Warmer weer helpt vers

Voorraden kaas en melkpoeder te klein

18 April 2013 - Redactie Boerenbusiness

De melkaanvoer laat in Duitsland een minimale plus zien, maar de honger naar melk neemt alleen maar toe. De voorraden kaas en magere melkpoeder zijn in zoverre gekrompen dat aanvullende orders niet meer ingevuld kunnen worden. Ook stimuleert het mooie weer de vraag naar vers.

Over de eerste week van april krabbelt de Duitse melkaanvoer met 0,9 procent weer iets op, zo blijkt uit de cijfers van de ZMB. Daarmee krimpt de achterstand tot en met vorig jaar tot 2 procent. De achterstand in Frankrijk neemt alleen maar toe en bevindt zich alweer op 8 procent.  

Door het warmere weer neemt de vraag naar verse zuivel ook langzaam maar zeker toe. Over week 15 zette de productie van consumptiemelk een plus neer van 8,9 procent in vergelijking met de week ervoor en komt die uit op 43.662 ton. De roomproductie daalde met 0,3 procent tot 10.883 ton. Bij de kleine pakjes boter is het vooral wachten op de asperges, die eveneens door het koude weer later zijn dan andere jaren. Deze kunnen weer voor extra vraag zorgen.

Ondertussen wordt er vanuit de kaas-, volle en magere melkpoeder- en boterproducenten aan de melk getrokken. Voor kaas en magere melkpoeder geldt, zo meldt het ZMB, dat de aanvragen voor korte termijn niet ingevuld kunnen worden door gebrek aan product. Bij kaas wordt tevens geprofiteerd van de mozzarella-export richting Zuid-Europa. 

Bij boter hebben de kopers zich verkeken op de periode na Pasen- normaal dalen de prijzen dan- waardoor ze weinig afgedekt hebben. Er is daardoor nog vraag naar boter voor de korte termijn. Hierdoor moeten de boterproducenten aansluiten in de rij. 

De vraag blijft door dit alles vast. Hoewel de prijsstijgingen even tot rust lijken te zijn gekomen. Tot de herfst blijft melk schaars en daarmee is het de vraag hoe de melkaanvoer zich op het zuidelijk halfrond gaat ontwikkelen. Was het nu mooi weer geweest, waardoor de vraag naar ijs en andere producten ook omhoog gaat, dan waren prijzen waarschijnlijk geëxplodeerd.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Melkpoeder

Exportkansen melkpoeder verlagen druk melkprijs

Analyse Zuivelbusiness

Melkpoederexport gaat veel beter dan gedacht

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden