Schakelt tussenschakel uit

Walmart VS gaat zelf melk verwerken voor winkels

24 Maart 2016 - Redactie Boerenbusiness

De grootste grootgrutter in de VS gaat zelf beginnen met het verwerken van melk. Het doel is om nog goedkoper te werken en consumenten tegen een nog lagere prijs melk aan te kunnen bieden, maar of dit nu echt goed nieuws is voor de melkveehouderij. 

Naar Brits voorbeeld gaat nu ook de grootste grootgrutter van de Verenigde Staten (VS), Walmart, zelf een fabriek bouwen om melk te kunnen verwerken. De ambities hiervoor zijn groot, want de retailer zet in op de bouw van een van de grootste fabrieken in de sector. Het gaat daarbij om een fabriek met een omvang van 23.226 vierkante meter of 250.000 square foot. 

Voor de bouw van de fabriek is gekozen voor de staat Indiana. Zelf zegt Walmart dat het kansen meebrengt voor de zuivelindustrie in de staat. Ook betekent de bouw van de fabriek 200 banen extra tegen het einde van 2017, want dan moet de fabriek operationeel worden. 

Operationele kosten verder verlagen 

In de fabriek gaat drinkmelk en chocolademelk geproduceerd worden. Die wordt verdeeld over 600 Walmartsupermarkten in Indiana, Illinois, Michigan, Ohio en Kentucky. 'Door zelf een fabriek te openen en samen te gaan werken met de zuivelsector in het Middenwesten kunnen we de operationele kosten verder verlagen en die besparingen kunnen we weer doorvertalen naar onze klanten', zegt Tony Airoso, vicepresident grondstoffenstrategie voor Walmart VS. 'Dit is een voorbeeld van de manieren die we elke dag weer ontdekken om elke dag lage prijzen en een hoge kwaliteit aan te bieden.'

De staat Indiana heeft het project met gejuich ontvangen en ziet hierin een opsteker voor de zuivelsector. Ook geven ze aan dat de plannen van Walmart bewijzen dat de strategie voor de zuivelsector zijn vruchten afwerpt. Daarbij komt dat Walmart via diverse organisaties een gulle geldschenker is. Maar of het ook voor de melkveehouders goed nieuws is. In Engeland heeft het in elk geval nog niet geresulteerd in betere melkprijzen, ondanks diverse toezeggingen. 

De staat Indiana huisvest 21 zuivelfabrieken en 14 bedrijven onder leiding van melkveehouders. Qua melkproductie komt de staat op een 14 plaats en op het gebied van ijs komt deze op een tweede plaats. Er lopen grofweg 184.000 melkkoeien die 2 procent van de melkplas in de VS voor hun rekening nemen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden