B Brown / Shutterstock.com

Nieuws Grondprijzen

Amerikaanse boer ziet grond in waarde dalen

25 Juni 2020 - Jeannet Pennings

De waarde van landbouwgrond in een groot deel van de Verenigde Staten is gedaald ten opzichte van vorig jaar. Oorzaken zijn de uitbraak van het coronavirus en de vrees dat het inkomen van Amerikaanse boeren daalt.

De druk op de grondprijs is toegenomen vooral in de regio's met veel zuivelproductie, veehouderij en ethanolproductie. Dit zijn sectoren die flinke klappen hebben gekregen van de coronacrisis. In het midwesten en op de vlaktes is de waarde van landbouwgrond stabiel of lager dan in juni 2019. Dat meldt de nieuwssite Agriculture.com. 

Grondexperts verwachten dat de waarde van landbouwgrond in Iowa, één van een van belangrijkste akkerbouwstaten in de 'Midwest', in november van dit jaar met 2,3% gedaald zal zijn. Een jaar later, in november 2021, zal de grondprijs nog eens 1% lager zijn. Dat blijkt uit de jaarlijkse enquête die tijdens de conferentie 'Soil Management and Land Valuation' wordt uitgevoerd.

Perspectief langere termijn
In het onderzoek werd gevraagd naar de grondwaarden en gewasprijzen op korte en lange termijn. De experts (onder andere kredietverstrekkers, makelaars en taxateurs) voorspellen een lichte daling van de grondprijs in de komende 1,5 jaar. Daarentegen voorzien zij een forse stijging richting 2025 (+10%) en 2040 (+44%). Reden voor optimisme op de langere termijn zijn de lagere rentetarieven, goede oogstopbrengsten en een sterke vraag naar grond terwijl het aanbod beperkt is.

Ook verwachten ze een lichte stijging van de prijs voor maïs en sojabonen. De herstellende soja-afzet richting China is mogelijk een indicator daarvoor. Als de voorspelling uitkomt, gaat de maïsprijs komende 2 jaar met 20% stijgen en de prijs voor sojabonen met 12%.

Daling boereninkomen
Desondanks verwacht onderzoeksinstituut FAPRI dat het gemiddelde landbouwinkomen in de VS dit jaar met 3% daalt en in 2021 met maar liefst 12%. Grond bepaalt voor ongeveer 80% het vermogen van Amerikaanse boeren. De uitbraak van het coronavirus heeft forse impact gehad op de grondmarkt. Kopers en verkopers werden terughoudend, meldt Farmers National Company. In de staten Illinois, Indiana, Iowa, Nebraska en South Dakota zijn de prijzen per hectare in de afgelopen periode dan ook gedaald. In Kansas, Michigan, Minnesota, Missouri, North Dakota, Ohio en Oklahoma bleven de prijzen op een stabiel niveau.

De grondprijs in de VS voor akkerland is sinds 2014 redelijk stabiel en fluctueert jaarlijks tussen de $4.030 en $4.100 per acre (= 0,4 hectare).  Het gemiddelde voor alle landbouwgrond, inclusief grasland, kwam in 2019 uit op $3.160 per acre. Dat blijkt uit jaarlijkse update van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA). Begin augustus wordt het rapport voor 2020 verwacht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Regenradar
Powered by Agroweer

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Overheid en grond, niet de gelukkigste combinatie

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Nieuws grondmarkt

Wat kost een hectare landbouwgrond in Europa?

Nieuws grond

Agrarische grondprijs stijgt met ruim 7 procent

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden