Meer nieuws

Lely

Achtergrond Jubileum

Lely na 75 jaar nog lang niet uitgeïnnoveerd

Toen Cornelis en Arij van der Lely in 1948 met het ontwikkelen van landbouwmachines begonnen, hadden zij vast niet kunnen bevroeden dat hun bedrijf zou uitgroeien tot wat het is. Nu, 75 jaar later, is de machinebouwer de trendsetter op gebied van robotisering in de melkveehouderij met afzet in ruim 50 landen. Het jubileum wordt vandaag en morgen uitgebreid gevierd op de Campus in Maasluis, onder het credo '75 years red impact'. Hoewel de marktomstandigheden zonder meer uitdagend zijn, is het bedrijf optimistisch over de toekomst van de melkveehouderij.
Eergisteren 16:33 uur
Van Iperen

Aangeboden door Van Iperen

Alles over fertigatie: Starten met bemesting

Dit seizoen neemt Van Iperen u mee in het proces van fertigatie. Een aantal weken geleden is er een video gedeeld over het leggen van de druppelslangen. Dit keer vertelt fertigatiespecialist Mikey Akkermans samen met akkerbouwer Ad van Bergeijk over het toepassen van de eerste bemestingsgift.
Eergisteren 16:30 uur
grasbalen biologisch persen

Analyse Ruwvoer

Het weer is de smaakmaker op de ruwvoermarkt

Het is lastig te peilen wat er gebeurt op de ruwvoermarkt. Bij de kuilgras en weidehooi lopen oude oogst en nieuwe oogst door elkaar. Met directe tekorten aan voer bij veehouders valt het over het algemeen mee, maar met de droge jaren met tegenvallende ruwvoeropbrengsten nog vers in het geheugen nemen sommige boeren toch liever het zekere voor het onzekere.
Eergisteren 16:22 uur
kunstmest

Analyse Kunstmest

Onzekerheid houdt aan op de kunstmestmarkt

Wie naar de prijzen van stikstofkunstmest kijkt, kan wel stellen dat deze markt eindelijk in rustiger vaarwater is gekomen. Toch lijkt de bodemprijs nog niet bereikt te zijn. Voor kali- en fosfaathoudende meststoffen dalen de prijzen nog wel gestaag en dat zal voorlopig ook zo blijven.
Eergisteren 15:00 uur
melkveebedrijf koeien weidegang

Nieuws Melk

Rabo waarschuwt goed op liquiditeit te letten

Melkveehouders doen er verstandig aan om hun kas goed in de gaten te houden, omdat er financieel gezien diverse piketpaaltjes zijn verzet. Daarvoor waarschuwt de Rabobank. De marge is veel krapper door tal van kostenstijgingen en een flink gedaalde melkprijs. En dan is er ook nog de belastingaanslag over vorig jaar.
Eergisteren 14:39 uur
FrieslandCampina

Nieuws Melk

Kredietbeoordelaar mild voor FrieslandCampina

FrieslandCampina heeft opnieuw een meevallend kredietrapport ontvangen. Ditmaal van Standard & Poor's. In maart was er al een beoordeling van Fitch, die ook niet tegenviel voor het coöperatieve zuivelconcern.
Eergisteren 14:15 uur
Peter Oosterhof

Aangeboden: Woordvoerders toekomst

Melkveehouder weer meester over eigen situatie

'Minder koeien. Of meer grond.' Peter Oosterhof antwoord kort en duidelijk op een lastige vraag. Hoe ziet zijn melkveebedrijf in het Drentse Foxwolde er in 2040 uit, zo willen we weten. Het wordt extensiever. En dat gaat gelden voor het grootste deel van de melkveehouderij.
Eergisteren 14:00 uur
oorlog

Analyse Granen & Grondstof

Aanslag op stuwdam maakt ook granenmarkt nerveus

De oorlog in Oekraïne laait weer op. Vanmorgen is een belangrijke stuwdam opgeblazen en dat is spelers op de granenmarkt bepaald niet ontgaan. Onzekerheid over de gevolgen hiervan maken dat in de eerste handelsuren van deze dag staan de graanbeurzen in de plus staan. Daarnaast zijn er weer nieuwe rapporten uitgekomen waar de markt even op moet kauwen. Het USDA kwam met het nieuwe Crop Progress rapport, Gleoglam met de crop monitor en Australië met een opbrengstraming voor de oogst 2023/24.
Eergisteren 12:15 uur
melkveebedrijf koeien belgie

Nieuws melk

Melkprijs Nederland raakt verder achterop in Europa

De Nederlandse melkprijs is in de maand april verder achterop geraakt ten opzichte van het Europese gemiddelde. De Ierse zuivelaars zitten op het laagste niveau qua uitbetaling, terwijl in Spanje en Finland het meest wordt betaald aan de aangesloten melkveehouders.
Eergisteren 10:30 uur
elektriciteit

Analyse Energie

Volatiele gasprijs voorkomt verdere daling stroomprijs

De elektriciteitsprijs blijft onder druk van het zonnige weer relatief laag. Toch is de handelsprijs voor elektriciteit vergeleken met de hoeveelheid groene stroom die werd opgewekt hoog. Na maanden van structurele dalingen zorgt volatiliteit op de gasmarkt namelijk voor een hoge grondstofprijs. Daarom zetten zowel ondernemers als de rijksoverheid steeds vaker in op hernieuwbare bronnen.
Eergisteren 10:00 uur
zuivel melkveebedrijf kaas melkverwerking

Nieuws melk

Coöperatie Rouveen boekt meer omzet

Rouveen Kaasspecialiteiten heeft de omzet over 2022 zien toenemen. Het bedrijf betaalde de leden daarbij gemiddeld meer, maar hield minder over voor nabetaling.
Eergisteren 08:00 uur
biggen hypor

Analyse Varkens

Biggenmarkt koerst zijwaarts verder

Na de verhogingen in de afgelopen weken koerst de biggenmarkt zijwaarts verder. Hoewel de koppels op de vrije markt toenemen, zit er tegelijkertijd voldoende trek in de lucht. Wat zijn de verwachtingen voor de langere termijn?
Maandag 18:15 uur
graanexport tarwe

Analyse Granen & Grondstof

Oekraïense graanexport van twee kanten klem gezet

De tarwemarkt zet de opwaartse trend die voor het weekend werd ingezet ook na het weekend door. Het nieuws op de granenmarkt komt vandaag vooral uit het Zwarte Zeegebied. Polen maakte bekend dat de handelsbeperkingen voor graan uit Oekraïne richting de EU waarschijnlijk nog zeker maanden van kracht blijven. Rusland creëert onrust over de andere exportroute van Oekraïne door aan de stoelpoten van de graandeal te blijven zagen.
Maandag 17:10 uur
aardappelen

Marktupdate Aardappelen

Zo liggen de kaarten voor het nieuw seizoen geschud

Terwijl een kleine groep telers en verwerkers elkaars pokerface uittesten, is het grootste deel van de deelnemers al van het toneel verdwenen. Maar de hoop op een sterk nieuw seizoen - die van oogstjaar 2023 - is groot. Een moeilijke start en droogte geven stemming. Daarmee voelt de markt solide aan.
Maandag 16:50 uur
limagrain

Aangeboden door Limagrain

Doe de opkomst-check maïs: zo pak je het aan

Na het inzaaien is het doen van een opkomst-check belangrijk voor een geslaagde maïsteelt. In het begin van de maïsgroei kan je nog bijsturen. Bij de check zorg je meteen dat de onkruidbestrijding op het optimale moment wordt uitgevoerd. Hoe pak je dat aan?
Maandag 14:00 uur
koeien weidegang

Analyse melk

Met mei gaat de vaart uit melkprijsdalingen

e melkprijsdalingen zijn in de voorbije maanden met redelijk grote stappen gegaan, maar met het aanbreken van de maand mei is de vaart er behoorlijk uit gegaan, zo blijkt uit een analyse van de prijsontwikkeling.
Maandag 12:25 uur

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox