Shutterstock

Nieuws Grondprijzen

Grondprijzen in VS licht gestegen

21 September 2018 - Anne Jan Doorn

Uit een grondprijspeiling van het Amerikaanse ministerie van Landbouw blijkt dat de gemiddelde grondprijs in de Verenigde Staten (VS) gestegen is. De gemiddelde prijs komt uit op €4.130 per acre (omgerekend is dat €8.755 per hectare). Ook zijn de huurprijzen gestegen.

In de Corn Belt (Iowa, Illinois, Indiana, Ohio en Missouri) is de grondprijs behoorlijk hoog. De prijs komt daar gemiddeld uit op €14.000 per hectare. De prijs in dit landbouwgebied is licht gestegen, na eerdere dalingen. Ook de huurprijs van de grond in deze regio is relatief hoog (ongeveer €460 per hectare per jaar).

Zuidelijke Plains tonen stijging
In de zuidelijke Plains (Oklahoma en Texas) steeg de prijs het sterkst, met zo'n 5%. In deze regio wordt gemiddeld €4.200 per hectare betaald. Echter, opvallend is wel dat hier de laagste huurprijzen te vinden zijn, al zitten deze ook in de lift. Gemiddeld wordt er ongeveer €85 per hectare betaald.

In de staat Idaho, waar de meeste aardappelen worden geteeld, wordt voor 1 bunder bijna €7.500 per hectare. Opvallend is dat de grondprijs in dit gebied flink gestegen is (3,5%). De huurprijs is, na een sterke daling vorig jaar, stabiel gebleven op €340 per hectare.

Arizona en Californië
In de staten Arizona en Californië liggen de grondprijzen het hoogste, met prijzen van bijna €20.000 per hectare. Een tekort aan water lijkt de prijzen er niet te deren.Een overzicht van de grondprijzen per staat. Bron: USDA

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Overheid en grond, niet de gelukkigste combinatie

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Nieuws grondmarkt

Wat kost een hectare landbouwgrond in Europa?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden