Shutterstock

Nieuws Grond

Grond- en pachtprijzen in de VS schieten omhoog

19 Mei 2021 - Jurphaas Lugtenburg - 1 reactie

De prijs van landbouwgrond in de VS is het afgelopen halfjaar fors gestegen. Dat schrijft de Federal Reserve Bank of Chicago in de vorige week verschenen Agletter. De vraag naar grond is het afgelopen halfjaar door de hogere graan- en varkensprijzen flink toegenomen. De duurdere grond is daarom geen verrassing voor de boeren en banken.

In de akkerbouwstaat Iowa is bouwland circa 10% duurder geworden in een jaar tijd, schrijft David Oppendahl in de marktvisie van de bank. In de staten Indiana, Illinois, Iowa, Wisonsin en Michigan is de grondprijs met gemiddeld 6% gestegen in 2020. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Federal Reserve Bank of Chicago heeft gehouden onder 143 agrarische banken in de betreffende staten. De gemiddelde pachtprijs in de 5 staten is in 2021 met 4% gestegen ten opzichte van 2020.

Bron: Federal Reserve Bank of Chicago

Overheidssteun
De trend van gelijkblijvende of dalende land- en pachtprijzen van de afgelopen 7 jaar is daarmee in dit gebied doorbroken. Volgens de banken spelen niet alleen hoge prijzen voor agrarische producten een rol in de grondprijs. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) heeft met het Coronavirus Food Assistance Program vorig jaar $24,1 miljard in de agrarische sector gepompt. Bijna een kwart van dit geld is in de 5 staten in de Midwest terecht gekomen. Deze ontwikkeling in combinatie met relatief hoge grondstofprijzen zorgt voor de forse stijging van land- en pachtprijzen volgens Oppendahl.

In de afgelopen 6 maanden is minder landbouwgrond verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. De vraag naar grond is de afgelopen maanden wel fors toegenomen volgens de banken die deelnamen aan het onderzoek, maar er wordt relatief weinig grond te koop aangeboden op het moment. Driekwart van de banken denken daarom dat de grondprijs in het tweede kwartaal van 2021 nog verder stijgt. In absolutie getallen is de grond historisch duur, maar gecorrigeerd voor inflatie blijft de grond- en pachtprijsindex volgens de Federal Reserve Bank of Chicago nog onder het niveau van 2013.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Whatcher 19 Mei 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/grond/artikel/10892334/grond-en-pachtprijzen-in-de-vs-schieten-omhoog]Grond- en pachtprijzen in de VS schieten omhoog[/url]
Dit heeft nog meer te maken met de zoek tocht naar rendement.
De geld druk tot in het oneindige blijft maar doorgaan.
zorgen voor later zegt de FED.
grondstof prijzen gaan blijven stijgen en nog geen klein beetje.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Achtergrond Grond

Staatsbosbeheer zet in op natuurinclusieve pachters

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Overheid en grond, niet de gelukkigste combinatie

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden