Alle ogen op Dairy Ireland

Hoge kaasprijs VS geen winst voor Glanbia

20 Augustus 2014 - Redactie Boerenbusiness

De kaasprijs in de VS mag dan wel iets gedaald zijn nog altijd bevindt deze zich op een hoog niveau. Iets wat niet zonder gevolgen blijft voor het Ierse Glanbia. Ook de weiprijzen werkten niet mee over de eerste helft van 2014. Toch wist het bedrijf over de hele linie zowel de winst als het EBITA te verhogen.

De Amerikaanse kaasdivisie stelde het Ierse Glanbia over de eerste helft van 2014 voor een uitdaging. Zo daalden de kaasprijzen na het bereiken van een recordprijs rond eind maart, maar hielden ze desondanks stand op een relatief hoog niveau. De hoge prijzen komen voort uit krap aanbod in de VS. De vraag vanuit de diverse sleutelmarkten wordt als stabiel omschreven.

Het vinden van voldoende melk was de grote uitdaging in Idaho. "We hebben daarom het beleid rondom de melkcontracten aangepast. Hoewel daardoor de kosten voor melk toenamen hebben we voor de komende tijd voldoende aanbod weten veilig te stellen. Voor merendeel van onze melkveehouders hanteren we nu contracten voor twee jaar."

"Tegen deze context zette het onderdeel Amerikaanse kaas goede resultaten neer. De hogere kaasprijzen waren meer dan voldoende om het lagere verkoopvolume, in verband met de mindere beschikbaarheid van melk, te compenseren. Tegelijk daalde de marge als gevolg van hogere productiekosten die niet door prijsveranderingen en maatregelen rondom de efficiency konden worden opgevangen."

Ook bij de divisie Ingrediënten ging niet alles even goed. Hier waren het eveneens de marges die tegenvielen als gevolg van hogere weiprijzen. Toch houdt Glanbia vast aan zijn strategie die gaat proberen het maximale uit de ingrediënten pool te halen. "Wat gedemonstreerd wordt in de aangekondigde investering van 60 miljoen in de ingrediëntentak." De aanvullende productielocaties voor wei en lactoferrine gaan Glanbia helpen zijn positie verder te versterken.

De mindere resultaten van de genoemde divisies werden gecompenseerd door de prestaties van Dairy Ireland. Inclusief de samenwerkingen en joint ventures wist Glanbia over de eerste zes maanden van 2014 de inkomsten met 8,1 procent te verhogen tot 1,8 miljard euro. Het EBITA steeg met 6 procent naar 129,5 miljoen euro.

De prognose voor 2014 blijft goed, waarbij ingrediënten de motor van het bedrijf blijft. Tegelijk worden er plussen bij de resultaten van Dairy Ireland voorzien.  

 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden