Boerenbusiness analyse

Jaagt OPEC het herstel van melkprijs aan?

29 September 2016 - Herma van den Pol - 1 reactie

Volgt de prijs van melkpoeder wel of niet de trend van de olieprijs? De laatste maanden kon dit onderwerp voor veel discussie zorgen. Feit is wel dat de olieprijs lange tijd op het laagste punt in tijden balanceerde en ook melkpoeder spotgoedkoop was. Nu gaan de OPEC-landen de olieproductie remmen. Goed nieuws voor de melkprijs? 

32,5

miljoen

barrels per dag

Donderdag klimt de olieprijs verder omhoog. De grootste stijging sinds april, zo kopt Bloomberg. Een direct gevolg van het besluit van de OPEC-landen. Die maakten namelijk bekend de productie van olie voor het eerst in acht jaar tijd te remmen. Een grote verrassing voor de markt en het levert ook een bizarre samenloop op van ontwikkelingen. 

De organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) heeft het besluit genomen om de productie te verlagen naar 32,5 tot 33 miljoen barrels per dag. Dit maakte de Iranese minister van olie bekend na de vergadering in Algiers.   

Er wordt in de markt al langer gespeculeerd over de kostprijs van olie, en het punt waarop olielanden de productie gaan indammen. Die steeg onder meer doordat de productie in Iran weer op gang begon te komen. Daarbij was het land vastbesloten de schade van de laatste jaren in te halen en de productie op te schroeven. Des te groter was de verrassing dat er nu toch geremd gaan worden. 

Ook voor de agrarische sector is het van belang. Zo betekent een hogere prijs voor olie stijgende productiekosten, bijvoorbeeld verpakking en brandstof, maar aan de andere kant een grotere honger naar energiegewassen. Bij zuivel gaat het om de vraag. Meer inkomsten voor olie-exporterende landen betekent meer geld om aan voedsel en de invoer van zuivel te besteden. 

De laatste maanden wakkerde keer op keer de discussie aan over de samenhang tussen olie en melkpoeder. Zijn deze prijzen nu wel van elkaar afhankelijk of niet. Historische cijfers laten in elk geval overduidelijk zien dat de koersen van de prijzen dezelfde trend volgen. Tegen die achtergrond is het goed nieuws dat er weer hogere prijzen voor olie in zicht zijn. Dit wil zeggen als het remmen in de productie het gewenste effect gaat hebben. Het nieuws in Nederland heeft het echter al over hogere prijzen voor brandstof, wat aangeeft dat de wereld in elk geval gelooft in het effect van deze actie.   

Nipt voor bekend werd dat er geremd gaat worden in de productie van olie kon de Europese Unie bekend maken dat er geremd gaat worden in de productie van melk. Het is toeval, maar deze twee ontwikkelingen samen zijn goed nieuws voor de melkprijs. 

Meer termijnmarkt

 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
geert 29 September 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10871724/Jaagt-OPEC-het-herstel-van-melkprijs-verder-aan?-]Jaagt OPEC het herstel van melkprijs verder aan?[/url]
Ja, in het verleden was een hoge olieprijs gunstig voor de zuivelprijzen
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws Zuivelbusiness

Kaasprijzen stevig onderuit op Global Dairy Trade

Opinie Kasper Walet

Help! De energietransitie verzuipt

Analyse Zuivelbusiness

Zwakke Global Dairy Trade met laagste afzet in jaren

Nieuws Zuivelbusiness

Global Dairy Trade tapt uit ander vaatje

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden