Gangbare of duurzame bouw?

Melkrobot verliest terrein aan melkstal

7 Februari 2013 - Redactie Boerenbusiness

Trends bestaan en er in elke sector en hoe onwaarschijnlijk ook zelfs stallenbouw heeft te maken met trends. Zo wint het veiligheidsvoerhek het weer van een voerhekbuis en moet de melkrobot terrein prijsgeven aan een traditionele melkstal. Ook emissiearme stalbodems zijn bezig met een opmars, maar dit gebeurt met het oog op mogelijke regelgeving rondom emissienormen.

De informatiebijeenkomst "Bouwen aan de toekomst" van Alfa accountants werd geopend met de woorden dat melkveehouders te maken hebben met keuzestress. Niet vreemd, want melkveehouders kunnen tegenwoordig kiezen uit diverse type stallen, een robot of toch een melkstal, een duurzame stal of een gangbare stal en ga zo maar door.

Gezonde koeien en veel melk per arbeidsuur zijn wellicht de twee belangrijkste eisen die een melkveehouder stelt aan een nieuw te bouwen stal. Chris Wijsman, van handels- en Agrarisch adviesbureau Wijsman, laat weten dat de gezondheid van Nederlandse koeien beter is dan die van dieren in het buitenland.

Toch is de belangrijkste vraag nog: Willen banken nog wel geld steken in stallen? "Banken zijn nog steeds geïnteresseerd", zo laat Cor van der Vaart, van Alfa Accountants weten. Hij zegt dat de zaken makkelijker zouden zijn wanneer er meer banken waren om uit te kiezen, maar desalniettemin is er nog altijd krediet beschikbaar. Wel schatten melkveehouders de kredietbehoefte vaak te laag in en vooral in dit soort tijden is het belangrijk meteen het juiste bedrag aan te vragen. "Anders staat er bij wijze van spreken meteen een kruisje achter je naam".

Ondertussen is de eerste ronde van stallenbouw zo goed als achter de rug. Die plannen zijn rond 2007/08 gemaakt en rond 2010/11 geëffectueerd. De volgende ronde van stallenbouw is ook alweer in volle gang, wat alles te maken heeft met ligboxenstallen die vaak aan vervanging toe zijn.

Het goedkoopst bouwen kan in het oosten en zuiden van Nederland. Wat veelal verband houdt het wel of niet nodig hebben van heipalen. Wat voor stal er gebouwd wordt is afhankelijk van het soort ondernemer. Wijsman en Van der Vaart zijn het er beide over eens dat een gangbare stal in sommige gevallen nog altijd beter is dan een integraal duurzame stal of een stal die voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij. "Het moet bij de ondernemer passen en een duurzame stal kost ook meer."

Het kostenplaatje is ook de reden dat de melkrobot weer terrein moet prijsgeven aan een traditionele melkstal. "Twee jaar lang was 90 procent van wat we bouwde een stal met melkrobot. Over 2012 was dat 50/50. Vooral de onderhoudskosten maken dat melkveehouders weer overstappen naar een traditionele stal", zegt Wijsman,

Ook is het veiligheidsvoerhek weer in de mode ten koste van een voerhekbuis, aldus Wijsman. Emissiearme vloeren zijn eveneens bezig met ene opmars, maar dat gebeurt onder meer doordat boeren vrezen voor een verlaging van de emissienorm. Echt enthousiast is Wijsman niet over de vloeren en verwijst daarbij naar de klepjes die in de spleten tussen de roosters hangen. "Die kunnen kappot gaan."

Het ziet er echter nog niet naar uit dat ligboxenstal snel het veld moet ruimen voor een Serrestal- die niet goedkoper wordt-, een Tentstal of een Italiaanse stal met een zaagtanddak.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden