Prognose Boerenbond

Forse daling Vlaamse melkveebedrijven op til

23 Maart 2015 - Redactie Boerenbusiness

Het aantal melkveebedrijven in Vlaanderen daalt in de komende vijf jaar met eenderde tot ongeveer 3.300 bedrijven, die jaarlijks gemiddeld 700.000 kg melk produceren. Dit voorziet de Belgische Boerenbond. Vorig jaar telde Vlaanderen 4.965 bedrijven die gemiddeld ruim 440.000 kg melk produceerden.

33

procent

daalt aantal Vlaamse melkveebedrijven in vijf jaar

Dit maakt Vilt.be op uit een toespraak van Boerenbond-voorzitter Piet Vanthemsche. De bedrijven die over vijf jaar nog actief melken, zijn waarschijnlijk ook niet allemaal full time melkveehouder. Een deel kiest ook voor andere mogelijkheden om het inkomen aan te vullen, zoals verbreding.

Weliswaar houdt iedereen vast aan de verwachting dat de wereldwijde vraag naar zuivel de komende decennia toeneemt, maar volgens Vanthemsche is de echte vraag hoe de Vlaamse melkveehouderij hier een graantje van kan meepikken. 'Want wie zegt dat de locale productie in die gebieden waar de vraag toeneemt, niet gewoon meegroeit.' Volgens hem is duurzaam ondernemen een absolute voorwaarde voor markttoegang.

Verder deed hij een oproep aan de Vlaamse zuivelsector om sterk samen te werken in de gehele keten: van melkveehouder, de zuivelindustrie en ook de Vlaamse politiek. 'Een sterke ketensamenwerking kan de sector de nodige weerbaarheid en veerkracht geven die nodig zijn om de schokken van een geliberaliseerde wereldmarkt op te vangen.

Van de Belgische melkveehouders (vanaf 50 koeien) wil overigens 18,8 procent investeren in nieuwbouw of renovatie van de stallen. Bovendien heeft 10,2 procent plannen om een trekker of verreiker aan te schaffen en wil 5,3 procent investeren in een alternatieve energiebron als zonnepanelen, zo blijkt uit onderzoek van AgriDirect.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden