Bij het verhuren en huren van grond in Flevoland bemiddelt 123Huurgrond. Het is een concept dat elders in Nederland niet voorkomt. Waarom is een bemiddelaar in huurgrond nodig?
Bart Keizers, de eigenaar en oprichter van 123Huurgrond, vertelt over het bedrijf en hoe deze werkt in een markt waar enorm veel vraag is naar grond.
Het verhuren van grond gebeurt doorgaans vaak onderling, wat is jouw toegevoegde waarde?
"Het belangrijkste dat ik doe, is bemiddeling. Stel dat een verhuurder zijn land wil verhuren, dan kijkt deze vaak alleen naar de prijzen die de buren krijgen. Hij vraagt vervolgens eenzelfde bedrag aan zijn huurder. Echter, ik kom in heel Flevoland en weet dus beter wat het land waard is (zowel voor de huurder als de verhuurder). Ik zit vaak beter in de materie van de prijzen, vergeleken met de gemiddelde akkerbouwer. Daarnaast heb ik het netwerk om huurders en verhuurders bij elkaar te brengen."
Hoe verloopt het proces?
"Een verhuurder benadert mij en ik zoek daarna naar geschikte huurders. Die huurders zijn over het algemeen akkerbouwers die land willen huren of het betreft tulpentelers. Voor mij is het belangrijk dat de huurders hun bedrijf in de buurt hebben. Vervolgens laat ik ze het land beoordelen. Dat koppel ik terug naar de verhuurder, waarna die bepaalt wie het land mag huren. Het proces is voor de verhuurder kosteloos, omdat er weinig land is en er veel huurders zijn."
Er is veel vraag naar land, terwijl er relatief weinig verhuurders zijn. Is dat netwerk dan wel nodig?
"Voor degenen die op zoek zijn naar grond kan ik soms toch grond vinden. Ook kan ik de verhuurders door dat netwerk helpen, omdat ik op deze manier meerdere huurders naar het land kan laten kijken. Daarbij is niet alleen de prijs van de huurder leidend, maar ook hoe de personen met elkaar overweg kunnen. Daarin speel ik dus ook een rol."
"Er is dit jaar wat minder plantgoed van tulpen, waardoor er land voor de tulpenteelt wordt afgezegd. Ik kan de verhuurders dan helpen de grond alsnog te verhuren. Dit omdat ik meer contacten heb. Er is overigens het vaakst vraag naar aardappelland, maar dat is in deze provincie weinig aanwezig. Boeren gebruiken dat land vaak zelf voor de aardappelteelt."
Kan sociale media jou buiten spel zetten in het bij elkaar brengen van vraag en aanbod?
"Als ik naar de akkerbouwsector kijk, dan is die grotendeels behoudend. De akkerbouwer vindt persoonlijk contact belangrijk, vooral omdat het om aanzienlijke bedragen gaat. Ook help ik als de vraag en het aanbod al bij elkaar zijn gebracht. Zo bemiddel ik ook regelmatig buren die aan elkaar verhuren. Ik ontzorg dan in de administratie en bijvoorbeeld bij het opmeten van het land."
Inmiddels bestaat 123Huurgrond 4 jaar, hoe loopt het nu?
"Het gaat goed. Mijn beperking is voornamelijk de hoeveelheid grond die beschikbaar is. Toch zie ik voldoende mogelijkheden. Voor oudere boeren met veel grond in eigendom, is het aantrekkelijker om grond te houden en verhuren (in plaats van te verkopen en geen rente te ontvangen)."
"Dat ik in Flevoland ben begonnen, komt doordat de grond hier zeer geschikt is voor verhuur. De kwaliteit is goed, wat voor veel vraag zorgt. Ook zijn hier relatief veel akkerbouwers. Deze groep kiest er eerder voor om grond te huren, waar een melkveehouder vooral land verhuurt."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.