Finnen vangen de klappen op

Wit-Rusland geeft gas bij kaasafzet op Rusland

29 Augustus 2014

Het Russische handelsboycot voor de Europese Unie heeft grote gevolgen voor Finland, maar in Wit-Rusland grijpen ze de kans met beide handen aan. Daar zijn ze nu aan het kijken welke mogelijkheden er zijn om in de periode augustus tot en met december 70.000 ton kaas aan Rusland te leveren.

Wit-Rusland is van plan de zuivelexport richting Rusland met 40 procent op te voeren en 70.000 ton kaas gedurende de periode augustus tot december te gaan leveren. Zo liet de Russische minister van landbouw Leonid Zayats weten.

"Het is voor ons niet noodzakelijk om de prijzen te laten stijgen. Het enige wat er toe doet is dat we ons product op de Russische markt kunnen aanbieden. Voor de periode augustus tot en met december staat een volume van 70.000 ton gepland", zegt Zayats. Wit-Rusland is nu de mogelijkheden aan het bekijken. Voor de zuivel houdt het in dat sommige verwerkers hun dagelijkse gang van zaken moeten omgooien.

Hij liet ook weten dat het land klaarstaat om 1 miljoen ton aardappelen te gaan leveren, meer dan 200.000 ton groente en 100.000 ton bloem. Wit-Rusland drukt de Russen daarbij op het hart dat ze er alles aan doen om te voorkomen dat ze een doorvoerland worden van geboycotte groente. 

Wit-Rusland kon al voordelig naar Rusland exporteren dankzij het lidmaatschap van Russische tolunie.

Heel wat minder gaan de zaken in Finland. Yle meldt dat het Finse bedrijf 126 personeelsleden moet laten gaan als gevolg van het Russische handelsboycot. Voor de sancties haalde het bedrijf een vijfde van de omzet uit Rusland, waar het al sinds 1956 actief is. Het was destijds maar een van de weinig niet Sovjetmerken wat in de supermarkten te krijgen was.

Naast de 126 ontslagen worden er nog 50 medewerkers tijdelijk losgelaten. Een onderdeel van het Finse Valio, die de focus had op de export op Rusland, behoudt geen enkel personeelslid. Sinds het handelsboycot zijn de producten van Valio met Russische etiketten tegen stevige kortingen in Finse supermarkten verkocht. Rusland heeft het verbod ondertussen wel weer iets verzacht door de import van diverse soorten lactose-vrije melk, kaas en yoghurt weer toe te staan.

Langzaam begint alles weer zijn weg te vinden op de Europese markt. Ondertussen doen de Russen hard hun best alternatieven voor de geboycotte Europese producten te vinden. Vraag is wel waarom ze niet eerder kaas uit Wit-Rusland haalden, terwijl het land samen met Kazachstan al langere tijd in de Russische tolunie opereert.

Regenradar
Powered by Agroweer
Aardappelmarkt in Oost-Europa flink van slag

Inside Aardappelen

Aardappelmarkt in Oost-Europa flink van slag

Yara stopt met de import van kali uit Wit-Rusland

Nieuws Kunstmest

Yara stopt met de import van kali uit Wit-Rusland

China verklaart agrarisch beleid topprioriteit

Analyse Granen & Grondstof

China verklaart agrarisch beleid topprioriteit

Rusland stevent af op een tekort aan aardappelen

Analyse Aardappelen

Rusland stevent af op een tekort aan aardappelen

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief