Meer nieuws

uien

Analyse BB Biologisch

Vertouwen in de biomarkt zorgt nog niet voor handel

Het vertrouwen is er op zich wel in de markt voor biologische aardappelen, peen en uien. Dat zorgt alleen nog niet voor veel handel. Met name bij de aardappelen en uien is het erg rustig. Alleen in de peenhandel gebeurt er redelijk wat op het moment.
Donderdag 17:10 uur
tarwe zaaien Verenigde Staten tarwe zaaien

Nieuws Granen en Grondstof

Tarwe in VS begint met achterstand door droogte

Zorgen over de oorlog in Oekraïne blijven de markt in zijn greep houden. Een mogelijke aansluiting van delen van Oekraïne bij Rusland wakkerde afgelopen handelssessie zorgen over de graanexport verder aan. Ook droogte blijft een probleem vormen op de graanmarkt. Dat zet de tarweoogst voor 2023 al op een achterstand.
Donderdag 12:10 uur
uien Agrifoto4

Analyse Uien

Oekraïners zot op Nederlandse uien

Doordat de exportcijfers van uien drie weken achterlopen op de werkelijkheid, kan er voor het gevoel een verschil zijn tussen de stemming van de huidige markt en de cumulatieve cijfers die voorhanden zijn.
Donderdag 10:30 uur
aardappeloogst Agrifoto

Nieuws Aardappelen

Neerslag bedreigt oogst in Europa nog niet

Recente neerslag in Noordwest-Europa heeft er deels voor gezorgd dat de rooiomstandigheden zijn verbeterd. In de Nederlandse en Belgische kustgebieden is dat een ander verhaal. Daar is zoveel neerslag gevallen dat voorlopig de handrem op het oogstwerk staat.
Donderdag 10:00 uur
gewastour2022

Gewastour week 39

Aardappelpercelen staan blank in het zuidwesten

Telers in het Zuid-Westen van Nederland hebben afgelopen dagen veel neerslag gehad, zoveel dat veel percelen blank staan. Veel telers zijn de de schep geultjes aan het spitten om water af te lopen of gebruiken een minikraan. Telers in het zuiden maken zich zorgen om de kwaliteit van de aardappels en voorspelen problemen met de bewaring. 
Woensdag 17:45 uur

BB TV Danielle Duijndam

'Hoge zuivelprijzen zijn een blijvertje'

De zuivelprijzen zijn in de voorbije maanden hoog opgelopen. Samen met vlees zijn boter en kaas aanjagers van de hoge voedselinflatie. Volgens Danielle Duijndam, zuivelanalist bij Rabobank, zijn de hoge prijzen waarschijnlijk blijvend. Tegelijkertijd ligt vraaguitval op de loer en veranderen consumenten hun bestedingspatronen.
Woensdag 17:42 uur
gas

Analyse Aardgas

Onrust op Europese gasmarkt door explosies

De gasprijs leek de weg naar beneden te hebben gevonden. Goedgevulde reserves en de voortvarende realisatie van een Europese LNG-infrastructuur drukten al enkele weken de gasprijzen. Hier kwam op woensdag 27 september ruw verandering in toen de Deense marine gaten in Nordstream 1 en 2 vond. Dit nieuws dreef de gasprijs in een klap met meer dan 10% op.
Woensdag 17:40 uur
varkens maandanalyse

Nieuws Varkensmarkt

Duitse varkensprijs krijgt flinke tik

Er blijkt geen woord gelogen aan het gegeven dat de varkensmarkt onder druk staat. 
Woensdag 15:30 uur
kaas

Analyse Kaas

Het blijft armpje drukken op kaasmarkt

Door het uitblijven van vraag zitten de kaasprijzen in een neerwaartse spiraal. De prijsdaling gaat weliswaar in kleine stapjes, maar de markt voelt op dit moment duidelijk zwakker aan. Toch zijn producenten niet ongerust.
Woensdag 14:00 uur
Oekraine

Analyse Granen en Grondstof

Russische boeren moeten ook naar het front

De tarweprijs heeft de afgelopen handelssessie weer een stapje omhoog gedaan. Rusland blijft een belangrijke kracht daarachter. Voor boeren wordt geen uitzondering gemaakt voor de militaire dienst zo maakt Poetin gisteren bekend. Dat wakkerde zorgen aan over de graanoogst van 2023.
Woensdag 12:20 uur
veevoer brok brokken varkensvoer

Nieuws Logistiek

Nijhof-Wassink doet Duitse overname in bulktransport

De Feed Logistics-divisie van bulktransporteur Nijhof-Wassink neemt per 1 oktober de logistieke activiteiten van Landhandel Meyer uit het Duitse Bösel over. Het wagenpark van tien combinaties en dertien personeelsleden gaan verder onder de naam Meyer Agrarlogistik.
Woensdag 10:16 uur
hakselen hakselaar maisoogst snijmais

Analyse Ruwvoer

Ruwvoerhandel focust vooral op snijmaïs

Het is vooral maïs dat de klok slaat in de ruwvoerhandel. Bijproducten blijven eveneens gezocht. De hooi- en strohandel staat bij de meeste bedrijven daardoor even op een lager pitje.
Dinsdag 18:45 uur
Arla Foods

Nieuws Melkprijs

Melkprijs Arla trekt nu toch weer aan

Na FrieslandCampina heeft ook Arla besloten om de melkprijs voor oktober te verhogen. Daarmee passeert de basis-melkprijs de grens van €60 per 100 kilo.
Dinsdag 18:15 uur
DOC Kaas

Nieuws Rechtszaak

DOC Kaas vangt ook in hoger beroep bot

DOC Kaas moet de ingehouden fusiebonus alsnog uitbetalen aan 63 oud-leden van de coöperatie. Dit heeft de rechtbank in Leeuwarden vandaag (27 september) in een hoger beroep vonnis besloten.
Dinsdag 17:55 uur
NAJK

Interview NAJK

NAJK pleit in Brussel voor invoeren 'jonge boerentoets'

Een dertigtal jonge Nederlandse en Vlaamse boeren voerden gisteren (maandag 26 september) met drie trekkers actie bij het Europees Parlement om te pleiten voor de invoering van een 'jonge boerentoets' op natuurbeleid. Boerenbusiness sprak met Peter Meedendorp, portefeuillehouder internationaal van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK), die bij de actie was.
Dinsdag 15:50 uur
aardappeloogst aardappelbewaring Agrifoto4

Nieuws Aardappelen

Ook Duitsland mist miljoen ton aardappelen dit jaar

De aardappeloogst in Duitsland valt ruim een miljoen ton lager uit ten opzichte van een jaar geleden. Dat becijferen het Bondsministerie voor de landbouw (BMEL) en statistiekdienst Destatis. Het areaal nam toe met 3%, maar toch resulteert dat in 9,2% minder aardappelen.
Dinsdag 14:05 uur

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief