Lastige casus

Biologische sector zoekt bestemming kalf

3 Augustus 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Steeds meer animo is er onder melkveehouders om over te stappen van gangbaar op biologisch melken. Een klein puntje van zorg zijn echter de kalveren en vooral de stierkalveren. Daarom is Bionext in Noord-Brabant en Friesland op zoek naar veehouders die de kalveren willen houden.  

Wat te doen met de stierkalveren? Dit is een vraag die in de biologische sector steeds vaker gehoord wordt. Pakweg de helft van de kalveren zijn stierkalveren. 'Deze mannen zijn nu niet functioneel voor de sector: ze produceren geen melk en kunnen in hun eentje voor veel nakomelingen zorgen.' Daarbij gaat het hier om een melkras en krijgen de dieren dus nooit veel vlees aan de botten. 

Samen met biologische melkveehouders en ketenpartners werkt Bionext aan het oplossen van het probleem. Iets wat ook in mindere mate in de gangbare sector speelt. Er wordt naarstig gezocht naar een manier waarop het wel mogelijk is om op biologische wijze de kalveren uit de sector te houden en te vermarkten. 

Een optie waar naar gekeken gaat worden is de samenwerking op zoeken met terreinbeherende organisaties. Op die manier krijgt de sector toegang tot natuurgronden en braakliggende gronden. Wat misschien kan helpen om de casus rondom biologische stierkalveren op te lossen. Ook wordt er gezocht naar biologische veehouders die in Noord-Brabant en Friesland kalveren willen gaan houden.  

 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Bluemink 3 Augustus 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10870990/Biologische-sector-zoekt-bestemming-kalf]Biologische sector zoekt bestemming kalf[/url]
mag die mest wel op de heilige gronden
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws Biologisch

Bionext moet reorganiseren en stuurt directeur laan uit

Achtergrond Biologisch

'Biologische landbouw sluit ogen voor de feiten'

Nieuws biologisch

'Werd te makkelijk gedacht over groei biologisch'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden