Pleidooi Schreijer in Brussel

Maak van digestaat een officiële meststof

10 November 2015 - 2 reacties

Het CDA in het Europarlement wil dat de Europese Commissie digestaat, de dunne fractie die na het vergisten van mest overblijft, onder de meststoffenwet laat vallen. Nu valt digestaat nog onder de afvalstoffen wet. En dat is zonde, zo zegt Annie Schreijer-Pierik, europarlementariër van het CDA, in een verklaring.

Volgens haar gaan waardevolle mineralen uit mest hierdoor verloren, omdat zij niet mogen dienen als groene kunstmest. Daarbij maken de agrarische bedrijven extra kosten voor het afvoeren van de mest. Schreijer wil dan ook dat Brussel serieus werk maakt van het sluiten van de kringloop, zo zei zij maandag in het Europees Parlement. 'Alleen door het afval te gebruiken als grondstof krijgen we een schone bodem, schoon water en schone lucht'.

Het is belangrijk om mineralen goed te gebruiken

Zij wijst erop dat het voor de innovatie in de land- en tuinbouw wenselijk is als digestaat officieel als meststof word erkend. 'Het is belangrijk om mineralen goed te gebruiken, nu steeds meer grondstoffen zoals fosfaat kostbaar dreigen te worden. Zeker met het oog op het doel om in 2030 zo'n 30 procent van onze energie duurzaam op te wekken.'

Brussel moet daarom extra geld uittrekken voor de verwaarding van mest naar energie, oordeelt Schreijer. Zo moeten volgens haar de subsidies voor de Stimulering van Duurzame Energieproductie (SDE) niet alleen worden ingezet voor de bouw van windmolens en zonnepanelen, maar ook voor duurzaam gebruik van mest. Ook heeft zij het Europees Parlement opgeroepen om de mogelijkheden van mestbe- en verwerking uit te breiden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Abonnee
piet 10 November 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/10866710/Maak-van-digestaat-een-officiele-meststof]Maak van digestaat een officiele meststof[/url]
henk bleker had dat al belooft dat dat nog ging lukken tijdens zijn ambsttermijn,brussel heeft geen boodschap aan de nederlandse boeren en ziet ons liever kapot gaan.
geert 10 November 2015
Europarlementarier Jan Huitema zegt hetzelfde net als LTO en de VVD -Tweedekamerfractie,dan kan het aardgasverbruik in Groningen ook weer worden teruggeschroefd ,hierdoor ook weer minder aardbevingen
Wim 24 December 2015
Digestaat uit "boerenvergisters" mag vrijwel altijd als mest gebruikt worden en is gelukkig geen afval anders zouden alle vergisters al lang failliet zijn geweest.
Annie Schreier en Jan Huitema zijn "veeteelt politici" met net als Braks, Bukman en Verburg heel weinig verstand van meststoffen en bemesting. Boeren worden door deze politici weer eens op het verkeerde been gezet en blij gemaakt met dooie mussen.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Opinie Kasper Walet

Rem nodig op de energietransitie

Analyse Energie

Hogere dieselprijs door Rusland en Venezuela

Analyse Energie

Zwakke economie trekt olieprijs naar beneden

Analyse Energie

Gasprijs topt nu stakingen dichtbij komt

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox