4 procent extra koeien

Melkveestapel per bedrijf plust vijf koeien

9 Oktober 2013 - Redactie Boerenbusiness

Over seizoen 2012/13 zijn melkveehouders meer koeien gaan houden, waardoor de gemiddelde veestapel per bedrijf met vijf stuks toegenomen is. Zo blijkt uit de jaarstatistieken van fokkerijorganisatie CRV. De gemiddelde melkproductie liet tegelijkertijd een afname zien.

Het gemiddelde aantal melkkoeien per bedrijf nam over het afgelopen jaar met vijf stuks toe, waardoor de gemiddelde veestapel uitkomt op 87 stuks. CRV geeft aan dat de uitbreiding waarschijnlijk heeft plaatsgevonden met de afschaffing van het melkquotum in het achterhoofd.

In totaal telde Nederland over 2013 15.301 bedrijven, waarmee de totale veestapel uitkomt op 1.331.187 dieren. Een toename van 4 procent in vergelijking met 2012. Toen telde Nederland nog 15.606 bedrijven met gemiddeld 82 dieren. Het is meteen de grootste veestapel sinds tenminste 2004.

Sowieso was seizoen 2012/13 uniek, omdat de gemiddelde melkproductie van de Nederlandse veestapel een daling liet zien. Van 8.335 kg melk over seizoen 2011/12 zakte deze terug naar 8.217 kg melk over het afgelopen seizoen. Een correctie van ongeveer 1,5 procent. Hiermee neemt de gemiddelde melkproductie voor het tweede jaar op rij af. Wat tegelijkertijd voor het tweede jaar op rij een afname van het economisch resultaat inhoudt.

De lagere melkproductie houdt verband met de mindere kwaliteit ruwvoer. Hoge krachtvoerprijzen zorgden er daarnaast voor dat er rustig aan gedaan werd met het geven van brok, wat resulteerde in minder melk. Tevens zijn volgens CRV koeien die normaal zouden zijn afgevoerd doorgemolken om het quotum te vullen, wat gestaafd wordt door de stijging bij het aantal melkdagen.     

melkkoeien_crv.JPG

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

ZuivelNL wil ook voor biologisch KringloopWijzer

Nieuws melk

Belgische hygiëne- en antibioticaregels scherper

Nieuws melk

Weging Kringloopwijzer in commerciële handen

Nieuws melk

Weidegang lijdt onder verduurzamingsdruk

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden