Geen besmette melk

Nieuwe vondst aflatoxine vlakbij Nederland

26 Maart 2013 - Redactie Boerenbusiness

Ophef in het Duitse Emsland, vlakbij de Nederlandse grens. Bij vier melkveebedrijven is een verhoogd level aflatoxine aangetroffen. De boeren kregen diervoer geleverd dat met besmette mais geproduceerd werd. De analyses van de monsters hebben echter aangegeven dat het aflatoxine-gehalte in melk de grenswaardes niet overschrijdt. Zo bevestigt een woordvoerder van de regering in Nedersaksen (NDR), zo meldt Top Agrar.

Het landbouwministerie heeft de getroffen bedrijven dit weekend ingelicht. Zij moeten ook hun melk laten testen. De melkveehouders kunnen hun melk verkopen, maar mogen verder geen gebruik meer maken van het veevoer.

De met aflatoxine besmette mais komt uit Bulgarije, Roemenie en Servië en is waarschijnlijk over Nederland en Emsland verspreid, zo meldt de NDR. Sinds twee weken geldt er een leveringsverbod voor mais uit Servië, nadat bleek dat al 13 bedrijven overlast ondervonden van de besmette mais. Hierop moesten 100 bedrijven de melk op aflatoxine laten testen.

Het Nedersaksische ministerie voor consumentenbescherming verklaart dat een nieuwe verordening in werking treedt. Hierdoor zijn producenten in Nedersaksen en Bremen verplicht aan te geven wanneer ze over bepaalde maissoorten beschikken.  Deze geldt nu al voor mais die in 2012 in Servië geoogst werd. Sinds maandag moet ook mais geoogst in Bulgarije, Roemenie en Polen.  

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden