Aandeel meteen omhoog

Zuivel Turkije en Servië mag Rusland in

25 Augustus 2014 - Redactie Boerenbusiness

Rusland staat zuivelleveringen van drie Turkse en twee Servische firma’s toe. Dat melden diverse bronnen maandag. De landen profiteren hiermee van de ban die Rusland begin augustus op vlees, vis, zuivel, groenten en fruit uit de Verenigde Staten, de EU, Canada, Australië en Noorwegen afkondigde. 

Moskou zoekt nieuwe leveranciers en heeft onder meer Brazilië gevraagd de uitvoer van levensmiddelen naar Rusland te verhogen. Inmiddels staat vast dat ook Turkije en Servië op vraag vanuit Rusland kunnen rekenen, in ieder geval voor zuivel. Na het nieuws steeg het aandeel van het Turkse zuivelbedrijf Pinar Sut met 7,9 procent tot 1,6 lira. 

Het is het eerste tastbare teken dat Turkije profiteert van de importban. Turkse deskundigen verwachten dat de groenten- en fruitexport naar Rusland bijna zal verdubbelen. Turkije is momenteel de vijfde exporteur van levensmiddelen naar Rusland met vorig jaar een omzetwaarde van 1.68 miljard dollar. 

Ook Unilever Sanayi Ve Ticaret Turk Anonim Sirketi (Algida) en Aynes G?da Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi mogen hun export hervatten. Verder hebben twee Servische bedrijven die zuivelproducten goedkeuring gekregen om naar Rusland en de douane-unie met Wit-Rusland en Kazachstan te exporteren. De toestemming kwam nadat er eerdere tekortkomingen zijn rechtgezet.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden