Melkpoeder naar opslagen

Nederland houdt boterberg achter de hand

24 Februari 2015 - Herma van den Pol

De Europese Unie (EU) gaat langer door met de regeling rondom de private opslag van boter en melkpoeder. Deze zou in eerste instantie op 1 maart stoppen, maar wordt nu verlengd tot september. Nederland maakte hier gretig gebruik van om boter weg te leggen, maar opvallend genoeg wordt er de laatste twee weken ook magere melkpoeder weggezet.

De private opslag of PSA biedt verwerkers de mogelijkheid om product weg te leggen voor langere tijd, waarbij de Europese Unie de opslag subsidieert. Wanneer er product weggelegd wordt gebeurt dat vaak omdat deze al verkocht is op een later tijdstip of omdat de markt verwacht dat prijzen over een aantal maanden hoger liggen.

Helft boter in private opslag EU Nederlands

In het geval van boter wordt er ook handig gebruik van gemaakt om in de zomermaanden de beschikking te houden over winterboter. Tot en met 15 februari is Nederland hier koploper met een volume van 18.387 ton, waarvan 1.955 ton de laatste week aangeboden is. Over de laatste weken wordt er ook door Frankrijk veel aangeboden en België is pas sinds twee weken aanbieder.

Nederland vertegenwoordigt net iets minder dan de helft van de 41.434 ton die in Europa in de koeling ligt. Ierland komt op de tweede plaats met een volume van 8.014. De Ieren konden de regeling goed benutten om tijdens de maanden met een lage melkproductie de vraag af te dekken.

Sinds twee weken biedt Nederland ook magere melkpoeder aan. Opmerkelijk want meestal wordt er in een markt met stijgende prijzen geen product weggelegd. Het zou er op kunnen wijzen dat er vertrouwen is dat er op termijn toch hogere prijzen neergezet gaan worden of dat men de voorraad gewoon graag kwijt wilde. In totaal heeft Nederland 774 ton in voorraad liggen, waarvan 238 in de laatste week is weggelegd.

Al met al is Nederland een relatief kleine aanbieder. Want van de 20.768 ton magere melkpoeder die er in de voorraden gevonden wordt is 10.044 ton door Duitsland weggelegd. Op twee komt Estland met 4.561 ton.

Ondertussen is het grootste volume aan kaas wat Nederland weglegde in de opslagen alweer uit de opslagen verdwenen. Het leeuwendeel daarvan, 2.582 ton, diende al voor de jaarwisseling weer uit de opslagen gehaald te worden. Een ruwe schatting schetst dat op zijn laatst over twee weken begonnen wordt met de verkoop van de laatste 158 ton. Italië telt dan nog 12.010 ton kaas op de planken. Ierland heeft 5.411 ton in opslag, gevolgd door Zweden (1.416 ton), Oostenrijk (315 ton) en Frankrijk (169 ton). De private opslag voor kaas werd 23 september gesloten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Zuivelbusiness

Botermarkt vertoont zich zwakker dan roommarkt

Analyse Melkpoeder

Exportkansen melkpoeder verlagen druk melkprijs

Analyse Zuivelbusiness

Waarom de ECB zich kan vastklampen aan boterprijs

Analyse Zuivelbusiness

Melkpoederexport gaat veel beter dan gedacht

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden