Grote verschillen in keten

Melkprijs daalt 30 procent, in winkel maar 5 procent

11 Augustus 2015 - Redactie Boerenbusiness

De Nederlandse melkprijs voor agrarische ondernemers is tot juli in een jaar tijd met gemiddeld ruim 30 procent gedaald. De prijs voor een pak melk in de winkel, oftewel de consumentenprijs, daalde in deze periode met slechts vijf procent. Dit heeft CBS in kaart gebracht.

De zogeheten producentenprijs, die de prijsontwikkeling bij de zuivelondernemingen weerspiegelt, daalde volgens CBS in deze periode met 7,2 procent. De melkprijs in de winkel wordt niet alleen bepaald door de melkprijs bij de boer en de producentenprijs, zegt CBS in een toelichting. Andere factoren als transportkosten en langlopende contracten met supermarkten spelen ook een belangrijke rol volgens de statistici.

De Nederlandse zuivelexport naar Rusland is vrijwel opgedroogd terwijl de omzet van de zuivelexport naar China steeg. Niettemin daalde de totale exportwaarde van zuivel in de eerste vijf maanden van 2015 met ruim 10 procent ten opzichte van diezelfde periode een jaar eerder, aldus CBS. De exportwaarde naar Duitsland lag bijna 100 miljoen euro lager, hier tegenover stond een plus van ruim 40 miljoen naar China.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden