Laagste kosten Zuid-Amerika

Prijs melkproductie China in lijn met Nederland

19 November 2013 - Redactie Boerenbusiness

De productiekosten laten wereldwijd grote verschillen zien. Verrassend genoeg kennen China en Nederland ongeveer gelijke productiekosten. De laagste productiekosten worden gehaald in Kameroen en de republiek Oeganda, zo meldt het IFCN Dairy Network.

Het verschil tussen de kostprijs van Kameroen en Japan bedraagt 124 dollar per 100 kg melk. Het Afrikaanse Kameroen kent met 4 dollar per 100 kg melk dan ook de laagste kostprijs, tegenover een absoluut record van 128 dollar voor een gemiddeld bedrijf in Japan.

Bij het berekenen van de productiekosten werd alles meegenomen en wegen ook de wisselkoersen zwaar mee. De wisselkoers zorgt er ook voor dat productiekosten in China flink zijn toegenomen. Zo stegen de kosten van arbeid en veevoer, maar toen de grondstofkosten op de internationale markten daalden zorgde een nieuwe waardering van de yuan ervoor dat melkveehouders hier vrijwel niets van merkten.  Zo kan het dat China net zoals Nederland productiekosten tussen de 50 en 60 dollar per 100 kg melk kent.

Ook blijkt Duitsland redelijk te kunnen concurreren met de VS. Ongeveer tien jaar lang lagen productiekosten in de VS lager dan op familiebedrijven in Duitsland. In 2012 gingen de voerprijzen echter door het plafond heen en stegen de productiekosten naar een niveau van 44 dollar per 100 kg melk. De Duitse productieprijs komt over 2012 uit op 42 dollar per 100 kg melk.

Ondanks alles liggen de productiekosten in Nieuw-Zeeland nog altijd 20 procent lager dan in Duitsland. Met 35 dollar per 100 kg melk zijn de productiekosten echter in vergelijking met 2000 meer dan verdubbeld. Toen was Nieuw-Zeeland met 12 dollar het land wat de laagste productiekosten kende. In 2012 lagen de kosten evenwel 20 procent hoger dan in Argentinië. Ook in Nieuw-Zeeland speelt de wisselkoers een belangrijke rol.

productiekosten.JPG

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Melk

Duitse melkaanvoer pakt stijgende trend weer op

Interview David Kennedy (Bord Bia)

Herstel Ierse melkproductie in het verschiet

Analyse Melk

FrieslandCampina zet stap verder in gevecht om melk

Nieuws Melk

Hogere melkproductie in Australië en Nieuw-Zeeland

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden