Countus Melkvee Index

Melkveeindex weer terug op het oude niveau

9 Januari 2017 - Redactie Boerenbusiness

Richting het einde van december kreeg de Countus Melkvee Index de kans om verder door te stijgen. Hierdoor benadert het rendement weer het niveau van voor de Ruslandban voor zuivel. De komende weken is er nog ruimte om door te stijgen naar boven, daarna wordt het allemaal weer wat onzeker. 

De Index samengesteld in samenwerking met DCA komt in week 51 weer terecht op 126,60 punten. Een niveau wat voor het laatst voor de invoering van de de Russische ban op zuivel gehaald werd. In week 3 van 2014 tikte de Index namelijk voor het laatst de 126,60 punten aan.  

Naarmate 2017 vordert, neemt de druk iets toe

Een niveau wat het rendement pas in de laatste weken van 2016 weet aan te tikken. Het is nog onvoldoende om de tegenslagen van 2015 en 2016 weg te poetsen. Gedurende het grootste deel van deze periode tikte de Index namelijk een niveau aan wat ver beneden peil was.  De prognose van de Index laat zien dat de vooruitzichten voor de eerste weken van 2017 goed blijven. Daarna komt er weer wat druk op de prijzen. Niet ongewoon, want dit is de periode dat de melkaanvoer in de Europese Unie toe gaat werken naar het hoogste punt. 

Voor de melkveehouders die leveren aan FrieslandCampina start op 9 januari de tijdelijke standstill-maatregel als intro op het fosfaatreductieplan van de zuivelsector. Het fosfaatreductieplan is het meest ingrijpende onderdeel om de fosfaatproductie terug te dringen. Van het voerspoor merken melkveehouders  niet veel, waar de stopperregeling voor een beperkte groep gaat gelden. 2017 wordt met alle maatregelen een moeilijk te voorspellen jaar met betrekking tot het rendement. 

Meer Index

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Melk

Baten FrieslandCampina in Pakistan verder omlaag

Nieuws melk

Lactoferrine uit én zonder melk FrieslandCampina

Nieuws melk

FrieslandCampina werkt aan lokkertjes nieuwe leden

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden