Ook in Nederland

Arla neemt maatregelen om melkprijs te helpen

31 Januari 2017 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Arla slaat glansrijk het voorgaande recordbedrag wat geïnvesteerd werd in de verwerking aan diggelen. Kwam in 2014 het bedrag uit op 293 miljoen euro, in 2017 wordt het bedrag verhoogd naar 335 miljoen euro. Dit in een poging om meer melk weg te halen van de bulkproducten en te verplaatsen naar merken, zodat de melkprijs weerbaarder wordt.  

335

miljoen

euro investering

Gedurende de laatste twee jaar kon Arla niet voorkomen dat lagere prijzen op de wereldmarkt zich vertaalden in een lagere melkprijs. In 2017 wordt er actie ondernomen in een poging meer melk weg te halen bij de grote commodities, waarvan de prijs veelal bepaald wordt door de wereldmarkt, en te verplaatsen naar merkproducten en producten voor de foodservice.

Het merendeel van het geld wordt ingezet in sleutelmarkten Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Zweden, Nederland en Finland. Ook gaat er geld naar de verwerking gericht op hoge marge producten bestemd voor opkomende markten.  

Pakweg 18 miljoen euro steekt de zuivelaar in de verwerking van producten voor de foodservice. Een belangrijke onderdeel in de zogenaamde strategie 2020. Een van die investeringen bedraagt 13 miljoen euro in de Deense producent van mozzarella. Het levert aan de ene kant een verbetering van de kwaliteit op en aan de andere kant kan de verwerkingscapaciteit vergroot worden.  

Het grootste bedrag gaat echter naar de Deense proteïne producent, verantwoordelijk voor de productie van lactose en andere hoogwaardige wei ingrediënten. Meer algemeen wordt er in alle locaties 22 miljoen euro geïnvesteerd. Dit om de verwerking verder te optimaliseren.   

Arla heeft hierin het voordeel dat het door zijn grote spreiding amper hinder ondervindt van ontwikkelingen op landniveau. Alleen de Brexit blijft een onderwerp van aandacht. Dit kan evenwel niet gezegd worden van FrieslandCampina die door zijn focus op Nederland te maken heeft met alle ontwikkelingen rondom de fosfaatproductie en derogatie. Hierdoor kan het bedrijf zich niet puur en alleen richten op de verwaarding van melk. Iets wat Arla in veel grotere mate wel kan.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
ak 31 Januari 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10873216/Arla-neemt-maatregelen-om-melkprijs-te-helpen]Arla neemt maatregelen om melkprijs te helpen[/url]
de laatste 20 jaar hebben ze dit ook al geprobeerd altijd zonder resultaat.
Abonnee
jongboertje 31 Januari 2017
zo slecht doen ze het anders niet
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Nieuws Jaarcijfers 2023

Nabetaling Arla overtreft de eigen verwachtingen

Nieuws melk

Arla zet reststroom in voor insectenproductie

Analyse melk

Arla maakt werk van wei-ingrediënten

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden