Het produceren van duurzame energie neemt tot 1.000 keer zoveel ruimte in beslag als het opwekken van stroom uit diverse fossiele brandstoffen. Dat is wetenschappelijk aangetoond. Dit betekent dat grond nog schaarser wordt.
De onderzoekers hebben voor 9 verschillende energiebronnen berekend hoeveel vermogen ze opwekken, zo bericht het Algemeen Dagblad. Daaruit blijkt dat met name biomassa veel grond kost. Het levert per m2 zo'n 0,8 Watt op, terwijl aardgas 1.000 Watt oplevert.
Aardgas levert dan ook verreweg de meeste energie op. Ondanks het feit dat fossiele brandstoffen fors meer energie per m2 opleveren, kan er niet worden doorgegaan met deze brandstoffen. Dit omdat ze zeer vervuilend zijn, aldus de onderzoekers.
Gevolgen voor het landschap
Het bovenstaande gaat ook gevolgen hebben voor het landschap in Nederland. Zo melden de onderzoekers dat we moeten accepteren dat het landschap compleet zal veranderen. "Onze energiesystemen zullen in de toekomst overal te zien zijn, omdat er meer ruimte nodig is om duurzame energie op te wekken."
Dit is ook zichtbaar in de landbouwgebieden. Zo verplaatst de opwekking van zonnestroom zich steeds meer naar de daken van agrarische bedrijven en wordt er landbouwgrond voor gebruikt. Het heeft niet alleen gevolgen voor het landschap, maar ook voor de grondprijs. Dit omdat de overgang naar schone energiebronnen en de groeiende wereldbevolking ervoor zullen zorgen dat grond een schaars goed wordt.
Verstandig omgaan met grond
"Er moet daarom verstandig worden omgegaan met de beschikbare grond. Het is niet de bedoeling dat kostbare grond wordt gebruikt voor de teelt van biomassa", aldus Paul Behrens, een van de onderzoekers. De onderzoekers laten weten dat het het beste is om zonnepanelen op de daken te plaatsen, qua ruimtebeslag. "Daken concurreren namelijk niet met ander grondgebruik. Ook windparken op zee nemen weinig ruimte in beslag."
Verder ziet Behrens kansen voor toekomstige technologieën als algenparken om zo landconcurrentie te voorkomen. Uit het onderzoek blijkt ook dat zonnepanelen steeds beter worden. De trend is zodanig dat nieuwe ontwerpen tegen het midden van de eeuw 3 tot 5 keer de huidige opbrengst kunnen opbrengen, zo sluiten de onderzoekers af.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/grond/artikel/10879772/grond-schaarser-door-groene-stroom][/url]