Meer nieuws

grafiek beurs

Analyse Aardappelen

Aardappeltermijnmarkt sluit op 30 euro

De notering voor het april 2023 contract is voor het eerst dit seizoen op €30 gesloten. Er is weliswaar al eerder op €30 gehandeld, maar het vorige hoogste slotniveau kwam uit op €29,90. Vraag die nu opkomt is: zit er nog meer in het vat? Lees: kan de termijnmarktnotering nog hoger?
Eergisteren 07:00 uur
koeienstal

Analyse fosfaat

Fosfaatmarkt gaat langzaam weer lopen

De handel in fosfaatrechten komt langzaam weer op gang. Wel op een lager niveau dan eind vorig jaar, maar op een kalm niveau vinden er toch weer transacties plaats.
Eergisteren 07:00 uur
gas

Analyse Energie

Gasprijs op laagste punt sinds september 2021

Op de gasmarkt heerst op het moment een ontspannen sfeer. Kouder weer heeft medio januari niet geleid tot een grote koersstijging op de TTF. Nu de temperaturen op korte termijn weer boven het vijfjarig gemiddelde uit lijken te komen, behaalt de gasprijs de laagste stand in zestien maanden. Daarnaast zet een eventuele heropening van de een na grootste LNG-exporteur van de Verenigde Staten de gasprijs extra onder druk.
Woensdag 17:30 uur
graanexport graan - agri

Nieuws Granen & Grondstof

Graanhandelaren kritisch over bioplannen LNV

Het Comité van Graanhandelaren heeft een reactie gegeven op het Actieplan groei van biologische productie en consumptie dat minister Piet Adema 19 december presenteerde. Het Comité plaatst vraagtekens bij hoe realistisch de groei ambitie van het ministerie is en waarschuwt ook voor de dominante rol van Skal Biocontrole.
Woensdag 17:15 uur
euro Subsidie

Nieuws Coronasteun

903 landbouwwerkgevers dreigen NOW mis te lopen

In de coronacrisis konden ondernemers financiële steun krijgen via de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW). Daarmee konden werknemers worden doorbetaald. Nu dringt de tijd om de definitieve aanvragen daarvoor in te dienen. Binnen de landbouwsector hebben 903 werkgevers dat nog niet gedaan, meldt het UWV.
Woensdag 17:10 uur
varkens - agri

Analyse Varkens

Slachterijen onnavolgbaar met varkensprijs

Daar waar de markt een paar weken geleden nog met kook en stromend water omlaag werd gedrukt, verhogen Nederlandse slachterijen deze week de varkensprijs. Bovendien zijn prijsverhogingen in januari zeldzaam, maar een krap aanbod brengt de markt onverwacht in beroering.
Woensdag 17:00 uur
aardappelen aardappeloogst Agrifoto4

Nieuws Aardappelen

McCain biedt meer keuze in aardappelcontracten

Ook aardappelverwerker McCain heeft zijn aardappelcontractprijzen voor seizoen 2023-2024 gepresenteerd. Over de hele linie nemen de prijzen met 30% tot 40% toe. Daarnaast worden de leveringsvoorwaarden versoepelt en komt McCain met nieuwe contractvormen die de keuzemogelijkheid voor telers vergroot.
Woensdag 14:33 uur
pootgoed export pootgoedexport

Nieuws Aardappelen

Pootgoedbedrijven vestigen nieuw record in 2022

Niet eerder werden in een jaar tijd zoveel pootaardappelen buiten de landsgrenzen afgezet als in 2022. Het uitgevoerde volume ligt bijna 10% hoger dan een jaar eerder en 5% hoger dan het vorige record stammend uit 2016. Afrika en Azië namen fors meer pootgoed af. Naar Europese landen werd juist minder uitgangsmateriaal verscheept.
Woensdag 14:00 uur
ABZ Diervoeding

Nieuws Voer

ABZ en coöperatie De Valk verkennen fusie

Voercoöperatie ABZ De Samenwerking en De Valk Wekerom gaan per februari 2023 een strategische samenwerking aan. De samenwerking lijkt een opmaat naar een fusie.
Woensdag 12:35 uur
koeien Duitsland

Nieuws melk

Dalende prijzen en zorgen over marge Duitse zuivel

De Duitse melkprijzen volgen de markt en gaan dit jaar omlaag. Voor de Duitse zuivelindustrie brengt dit ook verder weinig goeds, na een moeilijk 2022. Veehouders hebben dan recordmelkprijzen ontvangen, veel Duitse verwerkers zijn in het rood beland.
Woensdag 12:30 uur
mais

Analyse Granen & Grondstof

Granenmarkt kijkt weer voorzichtig omhoog

Door neerslag begin deze week in Noord- en Zuid-Amerika werd eerder deze week de risicopremie in de graanprijzen verlaagd. De lagere prijzen trokken afgelopen handelssessie weer kopers aan. Verder gaven exportcijfers de tarwekoers op de Matif steun. Ook het weer in Zuid-Amerika blijft de gemoederen op de granenmarkt bezig houden.
Woensdag 12:15 uur
melkpoeder china

Analyse Zuivelbusiness

Melkpoedermarkt mist de Chinese schwung

De melkpoedermarkt kwakkelt voort in het nieuwe jaar. Van week tot week moeten de grenzen in negatieve zin worden verlegd. Hoewel de prijsdalingen in kaas en boter momenteel veel heftiger zijn, heeft de melkpoedermarkt ook veel schade opgelopen. De Chinese vraag wordt sterk gemist.
Woensdag 11:40 uur
Agro Exact

Aangeboden door AgroExact

Minder onnodig rijden, meer werkbare uren

We spreken akkerbouwers Sybren Anema, Michael Schippers, Johannes Straver en Marijn Vermue ieder op hun eigen boerderij. Ze begonnen met de metingen van AgroExact in 2019, 2020 en 2021. Hoewel hun areaal en teeltomstandigheden flink van elkaar verschillen, zijn ze het over één ding eens: gebruikmaken van de metingen uit het meetnetwerk van AgroExact levert veel tijd en gemak op.
Woensdag 10:00 uur
WUR Roel Jongeneel

Achtergrond Stikstof

'Oppassen voor productie-'slowdown' door EU-beleid'

Wetenschappelijke studies die tot nu toe gedaan zijn, wijzen erop dat de Green Deal en Farm-to-Fork-strategie de voedselzekerheid in de wereld negatief gaan beïnvloeden. Roel Jongeneel van Wageningen Economic Research benadrukt dat het gaat om modelanalyses en er veel onzekerheden zijn, maar volgens hem geven ze wel een goede eerste verkenning.
Woensdag 08:00 uur
aardappelen poten Polen Agrifoto2

Nieuws Aardappelen

Pools aardappelareaal zakt alsmaar verder weg

Voor het derde jaar op rij moet Polen rekenen met een fors afgenomen aardappelproductie. Ook het areaal blijft afnemen. Dat heeft grote gevolgen voor de aardappelvoorziening in het land. Ondanks gestegen prijzen voor 2023 zien veel telers er geen brood meer in.
Woensdag 07:00 uur
Piet Adema

Nieuws Stikstof

Adema betreurt niet delen van zorgen over derogatie

De Europese Commissie had al eerder bij landbouwminister Piet Adema aan de bel getrokken over zijn overgangsjaar voor de nieuwe derogatievoorwaarden. Adema heeft er nu spijt van dat hij deze zorgen niet heeft gedeeld, schrijft hij vandaag (24 januari) in een Kamerbrief. 'Met terugwerkende kracht ben ik van mening dat ik uw Kamer een aanvullend signaal over de zorgen van de Eurocommissaris had moeten geven, inclusief de stappen die ik aan het ondernemen was om de zorgen van de Europese Commissie (EC) weg te nemen. Ik betreur dit.'
Dinsdag 17:20 uur

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox