Shutterstock

Nieuws Grondmarkt

Braziliaans megabedrijf staat te koop

14 November 2018 - Niels van der Boom

Een van de grootste agrarische bedrijven in Brazilië is op de markt gekomen. Voor omgerekend zo'n €928 miljoen ben je de eigenaar van 135.000 hectare, 90.000 stuks vee, 220 trekkers en een compleet dorp voor 400 medewerkers.

Volgens de makelaar gaat het om een van de grootste landbouwbedrijven in het land, genaamd Nova Piratininga. De hoofdlocatie bevindt zich in de gemeente São Miguel do Araguaia, wat in de deelstaat Goiás ligt. De staat bevindt zich in het midden van het land en ligt ten oosten van de grote landbouwstaten Mato Grosso en Mato Grosso do Sul.

Vleesvee en akkerbouw
De vraagprijs voor het bedrijf is 4 miljard Braziliaanse reaal, omgerekend komt dat neer op zo'n €928 miljoen. Dat is zeker €6.874 per hectare, want de totale oppervlakte bedraagt 135.000 hectare. Hiervan is 87.750 hectare akkerbouwgrond en grasland. De rest is natuur. Daarnaast omvat de prijs ook 90.000 stuks jongvee en vleesvee.

Zoals je mag verwachten is er een compleet dorp met inwoners om het bedrijf te runnen. In totaal zijn er 400 medewerkers en 250 huizen. Ook is er een kantoor, kantine, school, weegbrug en eigen bescheiden vliegveld met ruimte voor een paar jets. Wil je relaxen na een dag managen? Dan zijn er verdeeld over het landgoed 8 landhuizen.

135

duizend

hectare omvat het bedrijf

De vraagprijs omvat tevens de volledige inventaris van het bedrijf, die wordt gehuisd in 1,8 hectare machineberging. Er zijn 220 wieltrekkers, 20 pick-up trucks, 20 vrachtwagens en 5 shovels om maar wat te noemen.

Investeerders
Voor wie liever een wat kleiner bedrijf heeft, heeft dezelfde makelaar ook nog veebedrijven met 142.600 hectare of 78.000 hectare in de aanbieding. Nova Piratininga is eigendom van 3 Braziliaanse investeerders die in de MJW Group zijn verenigd. Zij kochten het bedrijf in 2010 voor 310 miljoen Braziliaanse reaal.

Vervolgens is er flink geïnvesteerd, met name in het verbeteren van de veestapel. In 2015 lieten de eigenaren in een interview nog weten dat het bedrijf niet te koop was. Waarom dat nu wel het geval is, is niet bekend gemaakt.

Markt voor megabedrijven
Het is niet het grootste bedrijf wereldwijd dat dit jaar te koop komt. In juli kwam in Australië een bedrijf met ruim 200.000 hectare op de markt. In februari werd het grootste akkerbouwbedrijf van Europa verkocht, met 57.000 hectare in Roemenië. Het zijn stuk voor stuk megaondernemingen, maar dit verbleekt bij het grootste landbouwbedrijf ter wereld. In 2015 kwam een Australisch bedrijf met 11 miljoen hectare op de markt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Overheid en grond, niet de gelukkigste combinatie

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Nieuws grondmarkt

Wat kost een hectare landbouwgrond in Europa?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden