Meer nieuws

graan tarwe graanoogst tarweoogst Agrifoto wintertarwe

Analyse Granen & Grondstof

De tarwemarkt zit in een spagaat

Goed en slecht nieuws wisselden elkaar op de granenmarkt. Een Russische aanval op een haven in Oekraïne wakkerde de zorgen over krapte op de graanmarkt aan en dreef de tarweprijs op. Gunstig weer voor de tarweoogst een de VS en de EU had daarentegen weer een prijsdrukkende effect op de graanmarkt.
Eergisteren 11:55 uur
canada

Nieuws Melkprijzen

Melkprijs Canada omhoog op verzoek van sector

Melkveehouders in Canada ontvangen vanaf september een hogere melkprijs, nadat hiervoor een verzoek was ingediend om de forse gestegen kosten op te vangen. Dit is door de Canadian Dairy Commission (een toezichthoudend overheidsorgaan) beslist.
Eergisteren 11:45 uur
natuur bos

Nieuws Stikstof

TNO: Ammoniaksatelliet voor preciezere metingen

TNO werkt aan een satellietinstrument dat de uitstoot en verspreiding van ammoniak veel nauwkeuriger kan meten dan tot nu toe. Er wordt nog steeds geen depositie op de grond mee gemeten, maar de metingen benaderen zoiets wel.
Eergisteren 11:30 uur
DMK

Nieuws Jaarcijfers

Zuivelreus DMK presteert over 2021 stabiel

De omzet van DMK, de grootste melkverwerker van Duitsland, is vorig jaar stabiel gebleven op €5,5 miljard. De coöperatie betaalde wel meer melkgeld uit aan de leden. Inclusief nabetaling ontvingen zij €3,83 meer dan in 2020. De totale melkprijs kwam daarbij licht boven het Duitse gemiddelde uit, iets waar DMK elk jaar hard voor moet vechten.
Eergisteren 08:50 uur
Europese Commissie Frans Timmermans

Nieuws Europese Commissie

Gewasbeschermingplan EU stuit op muur van kritiek

De Europese Commissie heeft dinsdag ingrijpende voorstellen gedaan om de natuur in Europa te herstellen en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te halveren. Van diverse kanten is stevige kritiek op de plannen van eurocommissaris Frans Timmermans. De voedselzekerheid op wereldniveau staat onder druk en daar gaat de commissie in de voorstellen aan voorbij.
Eergisteren 08:15 uur
gas

Analyse Aardgas

Gebrekkige aanvoer stuwt gasprijs verder op

De spanning op de Europese gasmarkt loopt weer verder op. Problemen met de aanvoer verstoort de opbouw van de voorraden. En dat veroorzaakt extra onrust en een toch al zeer gespannen gasmarkt. De prijs van gas is daardoor opgelopen tot het hoogste niveau in maanden.
Eergisteren 08:00 uur
boerenprotest

Achtergrond Boerenprotest

'Als één front tegen het Haagse stikstofbeleid'

Stroe was vandaag het decor van de agrarische stikstofdemonstratie tegen de kabinetsplannen omtrent het stikstofbeleid. In het doorgaans gemoedelijke Gelderse plaatsje was het een komen en gaan van boeren en trekkers. Ook de periferie was present, net als veel bezorgde burgers en een enkele beroepsdemonstrant. Met als gezamenlijke missie om de stikstofplannen van tafel te vegen. De verbondenheid was groot, net als de spanning. 
Woensdag 17:47 uur
boerenprotest toekomst

Nieuws Boerenprotest

Blog: terugblik op boerenprotest in Stroe

Uit alle windstreken van Nederland kwamen boeren vandaag naar het Gelderse Stroe voor de vierde grote landelijke demonstratie tegen het stikstofbeleid van het kabinet in drie jaar tijd. In dit liveblog volgde Boerenbusiness vandaag de ontwikkelingen.
Woensdag 17:08 uur
koolzaad

Analyse Koolzaad

Verhitte koolzaadmarkt is hard aan het afkoelen

De koolzaadprijs op de Matif zakte deze week hard naar beneden en bevindt zich onder de € 700 per ton, het laagste prijsniveau in ruim 4 maanden. De bodem lijkt ook nog zeker niet bereikt. Wat is er aan de hand op de markt van plantaardige olie?
Woensdag 16:30 uur
knolzetting Gewastour 2022

Gewastour Aardappel - week 25

Knolzetting in volle gang, loof blijft soms achter

De regen van begin juni ligt al een tijdje achter ons en van afgelopen weekend viel ook minder dan gehoopt voor veel telers, Verschillende telers pakken de haspel erbij en andere laten het afhangen van wat er komend weekend uit de lucht komt vallen.
Woensdag 15:45 uur
varkensvlees

Analyse Varkens

Kan Duitse varkensprijs nu wel stap zetten?

Nadat de Nederlandse varkensnoteringen afgelopen week al een stapje omhoog konden zetten, komt deze week ook de Duitse varkensmarkt in beweging. Een positief signaal, al melden handelaren dat er geen sprake is van een uitgesproken hosanna stemming.
Woensdag 13:20 uur
akkerbouw tarwe graanoogst tarweoogst rusland

Analyse Granen & Grondstof

Tarwenotering heeft een gevoelige tik gekregen

De tarwenoteringen op de internationale graanbeurzen stonden zwaar onder druk in de afgelopen handelssessie. Analisten wijzen als oorzaak naar de oogstvorderingen op het noordelijk halfrond. Dat geeft lucht op een krappe tarwemarkt.
Woensdag 12:15 uur
aardappelen akkerbouw frites aardappelverwerking frituur verwerking

Analyse Aardappelen

Prijs van frites maakt sprong van 25%

Lang hebben de verwerkers van aardappelen moeten worstelen met de toegenomen kosten voor het maken van frites. De toegenomen kosten van transport (aanvoer van aardappelen naar de fabriek), energie kosten, bakolie en verpakkingen maakte het hebben van een fritesfabriek tot uitdagende tijden.
Woensdag 12:00 uur
akkerbouw export uien uienexport

Analyse Uien

Exportseizoen Nederlandse uien heeft de finish in zicht

Het exportcijfer van Nederlandse uien van week 22 is nog steeds niet onaardig te noemen. Wel wordt steeds duidelijker zichtbaar dat het einde van het seizoen in zicht is.
Woensdag 11:40 uur
haven china Chinese economie Xiamen

Nieuws Logistiek

Vlag uit bij exporteurs zuivel VS om aanpak reders

De Amerikaanse zuivelexporteurs zijn blij en opgelucht dat president Biden de Ocean Shipping Reform Act (OSRA) heeft getekend en ongewenste praktijken bestrijdt die de landbouwexport duperen. Door deze problemen kan de Amerikaanse landbouw moeilijk concurreren.
Woensdag 09:00 uur
Oekraine

Nieuws Oorlog

Miljardenschade voor Oekraïense landbouw

Oekraïense economen hebben recent berekend hoeveel schade Oekraïense landbouwbedrijven tot op heden hebben geleden als gevolg van de oorlog in het land. Niet alleen akkerbouwers maar ook veehouders worden hard geraakt. Er zouden inmiddels honderdduizenden dieren als gevolg van de Russische inval gestorven zijn.
Woensdag 08:00 uur

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief