare. Wel neemt ook hij waar dat akkerbouwbedrijven gemakkelijker verkocht worden.

Interesse van buiten Zeeland
Pollemans: "Ook van buiten de provincie Zeeland én van buiten de agrarische sector is veel interesse voor agrarisch vastgoed. Met name aan de kust worden woningen steeds gemakkelijker verkocht. Het gaat met name om particulieren die in de provincie Zeeland willen wonen. Ook is er recent nog een boer vanuit Flevoland naar Zeeland vetrokken, wegens de steeds hogere prijzen in de polder. In Zeeland kon hij nog wel uitbreiden."

De gemiddelde grondprijs in het Zuidwestelijk Akkerbouwgebied kwam van 2012 tot en met 2016 uit op €61.100, zo blijkt uit cijfers van Wageningen Economic Research. De bedragen waarvoor de grond nu verkocht wordt, liggen dus flink hoger. Op basis van de grondsoort is de waarde van de grond in het Zuidwestelijk Akkerbouwgebied nu getaxeerd op €56.800 per hectare.

Verzilting grond
Akkerbouwers op Schouwen-Duiveland dringen aan op een onderzoek naar hun landbouwgrond, voordat er een doorlaat in de Brouwersdam komt. Zij zijn voornamelijk bang voor verzilting van de grond. Ook maakten de Gedeputeerde Staten van de provincie onlangs bekend dat zij een Kennis- en Innovatiecentrum ‘Grond en Eigendom’ in het leven willen roepen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Overheid en grond, niet de gelukkigste combinatie

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Nieuws grondmarkt

Wat kost een hectare landbouwgrond in Europa?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden