Kansen voor Nederland

Cuba lonkt naar zuivel en varkensvlees uit EU

17 September 2015 - Redactie Boerenbusiness

Ongeveer 70 procent van het voedsel moet Cuba importeren en prijzen gaan vaak twee keer of meer over de kop in de supermarkt. Het land zit te springen om een groter aanbod kaas, yoghurt en melk, waar ze ook grote liefhebbers zijn van varkensvlees. Een uitgelezen kans voor Nederland, aldus Diamela Koelen-Sosa Faez van Ancla Cuba Consult.  

Vraag naar voedsel neemt toe

Steeds meer bedrijven uit Spanje weten de weg naar de Cuba te vinden. Een land met grofweg 11 miljoen mensen wat bij lange na niet zelfvoorzienend is. Tegelijkertijd neemt de vraag naar voedsel toe, doordat Amerika sinds januari 2015 een soepeler beleid hanteert voor reizen naar Cuba. Als toerist reizen mag bijvoorbeeld niet, maar reis je onder het mom van een 'fotovakantie' dan mag het wel. 

Ook wordt er gesproken over het mogelijk schrappen van het handelsembargo wat de VS voor Cuba hanteert, maar dit gaat waarschijnlijk de komende twee jaar nog niet gebeuren. Een inschatting van Koelen-Sosa Faez. Zij ziet hier dan ook grote kansen voor Nederlandse bedrijven. Ook omdat op politiek gebied Nederland en Cuba elkaar goed weten te vinden. 'Wij lopen nu achter op de Spanjaarden.'

De kansen in het land zijn te vinden op het gebied van zuivel en varkensvlees. 'Wij zijn gek op varkensvlees.' Zuivel ligt een stuk lastiger. Zo geeft Koelen-Sosa Faez aan dat voor kinderen tot zeven jaar er vaak nog wel zuivel beschikbaar is en ook voor de ouderen. De groep daartussen vist vaak naast het net. 

Een ander probleem is de kwaliteit van de producten die wel de weg naar de Cubaanse markt weten te vinden. Die laat volgens de directeur van het bureau wat functioneert als intermediair tussen Nederlandse bedrijven en de Cubaans markt te wensen over. 'De producten van matige kwaliteit komen in Cuba terecht.' De kwaliteit doet echter niets af aan de prijs. Zo moet voor een kilo kaas al snel aan prijs rond de 10 euro gedacht worden. 'Dit terwijl we gek zijn op zuivel.'

Traditioneel is Cuba een akkerbouwland. 'Alles wat je op de grond gooit groeit.' Maar op het gebied van veehouderij moet het land terugvallen op bedrijfjes die net de eigen behoefte en een paar monden extra kunnen voeden. 

Nu het land de regels rondom de import van producten en het aangaan van joint ventures versoepeld heeft biedt het ook kansen voor Nederlandse ondernemers. Vooral nu Europa opnieuw benadrukt heeft te zoeken naar nieuwe bestemmingen voor Europese producten. Daar komt bij dat er ook vanuit de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) geld in de vorm van subsidie beschikbaar is om activiteiten in Cuba te ontplooien. Of Cuba te vergelijken is met bijvoorbeeld Singapore, wat bewezen heeft een groeimarkt te zijn moet nog gaan blijken. Daarnaast hoopt Cuba de springplank naar Latijns Amerika te worden. Iets wat voor bijvoorbeeld de economie in Singapore, springplank naar Azië, heel goed heeft uitgepakt.      

  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Varkensvleesexport lijdt grote verliezen in Azië

Analyse Varkens

China wil varkenscyclus onder controle krijgen

Nieuws Varkens

Duitse varkensprijs verrast en zet opnieuw tandje bij

Opinie Wouter Baan

Slachterijen mis je pas als ze er niet meer zijn

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden