Boerenbusiness analyse

Zoeken naar vaste melkprijs, laat het aan Ieren over

22 December 2015 - Herma van den Pol - 1 reactie

Banken zeggen het, adviseurs waarschuwen, verwerkers geven aan dat het gaat toenemen, maar actie blijft uit. De melkprijs gaat de komende jaren nog veel meer schommelen dan nu en dan hebben we het al over een verschil van 10 cent. Toch zijn het niet de Nederlanders die actie ondernemen, maar de Ieren, zo blijkt uit een analyse van Boerenbusiness. 

Een goed voorbeeld van hoe extreem de schommelingen in de melkprijs kunnen zijn toont januari 2015. Die levert een gemiddelde melkprijs op van 31,04 euro, maar in januari 2014 lag die prijs nog op 44,24 euro per 100 kg melk. Een verschil van 29,8 procent. Hoe moet een melkveehouder hier op reageren?

33

cent

vaste melkprijs voor drie jaar 

In Ierland zien ze de melkveehouderij als een manier om de economie aan te jagen. Daarmee wordt de noodzaak om melkveebedrijven winstgevend te houden nog groter. Extreme schommelingen in de melkprijs, welke het lastig maken om in te schatten welke kant het op moet met de kostprijs en hoe hoog de marge gaat uitpakken, passen hier niet in. 

Dat het menens is blijkt onder meer uit de stappen die de overheid zet om de sector tegemoet te komen. Zo wordt voor het inkomen niet meer gekeken naar het gemiddelde over drie jaar, maar naar het gemiddelde over vijf jaar. Maar de overheid verwacht ook dat coöperaties hun steentje bijdragen in de vorm van vaste melkprijzen voor middenlange termijn.   

Anders dan in Nederland is de minister van Landbouw, Simon Coveney, heel erg betrokken bij de sector. Hij helpt actief mee in de zoektocht naar een goede methode om de melkprijs vast te zetten.

Doordat daar de eerste partijen alweer wat langer bezig zijn met een vaste melkprijs kan hij ook al wat zeggen over de ervaringen. Aan Agriland laat hij weten: veel melkveehouders hebben zichzelf voor twee tot drie jaar vastgelegd aan een melkprijs van 32 tot 33 cent per liter. 'Nu bevinden ze zich in een goede positie, maar toen ze instapten lag de melkprijs op 38 euro en werden ze voor gek verklaard.'

Vaste melkprijzen voor middenlange termijn

Kerry werkt met een vaste melkprijs en ook Dairygold kijkt nu naar een systeem met een vaste melkprijs. Glanbia heeft echter niet alleen een vaste melkprijs, maar ook een vaste voerprijs voor vloeibare melk. Het Ierse bedrijf geeft melkveehouders met het 'fixed milk and feed price scheme' de kans om de marge over een periode van 18 maanden vast te zetten. 

Tot 31 december hebben melkveehouders de kans om de melkprijs van januari 2016 tot en met juni 2017 bij 3,6 procent vet en 3,3 procent eiwit vast te zetten op een prijs van 30,25 cent per liter. Wanneer melkveehouders meedoen aan dit schema behouden ze de rechten op premies. Er worden geen details gegeven over de manier waarop de voerprijs vastgezet wordt, maar de combinatie van deze stelt wel de marge veilig. 

Dat het goed gaat met Glanbia blijkt mede uit het feit dat ze de melkpool vanaf 1 januari 2016 met 2,51 procent gaan uitbreiden, na hogere verkopen in 2014. 

In Nederland werkt er nog geen enkele coöperatie aan een vaste melkprijs. Ze volgen veelal de ontwikkelingen, maar daar blijft het bij. Ook vanuit de Nederlandse melkveehouder klinkt nog niet direct de roep om een vaste melkprijs.      

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
john 23 December 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10867415/Zoeken-naar-vaste-melkprijs,-laat-het-aan-Ieren-over-]Zoeken naar vaste melkprijs, laat het aan Ieren over[/url]
dit werkt alleen met a,b,c, prijzen. vaste hoeveelheid 50% liter vaste prijs 5 jaar, b 25% 1 jaar en 25% op dag / maandprijs. Die laatste 25% vangt de klappen op en zal t meeste fluctueren. als de laatste 25% maar 10 cent opbrengt is dat voor niemand rendabel en gaat iedereen de melkproductie minderen. Ook al is die laatste liter goedkoop te maken..
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden