Copa-Cogeca: juiste stap

Landbouwministers EU willen niet snijden in 2015

11 November 2014 - Redactie Boerenbusiness

De Europese landbouwministers gaan volgend jaar niet snijden in de uitgaven. Zij willen juist voldoende middelen vrijmaken in de EU-begroting van 2015 voor steun aan boeren en agribusinessbedrijven die hard worden getroffen door de Russische importban. De agrarische koepelorganisatie Copa-Cogeca noemt het een stap in de goede richting.

Secretaris-generaal van Copa-Cogeca, Pekka Pesonen, is blij met de financiële toezegging in deze moeilijke tijd. ‘In sommige sectoren  zijn de prijzen met de helft gedaald. Het is volstrekt onaanvaardbaar dat de Commissie heeft voorgesteld om te snijden in het budget van 2015, terwijl het nog geen steun heeft toegekend aan de varkensvleessector die sinds januari is afgesloten voor de Russische markt. Boeren zouden niet twee maal moeten betalen voor dit verbod.’

Copa-Cogeca heeft in een actieplan beschreven welke maatregelen nodig zijn om de druk op producenten te verlichten en om te voorkomen dat de crisis finaal wordt opgeblazen. In sommige regio's in de EU liggen de melkprijzen sinds het begin van het jaar 30 tot 40 procent lager. Dat de tijdelijke particuliere opslagregeling voor kaas is opgeschort vindt Copa-Cogeca dan ook betreurenswaardig. Zeker voor de ernstig getroffen landen. Verder moet de interventieprijs voor melk dringend worden bijgewerkt om mee te kunnen met de stijgende productiekosten.

Voor varkensvlees wil de Europese belangenbehartiger steun voor het zoeken van nieuwe afzetmogelijkheden, de opheffing van sommige handelsbarrières, promotiecampagnes en  laagwaardige producten moeten weg uit opslagen om capaciteit vrij te maken. In de groente- en fruitsector moet volgens Copa-Cogeca in januari weer een nieuwe regeling komen om producten uit de markt te halen. Ook de rundvleessector heeft dringend steun nodig.

Daarnaast wijzen zij er op dat het aantrekken van jonge mensen in de agrarische sector noodzakelijk is. Zij moeten hulp krijgen bij het verkrijgen van krediet en grond. Tot slot uit de organisatie haar zorgen over de ingediende wijzigingen door de Europese commissie, omdat deze kunnen leiden tot een onaanvaardbare daling van de Europese biologische productie. Dit moet worden herzien, zo stelt Copa-Cogeca.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden