Nieuws Grondprijzen

Franse grondprijs daalt voor het eerst in 20 jaar

5 Juni 2018

De gemiddelde grondprijs in Frankrijk lag over 2017 op bijna €6.000 per hectare. Daarmee is de grondprijs met zo'n 0,8% gedaald, ten opzichte van het jaar daarvoor. Het is voor het eerst in ruim 20 jaar dat de prijs daalt.

De daling gaat niet alleen tegen de Franse trend van prijsstijgingen in, maar ook tegen de Europese trendlijn. De daling wordt verklaard door het lage inkomen van de akkerbouwers; met name de halve tarweoogst in 2016 is hier debet aan. Ook de veehouderij had minder melkinkomsten, maar kon dat compenseren door gunstigere voerprijzen. 

De prijzen verschillen echter sterk van streek tot streek. Frankrijk is wat betreft de grondprijzen te verdelen in 3 regio’s. De eerste regio is het noorden; van Normandië tot aan België, waarin ook Picardië ligt. De grondprijzen liggen hier het hoogst en komen niet onder de €7.000 per hectare uit. In Nord-Pas-de-Calais tel je voor 1 hectare ongeveer €13.000 neer.

Centraal-Frankrijk
Het tweede gebied is Centraal-Frankrijk, wat van Bretagne tot Lorraine en van Gironde tot Savoye reikt. De prijzen voor grond liggen hier lager dan in het noorden en komen rond het gemiddelde van €6.000 per hectare uit. In het derde gebied, het zuiden, komen de prijzen weer hoger uit. In de aan de Middellandse Zee grenzende departementen wordt tussen de €8.000 en €17.000 per hectare betaald

4.700

euro

werd er 10 jaar geleden betaald voor 1 hectare

Ondanks de lichte daling, ligt de prijs voor landbouwgrond in het land nog steeds hoog (in vergelijking tot voorgaande jaren). Als we de grondprijs namelijk vergelijken met 10 jaar terug, dan zien we dat die destijds op €4.700 per hectare lag.

Buitenlandse investeringen
Hoewel er veel geruchten zijn dat buitenlandse investeerders niet welkom zijn op de Franse grondmarkt, en dat zelfs president Macron zich hierover uitgesproken heeft, zijn er in 2017 slechts 107 aankopen gedaan door buitenlanders. De totale waarde hiervan bedroeg €122 miljoen. Frankrijk is echter niet in de positie om buitenlandse investeerders van de grondmarkt te werken, omdat Macron voor een verdere integratie van de Europese Unie is.

Leo Dorresteijn, makelaar bij Van der Slikke Rentmeesters: "Het echte probleem bij het kopen van grond in Frankrijk, zijn de Franse banken. Die zijn zeer afhoudend en voorzichtig bij het financieren van buitenlandse boeren. De Franse banken zijn ook nu weer extreem voorzichtig, met betrekking tot de situatie in Italië. Dit omdat Frankrijk een grote investeerder is in Italië."

Via Nederlandse investeerders kan toch een manier gevonden worden om grond aan te kopen in Frankrijk. Zij verpachten de grond vervolgens aan Nederlandse pachters. Echter, ook zij zijn (volgens Dorresteijn) erg voorzichtig.

boerenbusiness.nl

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Zet contractprijsverhoging Franse teler in beweging?

Achtergrond Aardappelen

Zet contractprijsverhoging Franse teler in beweging?

Logistieke chaos beïnvloedt Franse aardappelmarkt

Nieuws Aardappelen

Logistieke chaos beïnvloedt Franse aardappelmarkt

Lactalis sluit akkoord over lagere melkaanvoer

Nieuws Melk

Lactalis sluit akkoord over lagere melkaanvoer

Hoe Frankrijk verzuipt in biologische melk

Achtergrond Zuivel

Hoe Frankrijk verzuipt in biologische melk

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief