Meer nieuws

Arwin Bos

Interview Arwin Bos (Cosun)

'Waterkwaliteit is bij Cosun een topprioriteit'

Arwin Bos is sinds deze zomer de voorzitter van de raad van beheer van Cosun. De akkerbouwer uit Nieuw-Vennep neemt in een boeiende periode het stokje over van zijn voorganger Dirk de Lugt. Cosun is volop aan de gang haar plantaardige strategie uit te voeren, maar komt in dit traject met haar leden de nodige uitdagingen tegen in de politiek en op het land. In een exclusief interview met Boerenbusiness benoemt Bos deze uitdagingen. Aan zijn enthousiasme doet het niets af. 'We zetten mooie stappen.'
Dinsdag 17:05 uur
Cheddar

Nieuws Zuivelbusiness

Cheddar springt eruit op Global Dairy Trade

Na twee veilingen met lagere prijzen trekken de zuivelprijzen op de Global Dairy Trade (GDT) deze keer weer aan. Cheddar springt er met kop en schouders bovenuit, maar de forse prijsstijging kan gezien worden als een correctie op een uitglijder de vorige keer.
Dinsdag 17:00 uur
Londen

Opinie Joost Derks

Kerstinkopen in Londen, dure aangelegenheid

Inflatie trekt nauwelijks meer de aandacht in de financiële wereld. In de eurozone komt dat doordat de inflatie bijna terug is op het doelniveau van de ECB. Zover is het in het Verenigd Koninkrijk niet. Daar staat de Bank of England volgende week voor een lastige beslissing.
Dinsdag 16:00 uur
vorst winter sneeuw canada

Analyse Granen & Grondstof

Forse aanpassingen van Canadese oogstcijfers

Tarwe hield ook afgelopen handelssessie de weg naar boven vast. Dat is in zekere zin opmerkelijk. De exportcijfers van de VS waren bepaald niet om over naar huis te schrijven en Canada stelde de opbrengst flink naar boven bij. Een grote order uit China, matige export uit Oekraïne en een over de hele linie krappe balans wogen voor de handel kennelijk zwaarder. Maïs en soja zitten wat in de mineur en dat is volgens sommige analisten misschien niet helemaal terecht.
Dinsdag 12:15 uur
limagrain

Aangeboden door Limagrain

De nieuwe Aanbevelende Rassenlijsten maïs

Welke maïsrassen zorgen in 2024 voor het hoogste rendement op jouw bedrijf? Je ziet het in de nieuwe Aanbevelende Rassenlijsten van CSAR. Binnen het LG assortiment bevestigt LG 31.206 zijn topcijfers in zeer vroeg en zijn de rassen LG 31.208, LG Revelation en LG 32.257 nieuw opgenomen.
Dinsdag 11:00 uur
elektriciteit

Analyse Energie

Klimaatplannen en praktijk lopen niet altijd in de pas

Het kwik daalde, lokaal sneeuwde het en de kachel brandt weer. Dat heeft effect op de elektriciteitsmarkt en de prijs steeg naar het hoogste punt in maanden. Wereldleiders zijn bijeen in Dubai voor de klimaattop van de VN. De EU heeft grote ambities op het gebied van klimaat maar plannen en praktijk blijken niet altijd evengoed verenigbaar.
Dinsdag 10:00 uur
melk zuivel melkveebedrijf

Analyse melk

Veel verschil melkgeld 2022 en 2023, ook onderling

Het melkprijsjaar 2023 loopt ten einde. Van steeds meer verwerkers is de melkprijs in beeld, hoewel bij de coöperaties nog geen definitief beeld is van de nabetaling. Het gemiddelde prijsniveau is in ieder geval duidelijk lager dan vorig jaar, maar er zijn onderling ook flinke verschillen.
Dinsdag 07:00 uur
biggen

Analyse Varkens

Zesde verhoging voor Nederlandse biggenprijs

De DCA BestPigletPrice stijgt deze week voor de zesde week op rij. Net als de vorige week staat de markt in het teken van een krap aanbod.
Maandag 18:15 uur
slachterij vlees Halal

Nieuws Vlees

Rechter doet uitspraak in Gosschalk-debacle

De overname van de failliete slachterij Gosschalk uit Epe door Fuite Group is definitief in kannen en kruiken, nu de WHOA-procedure door de rechter is gehomologeerd. In maart werd het overnamenieuws al bekend, maar door een rechtelijke procedure liet de afwikkeling lang op zich wachten. Gedupeerde veehandelaren die vaak nog tonnen van Gosschalk tegoed hadden, hebben recht op een compensatievergoeding van 20%. 
Maandag 17:05 uur
zaaien brazilie soja - agri soja

Analyse Granen & Grondstof

Tarwe heeft te lijden onder regen, soja profiteert ervan

Het is een gemengd beeld dat de granenmarkt laat zien vandaag. Tarwe trekt de lijn van voor het weekend door. Een matige start van de wintertarwe in de EU en nu ook tegenvallende opbrengstcijfers uit Argentinië geven de markt steun. Ook bij maïs en soja is het vooral Zuid-Amerika dat de muziek maakt. Met name regen in Brazilië bracht wat rust op de markt.  
Maandag 16:50 uur
aardappeloogst

Nieuws Aardappelen

Tijd voor volgend hoofdstuk op aardappelmarkt

Een week met winterweer heeft de rooiwerkzaamheden veelal in de pauzestand gezet, al wordt nog altijd doorgeploeterd. De markt staat eveneens in een pauzestand. Dit betekent zeker niet dat sprake is van een teruggang. De sector gaat zich nu buigen over het volgende hoofdstuk: met name de prijsvorming begin 2024 én de aardappelcontracten.
Maandag 16:00 uur
aardappelen

Nieuws Aardappelen

Alle wetmatigheden in de aardappelsector getart

Weer of geen weer, de aardappelen moeten uit de grond. Zeker nu de fysieke markt vast noteert en de termijnmarkt een significante stijging heeft doorgemaakt doen telers er alles aan om zoveel mogelijk product op het droge te krijgen. Daarbij nemen ze noodgedwongen genoegen met de verre van ideale weersomstandigheden. Een positieve aardappelmarkt helpt als motivator om het toch te proberen.
Maandag 12:00 uur
Boerenbusiness

Marktflits Granen

Extreem natte herfst gaat toch niet aan tarwe voorbij

Het natte weer deze herfst leek nauwelijks vat te krijgen op de tarwemarkt. Daar begint nu toch wel verandering in te komen. Verder waren het exportcijfers die de markt een extra zetje in de rug gaven. 
Maandag 10:35 uur
melkveebedrijf koeien koeienstal

Nieuws melk

A-ware noteert ook in België hoogste plus

Royal A-ware noteert ook in België de hoogste plus voor de decembermelkprijs. Daar pakt de plus net iets anders uit dan in Nederland. In Nederland kwam er in totaal €4,25 per 100 kilo bij, in België €4,00 per 100 liter.
Maandag 10:15 uur
export uien uienexport

Analyse Uien

Uienexport krabbelt langzaam op

Een boot voor Senegal maakt nog weleens wat los op de uienmarkt. In de meest recente exportcijfers is de extra vraag terug te zien. Toch worden er zeker nog geen records gebroken.
Maandag 09:50 uur
melken koeien melkrobot

Nieuws Melk

Ophef over nieuwe voorwaarden JoinData

Agrarisch data-inzamelaar en distributeur JoinData zorgt voor ophef bij melkveehouders en ook gebruikers met de nieuwe voorwaarden voor 2024. Gebruikers worden plotseling geconfronteerd met stevige tarieven, melkveehouders mopperen over dubbele betaling en JoinData legt de aansprakelijkheid voor eventuele dataproblemen buiten zichzelf.
Maandag 09:00 uur

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox