Ook zes varkensbedrijven

Al vijf melkveebedrijven dit jaar failliet gegaan

13 Oktober 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

In de eerste drie kwartalen van dit jaar zijn vijf melkveebedrijven failliet gegaan. Dit is opvallend, want het zijn er bijna net zo veel als in de laatste zes jaar. In die periode hebben in totaal zeven melkveebedrijven gedwongen hun activiteiten moeten staken. In de eerste negen maanden van dit jaar zijn ook al zes varkensbedrijven failliet gegaan.

6

bedrijven

met varkens moesten deuren sluiten dit jaar

De varkenshouderij heeft helaas echter al een langere historie van faillissementen, want de laatste zes jaar zijn in totaal 27 varkensbedrijven bankroet gegaan. Met als dieptepunt de jaren 2012 en 2013, toen in totaal 17 varkensbedrijven gedwongen moesten stoppen. De belabberde markt en de investeringen in groepshuisvesting in die periode hadden daar ongetwijfeld mee te maken.

Dit blijkt uit een overzicht die CBS dinsdagochtend heeft gepubliceerd. De achtergronden bij de faillissementen bij de melkveebedrijven zijn bij het statistiekbureau niet bekend, maar ongetwijfeld speelt hier de melkprijs - die de laatste maanden snel is gedaald - een rol. Voor melkveebedrijven die stevig hebben geïnvesteerd in uitbreiding richting het verdwijnen van het melkquotum en dus top gefinancierd zijn, voelen in deze periode de tucht van de markt.

Opvallend daarbij is echter wel dat de eerste drie faillissementen in het eerste kwartaal van dit jaar vielen, dus in de laatste periode van het melkquotum. In die periode stond de melkprijs weliswaar onder druk, maar lag beslist nog niet op het huidige lage niveau van de afgelopen zomer en nu. De andere twee faillissementen zijn de afgelopen drie jaar gevallen.

Het betrekkelijk lage aantal faillissementen in de veehouderij staat overigens in schril contract met de beroerde situatie in de glastuinbouw. Daar zijn alleen dit jaar maar liefst 34 tuinbouwbedrijven failliet gegaan. Voor de tuinbouw is dat niet eens een record, want in de jaren ervoor ging het nog een stuk slechter. Zo zijn bijvoorbeeld in 2013 zo’n 83 tuinbouwbedrijven failliet gegaan

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Durk 17 Oktober 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/10866221/Al-vijf-melkveebedrijven-dit-jaar-failliet-gegaan]Al vijf melkveebedrijven dit jaar failliet gegaan[/url]
Een melkveehouder gaat toch nooit failliet?
Als de lasten te hoog worden stoppen ze met het bedrijf.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden