Winst stijgt met 85 procent

FrieslandCampina keert forse toeslag melkprijs uit

27 Augustus 2015 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

FrieslandCampina heeft over de eerste zes maanden van 2015 een winst geboekt van 192 miljoen euro, 85 procent meer dan in het eerste halfjaar van 2014. Het coöperatieve zuivelconcern schrijft de fors gestegen winst toe aan onder meer de lagere garantieprijs voor melk aan de leden-melkveehouders, waardoor de marges zijn gegroeid. Ook de verkoop van producten met hogere toegevoegde waarde, positieve valuta-effecten en lagere inkoopkosten hebben bijgedragen aan een groter profijt.

Interimuitkering bedraagt  2,018 euro per 100 kilo, tegenover 0,825 euro over eerste zes maanden van 2014

FrieslandCampina keert hierdoor een fors hogere toeslag op de melkprijs uit dan over de eerste zes maanden van 2014, zo heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt bij de presentatie van de halfjaarcijfers. De melkprijs voor de leden-melkveehouders inclusief toeslag en reservering nam af naar 36,48 euro per 100 kilo melk, bijna 17,5 procent lager dan de 44,19 euro per 100 kg over de eerste helft van 2014.

Binnen die melkprijs laat de zogeheten waardecreatie een stijging zien. Onder de waardecreatie vallen de prestatietoeslag en reservering in ledenobligaties. Die steeg met 2,49 euro naar 4,22 euro ten opzichte van de 1,73 euro over de eerste helft van 2014. De interimuitkering bedraagt zo 2,018 euro per 100 kilo melk, tegenover 0,825 euro over de eerste zes maanden van vorig jaar. Voor het hele jaar wordt ingezet op een prestatietoeslag van 2,69 euro en 1,53 euro voor reservering op naam, ledenobligaties. 

Roelof Joosten, topman van FrieslandCampina, spreekt in de verklaring van een goed resultaat, gelet op de huidige onzekere markten. 'Het bewijst het succes van de in 2010 ingezette strategie route2020 om ons te richten op groei én waardecreatie. Voor de leden-melkveehouders hebben we de daling van de garantieprijs gedeeltelijk in de melkprijs weten te compenseren dankzij onze sterke merkenposities en kostenverlaging. Daardoor kunnen we de leden-melkveehouders een interimuitkering betalen van iets meer dan 2,00 euro.'

De netto-omzet bleef met 5,645 miljard euro op hetzelfde niveau als de 5,635 miljard euro over dezelfde periode vorig jaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Gerald 27 Augustus 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/10865439/FrieslandCampina-keert-forse-toeslag-melkprijs-uit]FrieslandCampina keert forse toeslag melkprijs uit[/url]
"lagere inkoopkosten hebben bijgedragen aan het resultaat", met andere woorden, sigaar uit eigen doos..
melluk 27 Augustus 2015
Gerald schreef:
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/10865439/FrieslandCampina-keert-forse-toeslag-melkprijs-uit]FrieslandCampina keert forse toeslag melkprijs uit[/url]
"lagere inkoopkosten hebben bijgedragen aan het resultaat", met andere woorden, sigaar uit eigen doos..

En zo weten we zelfs een positief bericht nog een negatieve draai te geven.
FC heeft gewoon haar spulletjes prima verkocht in een slechte tijd
peter jansen 28 Augustus 2015
Roelof Joosten, de nieuwe topman van Koninklijke FrieslandCampina, heeft donderdag zijn vuurdoop gehad. Hij had de boeren wat uit te leggen: zijn coöperatie laat een winstexplosie zien, terwijl veel ledenmelkveehouders amper kunnen rondkomen door de snel gedaalde melkprijs.

Aan Joosten de opgave om die twee omstandigheden — de coöperatie bloeit, de leden lijden pijn — te verantwoorden. De opvolger van de naar Carlsberg vertrokken Cees ’t Hart belegde onverwacht een persbijeenkomst, waar hij ook de halfjaarcijfers toelichtte. Joosten betoogde daar dat FrieslandCampina ondanks de huidige misère onder de boeren, geen hogere garantieprijs zou gaan uitbetalen.

Liquiditeitsprobleem

Volgens Rabobank, de financier van agrarisch Nederland, heeft 10% van de melkveehouders een acuut liquiditeitsprobleem of voorziet dat op korte termijn. Door een sterke prijsdaling van melk op de wereldmarkt sinds april zijn duizenden Nederlandse melkveehouders in financiële problemen gekomen. De garantieprijs die FrieslandCampina hen betaalt, daalde bijna 25%.
‘Het zijn moeilijke tijden voor melkveehouders’

Roelof Joosten

De coöperatie boekte een halfjaarwinst van maar liefst €192 mln. Joosten bevindt zich met die fraaie cijfers in een spagaat: hij moet enerzijds begrip tonen voor de roep van leden die een hogere melkvergoeding vragen van de coöperatie en tegelijk dient hij te laten zien dat hij een ferm bestuurder is die geen concessies doet.

'Het zijn moeilijke tijden voor melkveehouders', begon de nieuwe ceo. 'De garantieprijs ligt onder de 30 cent per kilo en dat gaat pijn doen.' Temeer omdat het gevoel in de markt is dat 'de bodem nog niet is gevonden'. Geen bemoedigende woorden dus voor de duizenden melkveehouders in het land die vooruitlopend op de afschaffing van de melkquota, begin april, fors hebben geïnvesteerd in koeien en stallen.

Geen handreiking

Maar Joosten kwam niet met een handreiking. De coöperatie gaat niet in zijn eentje een hogere melkprijs betalen nu het bedrijfseconomisch zo goed gaat. 'Er zijn wel coöperaties die na goede resultaten maximaal uitkeerden aan hun leden, maar dat pakte later niet goed uit.' Hij betoogde: laat ons de winst in het bedrijf houden, dan kunnen we investeren in de ontwikkeling van producten met een hoge toegevoegde waarde en daar profiteren de leden op termijn ook van.
€192 mln

De coöperatie boekte een halfjaarwinst van maar liefst €192 mln

De afspraak binnen de coöperatie is om elke drie jaar te overleggen over de hoogte van de winstuitkering. Die afspraak loopt tot 2016. De coöperatie gebruikt nu 45% van de winst om te investeren in marketing en een efficiëntere productie. En een deel wordt tussentijds uitgekeerd aan de boeren om de pijn een beetje te verzachten.

Omzet stagneert

Uit de halfjaarcijfers bleek verder dat de omzet stagneert op €5,6 mrd. Tegenover fors lagere verkoopprijzen stonden meevallers door valuta-effecten en een positieve mix van producten. De nettowinst steeg met 85% tot €192 mln, terwijl het bedrijfsresultaat met bijna hetzelfde percentage toenam tot €314 mln.

De brutomarge kon zo sterk verbeteren door de lage garantieprijs die de coöperatie betaalt aan de melkveehouders, dankzij valuta-effecten, efficiencymaatregelen en gunstige inkoop van grondstoffen. De sterke winstgroei ligt dus niet alleen aan de lage garantieprijs die wij betalen aan de boeren, benadrukte Joosten.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws melk

Lactoferrine uit én zonder melk FrieslandCampina

Nieuws melk

FrieslandCampina werkt aan lokkertjes nieuwe leden

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Nieuws Melk

Fitch wil beter resultaat zien bij FrieslandCampina

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden