Shutterstock

Nieuws Grond

Dit valt op aan de Franse grondprijs

28 Mei 2019

De grondprijzen in Frankrijk zijn stabiel gebleven, al lopen de prijzen tussen bouwland en grasland wel flink uiteen. Zo blijkt uit nieuwe cijfers van Safer. Uit die cijfers wordt ook duidelijk dat er ieder jaar een groot areaal aan de landbouw wordt onttrokken.

De Franse grondprijs kwam over 2018 gemiddeld uit op iets minder dan €6.000 per hectare, waarmee de prijs zo goed als stabiel is aan vorig jaar. In de 2 jaren daarvoor zette deze nog een daling neer. Deze stabilisering heeft te maken met de lage inkomsten in de landbouwsector en de lage rente in het land, zo meldt Safer.

Bouwland versus grasland
Daarentegen zijn er wel duidelijk verschillen zichtbaar tussen de prijzen voor bouw- en grasland. De prijs van bouwland is namelijk gestegen tot €7.540 per hectare, wat een plus is van 1,8%. De prijs voor grasland laat echter een daling zien van 2%, waarmee de prijs gemiddeld uitkomt op €4.580 per hectare. Het is zelfs zo dat het graslandareaal afneemt, omdat een deel van dat areaal omgezet wordt in bouwland.

Ook verschillen de prijzen sterk per regio. In het noorden (Normandië tot aan België) liggen de grondprijzen het hoogste. De prijs komt vaak boven de €8.000 per hectare uit. In Nord-Pas-de-Calais tel je voor 1 hectare zo'n €13.000 neer. In het uiterste zuiden van Frankrijk liggen de prijzen tevens hoger dan het gemiddelde. Echter, in de regio's daartussen ligt de prijs gemiddeld op €5.000 per hectare.

Sterke afname in areaal
Ieder jaar verdwijnt in Frankrijk ongeveer 55.000 hectare landbouwgrond, waardoor in 40 jaar tijd ongeveer 4 à 5 miljoen hectare landbouwgrond verloren is gegaan. Daardoor is er een groeiend besef dat het areaal landbouwgrond beschermd moet worden.

boerenbusiness.nl

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Zet contractprijsverhoging Franse teler in beweging?

Achtergrond Aardappelen

Zet contractprijsverhoging Franse teler in beweging?

Logistieke chaos beïnvloedt Franse aardappelmarkt

Nieuws Aardappelen

Logistieke chaos beïnvloedt Franse aardappelmarkt

Lactalis sluit akkoord over lagere melkaanvoer

Nieuws Melk

Lactalis sluit akkoord over lagere melkaanvoer

Hoe Frankrijk verzuipt in biologische melk

Achtergrond Zuivel

Hoe Frankrijk verzuipt in biologische melk

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief