Verzamelen van gegevens

Fosfaatrechten worden langzaam in steigers gezet

3 Augustus 2016 - Redactie Boerenbusiness - 6 reacties

De overheid is begonnen met de voorbereidingen voor de invoering van de fosfaatrechten. Dit gebeurt middels het verzamelen van informatie bij iedereen die op 2 juli 2015 melkvee hield en op 1 januari 2017 nog een landbouwbedrijf heeft. Zo meldt de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Opeens is daar het signaal dat achter de schermen de voorbereidingen voor de fosfaatrechten gewoon doorgaan. Per 1 januari 2017 rekent de Europese Unie (EU) er op dat Nederland er mee aan de slag gaat, maar tot nog toe was het akelig stil. Nu is daar de oproep om informatie in te leveren. 

Gemiddelde melkveestapel en melkproductie 2015 gewenst

De oproep geldt voor iedereen die op 2 juli 2015 melkvee hield en per 1 januari 2017 nog een landbouwbedrijf heeft. Die personen kunnen namelijk fosfaatrechten krijgen. In augustus stuurt RVO een brief met alle gegevens die van belang zijn en die dan gecontroleerd kunnen worden. 

Een kanttekening is dat de Rijksdienst alleen de gegevens kan toelichten die nodig zijn voor de berekening van de rechten. 'Zodra het nieuwe stelsel in werking treedt, kunnen wij het aantal fosfaatrechten pas vaststellen. Naar verwachting gaat het stelsel in op 1 januari 2017.'

Naar welke gegevens wordt gekeken? Het aantal stuks melkvee op 2 juli, melkproductie over 2015, gemiddeld aantal melkkoeien over 2015 en de fosfaatruimte. Ook staat vast dat vanaf het moment dat de wet in gaat een hogere productie aan fosfaat dan er rechten zijn niet wordt getolereerd.  

Ten slotte geeft het RVO aan dat in het najaar de Eerste en Tweede Kamer het wetsvoorstel gaan behandelen wat wordt voorbereid. Mochten de regels afwijken, en dan met name de korting, van het eerdere voorstel dan houdt de sector maar heel weinig speelruimte over. Los daarvan is het in het kader van de derogatie goed dat er wat gebeurt.   

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
gerben 4 Augustus 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10870996/Fosfaatrechten-worden-langzaam-in-steigers-gezet]Fosfaatrechten worden langzaam in steigers gezet[/url]
zie bericht
Stef 4 Augustus 2016
En hoe zit het met jongvee op melkvee bedrijf? En jongvee-opfokbedrijven?
schoenmakers1 4 Augustus 2016
met de nadruk op langzaam
agrifiets 6 Augustus 2016
eerst laten jullie je helemaal leeg melken omdat er quotum nodig was om uit te breiden en nu weer maar dan met fosfaat is er geen beleidsmaker die inziet dat het anders moet en kan maar ja we lopen er weer braaf achteraan!
Berend 6 Augustus 2016
Wat gaan we er aan doen dan Agrifiets?
kalf 7 Augustus 2016
Wat een gedoe om zo iets simpels.Overal zie je fosfaatgebrek in alle gewassen,dus 10 kg fosfaat per ha erbij voor iedere ha, derogatie afschaffen en het probleem is uit de wereld wat betreft de veehouderij.Het probleem met overstorten is iets heel anders dat is een probleem van de overheid en die moet dat ook zelf oplossen.Ik snap ook niet dat onze standsorganisaties ons dit laat aanleunen fosfaat in watergangen is voor het overgrote deel afkomstig van deze manier van lozen.Maar ja de politiek wil Popie Jopie zijn en de burger hoeft dit ook niet te weten toch.
Hobbyboertje 7 Augustus 2016
Als het mestscheiden straks wat verder is dan is er geen fosfaatprobleem meer.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Analyse fosfaatrechten

Fosfaathandel trekt licht aan bij lagere prijzen

Nieuws Aardappelen

Hard bewijs voor nieuwe oogstdeadline aardappelen

Nieuws Wetgeving

Duitse nitraatwetgeving snijdt fors in mestgebruik

BB TV Jaap van Wenum

'Kalenderlandbouw moet worden bijgestuurd'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden