Shutterstock

Nieuws Grond

Stofzuigerkoning Dyson wordt megaboer

26 September 2018 - Niels van der Boom - 19 reacties

De Britse uitvinder, brexit-aanhanger en multimiljardair James Dyson heeft er een titel bij. De 71-jarige ondernemer, bekend van stofzuiger- en haardrogermerk Dyson, is namelijk de grootste akkerbouwer in het Verenigd Koninkrijk geworden. Hij blijft zijn vermogen in grond investeren.

Dyson is niet alleen de grootste akkerbouwer. Hij is spraakmakend, rijk en aanhanger van de brexit. Dat is redelijk bijzonder binnen de kring van multinationals, die afstoting van de Europese Unie (EU) vooral als groot nadeel zien. Wellicht is dit een reden voor de expansiedrift van Dyson.

41,4

miljoen euro

besteedde Dyson aan landbouwgrond

Grondaankoop
Vakblad Farmers Weekly spitte door de jaarcijfers van Dyson’s akkerbouwbedrijf 'Beeswax Dyson Farming'. Het bedrijf spreidt zich uit over 3 graafschappen (verdeeld over bijna de volledige breedte van het eiland). Met de aankoop van ruim 800 hectare landbouwgrond in 2018 is de bedrijfsomvang gegroeid naar 14.163 hectare. Daarvoor werd €41,4 miljoen uitgetrokken. Met dit areaal is Dyson de grootste akkerbouwer in het land.

In 2017 zette het bedrijf €17,58 miljoen om, met een winst van €800.000 voor aftrek van belastingen. In 2016 stonden de cijfers nog op rood, met een verlies van €1,68 miljoen. De verkoop van diverse producten leverde €9,2 miljoen op. Daarnaast waren 2 biovergisters in 2017 goed voor een omzet van €6,8 miljoen.

Het plan is om de energietak van het akkerbouwbedrijf uit te bouwen. Op 2.150 hectare wordt energiemaïs en bladrogge geteeld voor de vergisters. Leuk detail: in 5 jaar tijd besteedde het bedrijf €103 miljoen aan mechanisatie en de 2 vergistingsinstallaties.

Elektrische auto’s
De cijfers zijn wellicht indrukwekkend, maar in vergeleking tot de stofzuigertak van Dyson zijn ze relatief laag. Dat bedrag heeft een omzet van bijna €4 miljard. Dyson is zelfs bezig met plannen om een fabriek voor de productie van elektrische auto’s te realiseren. Die investering kost hem een luttele €2,24 miljard.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
19 reacties
Abonnee
Willy Wortel 26 September 2018
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/grond/artikel/10880055/stofzuigerkoning-dyson-wordt-megaboer]Stofzuigerkoning Dyson wordt megaboer[/url]
800.000 winst op 14.000 ha. is minder dan 60 €per ha.
xx 26 September 2018
Dyson weet ook wel dat de winst op de grond niet zaligmakend is.
Hij gaat er vanuit dat de grondprijs nog flink stijgt.
Al komt er maar 1 euro bij in 10 jaar is dat op 14.000 ha toch mooi 140 miljoen euro.
krud 26 September 2018
1,4 miljoen maar
xx 26 September 2018
Is toch echt 140 miljoen
hans 26 September 2018
Veel te duur kopen, en dan voor die grond ook nog een euro de meter prijsstijging verwachten?
Is natuurlijk peanuts voor zulke mensen, die hun nieuwe fabrieken nooit in de westerse wereld openen, dat dan weer niet in die prachtige heuvels van G B, maar in de goedkope lonen landen. Met im- en export zonder belemmeringen, en fiscaal onbereikbaar.
Zo verrijkt de elite zichzelf en heeft de bevolking het nakijken.
Kjol 26 September 2018
Kun je zien wat er met kruimels te verdienen valt. Dyson is ons allemaal te slim af.
hans 26 September 2018
Ik zou van kruimeldief vooral het laatste gedeelte op Dyson plakken. Want wie steelt nu de arbeidsplaatsen, de inhoud van de portemonnee, en de balastinginkomsten van de gehele westerse wereld?
Kjol 27 September 2018
Hans, je bent nu even weer in de war, maar uiteraard staat het je vrij om geen stofzuiger te gebruiken.
hans 27 September 2018
Ik begrijp Kjol, dat jij elke regel en wet van landsbestuurders voor zoete koek aanvaard.
Bevoordeling in belasting en valse concurrentie zijn dan misschien wel wettelijk legaal, maar ik vind ze moreel illegaal en totaal verwerpbaar.
Ard Eshuis 29 September 2018
Hans heeft gelijk. Je bent pas ècht knap en geloofwaardig als het je hier lukt om te produceren èn geld verdienen. Niet net doen alsof je een europees bedrijf bent en de productie in derde wereld landen laten uitvoeren en belastingen ontwijken door allerlei constructies op te zetten!
Kjol 29 September 2018
Jullie hebben zeker geen producten in huis uit een ‘derde wereld’ land zoals China? Dit land heeft rond 2030 de grootste economie ter wereld, mede dankzij bedrijven zoals Dyson die daar z’n producten fabriceert. Dat de EU nog geen 2e wereld land is komt puur door bijdrukken van de Euro, de lage rente geeft uitstel van executie. Dyson is ook niet gek, hij houdt hier ook rekening mee en belegd zijn geld in waardevaste grondposities, de bedrijfsvoering is bijzaak maar wel leuk zolang het niet teveel geld kost.
hans 29 September 2018
Bedrijven als Dyson maken dat wij een 2e, of straks 3e wereld-land worden. Zij sluizen ons kapitaal weg. Waarom heeft Trump zo'n succes, waarom boost de VS economie? Minder import, meer productie, dus werkgelegenheid in eigen land. Weg met de Dysons.

ps, Waardevaste grondposities, wanneer de euro of pond ten onder gaat??
Abonnee
Kjol 30 September 2018
Geld is maar papier, grond een hard asset, net als goud.
Een lage British pound zou de landbouw in Engeland zelfs een boost kunnen geven, export zal dan flink kunnen toenemen.
Rente is echter een rat, zo denk je dat je er geen last van hebt, maar op een volgend onverwacht moment is het er weer, dus heb niet teveel vertrouwen in lage rentes, ze zijn maar tijdelijk.
hans 30 September 2018
Grond is in enkele W Europese landen besmet met een prijsbubbel.
Zoiets als Goud heeft een vaste waarde, maar een gouden ring is op zich veel te duur. Beleggen doe je in goud, niet in gouden ringen.
Een lagere pond (of euro) zou inderdaad vooral de landbouw, zo die niet te afhankelijk is van grondstoffen-invoer, een geweldige steun geven.
ad 2 Oktober 2018
Hans ik ga je niet aanvullen je hebt het bij het juiste eind
we verruilen de euro,s voor chinees plastic. echt jammer.
Kjol 2 Oktober 2018
Chinezen zijn een zeer flink en slim volk, echt ongekend wat ze in een zeer korte periode bereikt hebben.
hans 2 Oktober 2018
Zeker waar Kjol, maar hebben onze ouders na WOII niet dezelfde successen behaald? Dit geldt natuurlijk voor vele volkeren, nu en in het verleden.
Grote vraag blijft altijd hoelang zoiets in stand blijft. Grote culturen ontstaan, en verdwijnen, zoals ons de geschiedenis leert.
Duidelijk lijkt mij dat wij hier in het westen de erfenis van de vorige generatie pijlsnel volledig aan het verkwanselen zijn. Flink en slim zijn blijkbaar niet vererfbaar.
Hopenlijk voor de Chinezen dat zij van onze fouten, te veel vertrouwen in een overheid die alle verworvenheden en opgebouwd kapitaal aan de multinationals donneert, iets opsteken.
Abonnee
Kjol 2 Oktober 2018
De Chinese cultuur is ten eerste al vele malen ouder dan onze cultuur en ook onvergelijkbaar, en zal daarnaast zeker niet snel verdwijnen.
Wat ze in China doen is het zeer gericht planmatig toewerken naar een betere toekomst, dat gaat ze mede relatief makkelijk af doordat ze niet gehinderd worden door een stroperig democratisch systeem.
NL had het goed op de rit tot dat de Dutch-disease toesloeg en de gasinkomsten verjubeld werden, vele grote echte oer-NL bedrijven zijn daarna opgedoekt, verkocht of vertrokken naar oorden waar een maak-industrie nog wel gewaardeerd werd en NL moest een schone handen economie krijgen, want dat past tenslotte bij een 'hoogopgeleid modern volk'.
Helaas heeft dit allemaal geleid tot een afhankelijkheids cultuur, zeker nu het aardgas ook nog eens op zijn einde loopt, en we dus met alle winden mee moeten waaien om internationaal niet ten onder ten gaan (zie ondermeer afschaffing dividendbelasting voor buitenlandse aandeelhouders).kees 2 Oktober 2018
Zeer goed inzicht van wat er momenteel aan de hand is Kjol.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Grond

Wonen, werken en wegen leggen beslag op grond

Achtergrond Grondmarkt

Hoge rente werpt schaduw over agrarisch vastgoed

Nieuws Grond

Belgische boer moet diepere zakken hebben voor grond

Nieuws Grond

Rechter steekt stokje voor speculatie met grond

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox