Shutterstock

Nieuws Grond

Melkveebedrijf vervangt koe door avocado

1 Mei 2019 - Niels van der Boom

Het gedeeltelijk Nederlands en gedeeltelijk Nieuw-Zeelandse bedrijf Harbour Edge Avocados heeft op het Noordereiland in Nieuw-Zeeland een melkveebedrijf van 400 hectare gekocht. Echter, niet om koeien te melken, want het grasland wordt vervangen door avocadobomen.

De Nieuw-Zeelandse overheid moest wel eerst goedkeuring geven voor deze deal; dit heeft Overseas Investment Office (OIO) aan het begin van 2019 gedaan. Het groene licht van de autoriteiten was vereist, omdat het Nederlandse groente- en fruitbedrijf Levarht erbij betrokken is.

Ruim 4 miljoen
Dit bedrijf is voor de helft eigenaar van Southern Paprika, die een nieuwe firma heeft opgezet: Harbour Edge Avocados. In samenwerking met de Nieuw-Zeelanders heeft Levarht voor $8 miljoen Nieuw-Zeelandse dollars (omgerekend €4,72 miljoen) een melkveebedrijf, ten noorden van de stad Auckland, met 405 hectare grond gekocht.

Wanneer het lukt om de grond volledig met avocadobomen te beplanten, dan hebben de belanghebbenden in 1 klap de grootste kwekerij van heel het land in handen. In totaal gaat het om 100.000 bomen die samen goed zijn voor een jaarproductie van 5.000 ton. De bestaande faciliteiten van Southern Paprika kunnen worden gebruikt om avocado’s te verschepen. De grootste afzetmarkt daarbij is Azië, met landen als Japan en Korea.

Groeiende teelt
Het is echter nog maar de vraag of het ambitieuze plan gaat lukken, want boomkwekers zijn namelijk al voor 2 jaar uitverkocht; zo groot is op het moment de interesse in avocado’s. De regio Kaipara is het belangrijkste teeltgebied voor de vrucht. De geëxporteerde aantallen en exportwaarde fluctueren echter sterk per jaar.

De avocado is hipper dan hip. Instagram staat er vol mee en vooral de veganisten eten het product volop. Na de Verenigde Staten, is Nederland de grootste importeur ter wereld, met name omdat we als doorvoerland fungeren. Onze avocado’s komen veelal uit Peru, Chili en Zuid-Afrika. Van de totale import werd in 2016 146 miljoen kilo doorgevoerd en 39 miljoen kilo in eigen land geconsumeerd.

Veganistenvoedsel
Een beetje cru is het dus wel: de melkkoe die plaatsmaakt voor de avocadoboom. De vrucht bevat veel goede plantaardige vetten en geeft je daardoor een vol gevoel. Voedingsdeskundigen waarschuwen echter dat de avocado geen 1 op 1 vervanger is van vlees. Zo zit er geen vitamine B12 in. Zo wint de koe het toch een beetje van de hippe avocado.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Interview Dick van den Oever (a.s.r.)

'We investeren in grond met een langetermijnvisie'

Nieuws Grond

Wordt agrarische grond opnieuw duurder?

Analyse Grond

Schaalvergroting gaat onverminderd door

Analyse Grond

Beleggers verliezen belangstelling voor grond

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden